Entrevista a Jordi Fitó, regidor de Cultura de Calaf
E

3 de setembre de 2016

Jordi Fitó Giralt, regidor de Cultura, Joventut i Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Calaf, va assumir el càrrec el juny de 2015. Cantant i guitarrista dels desapareguts grups Ayvala i el Gall roig i negre. Des de ben jove  ha estat implicat en diferents entitats calafines com l’Unu du maiu, la Festa Menor i Sismes gràcies a les quals s’han fet al municipi múltiples actes festius i culturals.

  Jordi FitoCom es presenta aquesta Festa Major de Calaf 2016?

Hem estat treballant durant molts mesos per poder presentar un programa ambiciós, continuista respecte al de l’any passat, però amb algunes novetats destacades. Fem una aposta decidida per la qualitat i per això estem il·lusionats i esperem que els veïns de Calaf surtin al carrer, omplin carrers i places per celebrar plegats la nostra festa gran. El programa preveu un total de 35 actes de diferent caire, a més de 3 exposicions i els actes religiosos.

Quins són els actes que destacaria de l’extens programa?

La nostra Festa Major està ideada perquè tothom trobi la proposta que més se li escau. Hi ha activitats per als més petits, com espectacles infantils, cinema i la plaça dels jocs. Els actes esportius ocupen una bona part de la graella, així com els culturals, amb l’obra ‘L’avar’ al capdavant, que és una aposta que fem pel teatre de qualitat amb un espectacle protagonitzat per Joan Pera i dirigit pel calafí, Josep Maria Mestres. Els amants del ball en podran gaudir dissabte, diumenge i dilluns, i els més joves tenen diferents oportunitats per fer una gran festa, però destacaria La Raíz, un grup de fusió de rock, ska i reggae. Per últim, però no menys important, tenim l’Agro Alta Segarra, que encetem aquest divendres i que s’allargarà fins demà al migdia.

L’Ajuntament compta amb la implicació de les entitats del municipi per programar la Festa Major?

Les entitats són l’essència, el ingredient fonamental ja que organitzen bona part de la festa. Una vintena d’entitats del municipi s’han implicat a l’hora de definir la programació que ara comentem. Pràcticament tots els actes estan organitzats per entitats o bé són elles les que l’han proposat. Quan és l’Ajuntament qui organitza, consultem si ho veuen bé o no, ja que són elles les que millor coneixen el públic al qual ens dirigim. En el fons, tot i no ser-ho, funcionem com si fóssim una comissió de festes. I és que creiem que és important que la Festa Major de Calaf estigui dissenyada pels propis ciutadans que després en gaudiran, de manera que estem creant un engranatge que cada any pugui repetir-se i millorar-se.

Calaf té un bon teixit associatiu?

Sí, molt ampli i l’objectiu del nostre govern és treballar al seu costat per donar-los-hi tot el suport que sigui possible. Des que vam començar a governar, intentem donar-los la màxima visibilitat i, alhora, que siguin molt partícips de tot allò que fem. Per això, en la mesura del que ens és possible, des de l’Ajuntament els cobrim les seves necessitats del dia a dia, tant logístiques com econòmiques. Durant els darrers mesos hem signat amb tot el teixit associatiu del municipi un conveni que regula la subvenció econòmica i el suport que els donem per tal de promoure la seva activitat i impulsar-les. Les Barraques que estrenem en aquesta Festa Major en són un bon exemple. Les entitats que han volgut les gestionaran, en treuran un rendiment econòmic i, alhora, els servirà per difondre allò que fan. Per part nostra, els hem facilitat el què ens han demanat per tal que l’aposta de les Barraques sigui un èxit.

Enguany se celebra la primera edició de l’Agro Alta Segarra. De què es tracta i quins són els seus objectius?

Com deia abans, l’Agro Alta Segarra comença aquest divendres a les 10 del matí i s’allargarà fins a les 18.00 hores. Demà dissabte el certamen estarà operatiu durant tot el matí. La proposta està pensada perquè es converteixi en una nova fira del món agrícola amb l’objectiu de concentrar els professionals del primer sector a Calaf, com a capital de l’Alta Segarra. Des del govern local volem potenciar i reivindicar el carácter agrícola del nostre territori. Durant aquest dia i mig es podran veure demostracions tècniques de maquinària, conèixer les darreres novetats en productes i serveis i, fins i tot, descobrir com eren abans els tractors. A més, avui divendres hi ha programada una jornada de ponències tècniques entre les quals destaca la del fundador d’Unió de Pagesos i membre de Pagesos per la Independència, Pep Riera, que parlarà de les polítiques agràries en el marc d’una Catalunya Independent. Serà a les 13.30 hores.

SONY DSC
SONY DSC

L’any passat, per la Festa Major, es va recuperar la Metredansa. Ens podria explicar de què es tracta?

La Metredansa de Calaf és una peça de caire religiós la música de la qual és pròpia del municipi. La calafina Conxita Solà, ferma defensora del folklore i les tradicions més pròpies del nostre poble, va recuperar-la amb l’objectiu que any rere any es balli a la festa major d’estiu i a la d’hivern, i fer que l’esdeveniment arreli. En la Festa Major del 2015, després de 35 anys, es va tornar a ballar. Seguint aquesta incipient tradició aquest diumenge es tornarà a ballar, després de missa,  amb persones representatives del poble: tres representants de l’Ajuntament, tres del Consell Parroquial, l’hereuet i la pubilla, membres del Consell Municipal d’Infants i les quatre persones més grans del grup de dansa. Durant la segona ballada s’hi podrà afegir tothom qui vulgui.

Des del passat mes de juliol i fins al juliol de 2017, Calaf celebra l’Any Laureà Figuerola. Quines activitats hi ha previstes per recordar aquest il·lustre calafí?

Com bé dius, el passat 4 de juliol vam celebrar el tret de sortida de l’Any Laureà Figuerola en un acte molt emotiu que va comptar amb la presència de la família. Com ja s’ha anat veient aquest estiu, volem que tots els actes que celebrem estiguin impregnats per la figura de Figuerola. El darrer ‘Tasta a la plaça’ n’és un clar exemple. I és que estem treballant perquè la celebració vagi més enllà d’un dia. L’objectiu és recordar aquesta figura cabdal per a la història econòmica del país, alhora que es dóna a conèixer entre les noves generacions. Per aquest motiu, busquem la complicitat de tota la societat calafina, entitats, centres educatius, així com establiments comercials i hotelers per tal que durant aquests propers mesos es doni vida al seu record i a tot el seu llegat des de diferents àmbits. El cartell de la Festa Major d’enguany ho deixa ben clar. A més, estem preparant xerrades i treballant en una exposició, entre altres coses.

A Calaf es duen a terme moltes propostes culturals: teatre, música, ball, teatre per als més menuts, conferències, Pastorets…. Hi ha bona resposta per part dels calafins?

No sempre és fàcil, com en altres poblacions, ens dirigim a un societat heterogènia i amb gustos diversos. Però tenim comprovat que si programen propostes de qualitat, ho comuniquem amb temps i ho treballem de manera coordinada entre tots, el públic calafí respon. A més, hem de tenir en compte que, com a capital que som de l’Alta Segarra, el nostre públic no només és el que prové de Calaf, sinó que quan es programen activitats, ja sigui des de l’Ajuntament o des d’altres entitats, es té en compte que els ciutadans dels pobles veïns també seran part d’aquest públic.

El Desfolca’t a l’estiu, els Pastorets a l’hivern, la Fira de Tots Sants han donat a conèixer el municipi arreu de Catalunya. Teniu molts visitants?

Cada vegada més, però no ens volem aturar aquí. Tenim columnes vertebrals com Els Pastorets i el Desfolca’t que fan que Calaf se situï en el mapa. Justament, aquest darrer any, han celebrat els 90 i els 25 anys respectivament, fet que demostra que estan més que consolidats. A més, ens ha ajudat a fer-nos més visibles. Però tenim noves i ambicioses apostes. La Festa Major, amb propostes d’alta qualitat com La Raíz, ‘L’AVAR’ i l’Agro Alta Segarra evidencien que volem atraure nous visitants. També la potenciació de la Fira de Tots Sants o la nova EcoFira que vam celebrar, per primera vegada, el passat abril. Perquè el retorn és tant a nivell cultural, social com econòmic, i això és important tenir-ho present. A banda dels actes més culturals, des de la regidoria de Turisme, estan treballant nou projectes que de ben segur faran augmentar els visitants del municipi. Aviat en coneixerem detalls.

Comparteix l'article:

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta