Entrevista a Josep Maria Palau, cap de l’oposició i portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Igualada
E

11 de juliol de 2016

Esquerra Republicana es va  quedar en les últimes eleccions municipals amb tres regidors, menys dels què esperava. La formació republicana confiava en que evitaria la majoria absoluta que es preveia en la llavors CiU. Els resultats van obligar els independentistes a refer la seva estratègia, però el cert és que Marc Castells hi ha contribuït força en el primer any de mandat, amb decisions que no han agradat gaire a les files republicanes. Parlem d’aquests primers dotze mesos amb Josep Maria Palau.

palau
Com definiria, en poques paraules, aquest primer quart de mandat municipal?

L’anterior va ser el de l’equilibri en els comptes municipals, i aquest hauria de ser el del canvi de model econòmic. Intueixo que no ho està essent, per les seves paraules. És evident que no. El govern municipal diu que l’atur s’està reduint, però això passa a tot arreu a causa del cicle econòmic… Si només aportem aquesta dada, no estem anant al fons de la qüestió ni afrontem els reptes locals. La taxa d’atur a la Conca, que és el nostre mercat de treball, és del 18%, i continua essent per sobre de la demarcació de Barcelona, que és del 14%. I una altra dada: de les seves onze comarques, la que menys ocupa llocs de treball de l’economia del coneixement és l’Anoia. És millor no autoenganya-nos i reconèixer les nostres febleses, per poder posar-hi remei.

Alguns es pregunten que si estem tan malament, com és que a Igualada hi ha tanta vida i s’hi fan tantes coses?

Hi ha bones sensacions, és cert. Hem aconseguit nous estudis universitaris, com els d’Infermeria, o més recentment els de Fisioteràpia i Nutrició, i és veritat que hi ha una política d’esdeveniments i de dinamització de cap de setmana, o el projecte de millora de les instal·lacions esportives… Nosaltres creiem que això són bones notícies, positives, i els hi donem suport. El que passa és que no ens podem quedar només en això. No avancem.

I què cal fer, per a vostè, per canviar el model?

Cal fer tres canvis de xip fonamentals. Primer, la ciutat ha de posar les llums llargues, ha de mirar a llarg termini, amb una visió ben ferma de Conca d’Òdena. Segon, hem d’invertir molt més, sense esperar a que ens ho demanin, en sectors que tenen possibilitats de crear llocs de treball de qualitat. A més de la pell i el punt, cal invertir molt més en programació informàtica, en el potencial dels bons dissenyadors igualadins, en projectes vinculats a l’automoció… Si Igualada tingués un projecte de ciutat intel·ligent, generaria  molts llocs de treball. I, per últim, ajudar més a les Pimes igualadines a crear llocs de treball. Quantes més n’hi hagi d’innovadores, millor. Hi ha molts exemples, diversos, de bones iniciatives: Pool Biking, Mpm Software, Trilogi, Ocisport, Buff, Abc Leather… Nosaltres fem propostes clares i concretes per aconseguir-ne més.

Però no s’han pogut incorporar al pressupost municipal. CiU ha preferit als socialistes abans que vostès…

Doncs sí, no les ha recollit per  a debatre-les i negociar-les. Nosaltres no estem per adherir-nos a la majoria absoluta de Convergència, tenim propostes pròpies, i rigoroses. L’abril vam presentar al ple tres propostes concretes per a les pimes, relacionades amb l’I+D i el canvi estratègic. No es van acceptar, ni tampoc una proposta de reduir la taxa de recollida de deixalles fins al 40% per als emprenedors i comerciants. En fi, seguirem insistint.

CiU i ERC governen juntes a la Generalitat, en molts ajuntaments també, aquí al Consell Comarcal… En canvi a Igualada això no passa.

La correlació de forces a Igualada és la que és. Tenim una Convergència amb majoria absoluta, i Esquerra, encara que estigui molt lluny, és el primer partit de l’oposició, el que està en condicions d’esdevenir alternativa. Hem d’intentar generar-la i construir-la, és la nostra obligació.

Vostès prefereixen una gran ciutat de serveis, o una ciutat industrial?

Apostem per una Igualada que sigui reconeguda a l’exterior, que es detecti fàcilment que és emergent, que creix. Que les seves empreses, del sector que siguin, estiguin basades en la innovació i creant llocs de treball de qualitat, amb bons salaris. Aquest ha de ser el model econòmic d’Igualada, i fins que no assolim aquesta fita no podem estar contents com a ciutat.

Pagant els mateixos impostos? L’IBI que hi ha a Igualada aixeca moltes crítiques…

No pot ser. La fiscalitat hauria de ser més justa i progressiva. Els igualadins paguen molts milions d’euros més que d’altres ciutats semblants a la nostra, quan els serveis que presta són similars… Tampoc pot ser que no s’apliqui una bona política, àmplia, d’ajuts per al pagament d’aquests impostos i taxes, segons els nivells de renda. Acceptàvem pujar l’IBI quan el nivell del deute era molt alt, però ara que s’ha rebaixat, això és inacceptable. També hi ha un recorregut de millora enorme en els grans contractes municipals.

El de la neteja, per exemple?

Doncs sí. Tothom veu com està de bruta Igualada. Estem a la cua del país en reciclatge. Però la mateixa empresa que l’hauria de fomentar, FCC, té més ingressos quan més deixalles sense reciclar es porten al seu propi abocador de Tivissa… Hi ha un conflicte d’interessos claríssim, oi? Podria ser que, si això continua, paguéssim 440.000 euros més pel contracte. S’ha d’afrontar, això, com també enfilar d’una vegada el lloguer social, o la millora dels barris…

Canviaria el polígon industrial “dels adobers”, per un Centre Tecnològic de la Innovació, com s’havia plantejat inicialment?

Aquesta zona ja està enfocada ara cap aquesta direcció, per a una possible expansió del sector de l’adob de pell. De moment mantindria aquesta aposta, s’ha de veure si realment el teixit empresarial està disposat a aprofitar aquell espai. Si passat un període no massa llarg en el temps això no succeeix, s’haurà de replantejar i potser sí que seria bo tornar al projecte més ambiciós que hi havia en un inici. Ens faria més forts de cara al futur.

Respecte al POUM, es parla de l’excessiu protagonisme que se li dóna al barri del Rec. Com ho veuen?

Ja ho dèiem al nostre programa electoral. Nosaltres pensaríem en crear una oficina del POUM, que comptés amb personal tècnic del territori. A partir de l’avanç del pla, fet en conjunció amb la resta de la Conca d’Òdena, generar molta participació ciutadana.

En les trobades que teniu amb la societat civil, teniu la sensació que el nou POUM tindrà un procés participatiu de debò? Què diuen?

Doncs, la veritat, ens sembla que no gaire… Aquesta estratègia de concentrar-ho tot en un barri, com si en el conjunt de la ciutat no es podessin plantejar canvis urbanístics, no s’acaba de veure, i això que el Rec és molt important. La integració de l’antiga N-II, la mobilitat entre barris, els accessos a la ciutat,  o preparar-la per acollir aquesta economia emergent en zones industrials en desús, que n’hi ha a més del Rec, són coses que s’han d’afrontar. Tot això són oportunitats. Ens dóna la sensació que el govern vol tancar el tema amb quatre retocs generals i un procés lluït en el barri del Rec. Això no és transformar la ciutat ni planificar-la per d’aquí vint anys.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?