Entrevista a Néstor Ramírez, director general d’ABC Leather

421

“Tot el que fem a la vida quotidiana, es química”

Soc nascut a Igualada, tinc 31 anys, estic casat i tinc un fill. He estudiat ciències empresarials a la Pompeu Fabra i he fet un MBE i un Master amb EADA i la UEA per seguir formant-me. He estat jugador d’hoquei de l’Igualada HC i de la selecció nacional de Colòmbia. Fa vuit anys vaig entrar a l’empresa familiar ABC Leather de productes químics.

què és dedica ABC Leather?

A fabricar i distribuir productes químics per als adobers i altres indústries. Tenim dues plantes a Igualada, una per a líquids -amb capacitat de fabricar deu tones diàries- i una altra per a sòlids -amb quaranta tones diàries- però encara no hem arribat al límit de fabricació.

La pell d’Igualada té tanta capacitat de consum?

No. Exportem el vuitanta-cinc per cent de la nostra producció. Per a fabricar cuiro es requereixen mols quilos de productes però pensi que incinerar la pell costaria molt més. Ara mateix el punt fort del cuir es troba en l’automoció.

Això vol dir que els vostres productes són d’alta qualitat.

No fem cap producte que no compleixi les màximes prestacions. La legislació és molt rigorosa i no es poden utilitzar productes que siguin tòxics ni per a les persones ni per al medi. Tenim un laboratori que controla i investiga i tots els nostres productes tenen certificació de qualitat.

Per als adobers d’Igualada, els vostres productes són quilòmetre zero?

La nostra idea és servir als clients a través de distribuïdors i -excepte a Igualada- a tot arreu ho fem així. Als fabricant d’Igualada els servim productes específics per a les seves necessitats concretes.

On exporteu?

Europa, Amèrica, Àsia….

No teniu por que us copiïn els productes?

No perquè nosaltres fabriquem a partir de productes europeus d’alta qualitat i certificats i si algú de fora vol fer el mateix que nosaltres ho farà amb matèries primeres de menys qualitat. A banda que els coneixements dels nostres tècnics estan molt per sobre del que hi ha a l’exterior.

Un tren de mercaderies us aniria perfecte?

Tot i que les carreteres no són prou competitives, penso que a l’Anoia estem molt ben situats per a arribar al Port de Barcelona. Estar situats el centre de Catalunya ens dóna moltes possibilitats, però si poguéssim carregar contenidors en un tren, milloraríem molt. Formar part del clúster de la pell ens facilita la millora constant.

Quin és el secret de l’èxit d’ABC Lehater?

El factor humà. Som disset persones treballant i tothom sap que és imprescindible per a l’èxit de l’empresa. Nosaltres treballem per a altres empreses, amollant-nos a les seves necessitats i també tenim una gamma de productes propis, sempre d’alta qualitat i processos molt rigorosos. Nosaltres hem optat per la qualitat, perquè quan optes pel preu baix, acabes tancant-te. A banda nosaltres tenim el compromís de la responsabilitat social corporativa respecte dels nostres treballadors i del medi ambient. Estem inscrits a la ONU amb un decàleg de deu normes que s’han de complir.

Evolucioneu molt els productes?

Des de fa tres anys tenim un laboratori que, a més de controlar la producció, també investiga la millora dels nostres processos. També treballem amb la Càtedra, amb altres laboratoris per a adaptar-nos a les noves legislacions.

Teniu les fàbriques en un entorn urbà.

Tots els components sòlids que treballem són inerts. Tenim un bon sistema d’aspiració per evitar la pols. Tots els nostres residus es reciclen i la nostra aigua residual està controlada i va directa a la depuradora d’Igualada.

Què representa el premi que us ha donat la Unió Empresarial d’Igualada?

La nostra aposta és sempre el canvi i la millora és el nostre objectiu. Si l’equip està còmode i aporta millores, mirem de fer-les reals. Això ens porta a fer canvis constantment, que és el que la Unió Empresarial ens ha reconegut.

Que el va portar a jugar a hoquei?

L’ambient d’Igualada. El pare jugava a bàsquet però tant el meu germà bessó com jo ens vàrem decantar per l’hoquei. El meu germà com a porter i jo com a jugador de pista.

Troba a faltar l’hoquei?

Molt. He jugat hoquei durant vint-i-cinc anys. En tenir doble nacionalitat em va sorgir l’oportunitat de jugar amb la Selecció de Colòmbia -els meus pares són colombians- i això em va permetre viure sis campionats mundials com a capità.

Jaume Singla