Entrevista a Jaume Viladoms, President de la Societat Foment de Piera

174

“El teatre m’agrada com a aficionat i com a espectador”

Sóc veí de Piera, jubilat i des de fa més de 30 anys sóc president de la Societat Foment. També formo part de la comissió organitzadora del Concurs de Teatre Amateur Vila de Piera. Aquest any estem de celebració, és el nostre 40è aniversari.

jaume-viladoms-piera-veuanoiaJaume, 40 anys es diu ràpid! Com va néixer la idea d’organitzar el Concurs?

Un grup de pares van començar per fer cinema i d’aquí va sorgir la idea d’organitzar el Concurs de Teatre. Tot va ser per iniciativa dels propis veïns, i ja portem quatre dècades!

Aquest concurs està enfocat a la comarca?

No…(i riu) és obert a tothom. Han vingut grups d’arreu, de València, Talavera, del País Basc, la Manga… Aquest any s’han presentat 19 grups de diferents localitats i la majoria no són de l’Anoia.

Teniu grups de Teatre a Piera?

No, ara no hi ha cap grup de teatre al municipi, i fins fa poc hi havia una escola de teatre, i tampoc hi és.

Per què, Jaume? A què es degut?

El jovent no vol estar lligat a res. I els més veterans… la gent s’ha fet gran i els costa recordar-se dels textos. Penso que el jovent és qui hauria d’agafar les regnes. Tot sovint és complicat perquè els pobles que es fan grans en habitants, es fan petits en iniciatives.

Durant el transcurs d’aquests anys segur que has vist “néixer” actors i actrius ara coneguts…

Sí, i tant. Tenim al Jacob Torres, que era del grup de teatre i va participar en diverses obres, i a l’Elisabeth Vallès, també d’aquí Piera. També anava al grup de teatre i ara dóna classes a les escoles.

Explica’m el funcionament del concurs.

Aquest any ha començat l’1 d’octubre i finalitza a principis de desembre. Rebem els cd’s de les obres; la comissió en tria deu i aquests són els grups que participen al Concurs. Aquests deu reben 500 euros per la participació i després hi ha diferents trofeus als tres primers classificats en diferents categories.

Quins canvis ha tingut durant aquests anys, l’organització del Concurs?

No hi han hagut grans canvis en general pel que fa a l’organització del Concurs. Però, per exemple, abans s’organitzava el sopar de cloenda, que sempre el fem cap a mitjan gener, al mateix teatre, però era un inconvenient perquè s’havia d’organitzar un càtering. Ara, aquest Sopar de l’Amistat el fem en un restaurant del poble.

L’aforament del teatre Societat Foment no és gens petit. Hi ha molta assistència de públic durant la celebració del concurs?

La capacitat és de 600 persones i a cada obra vénen al voltant de 80/90 espectadors. La gent s’estima més anar a veure teatre a Barcelona. Fem publicitat a les botigues i per la Festa Major. La gent que venia fa deu anys s’ha fet gran i dissabte al vespre els fa mandra sortir de casa.

Però, els preus són molt populars…

Doncs sí, i a més aquest any l’ajuntament en subvenciona la meitat. El preu de l’entrada aquest any és de 3,5 euros. També tenim abonaments per totes les obres per 25 euros.

Heu valorat canviar l’horari o el dia?

Sí que hem parlat de fer-ho diumenge tarda, però les companyies diuen que no, que entre muntar i desmuntar se’ls fa tard i el dia següent es treballa. Són companyies amateurs…

S’haurà de buscar una fórmula que funcioni.

Fer-ho més aviat no (ara comença a les 21.30h) perquè les botigues són obertes i els podria perjudicar. Crec que vindria menys gent, molts dels espectadors tenen negoci.

Jaume, què és i que ha estat per a tu el teatre?

Sempre m’ha agradat i n’havia fet. Érem una colla… Estava a la comissió i sempre havia fet d’actor amateur. Ara no surto a cap obra però sempre m’ha agradat, tant com a aficionat i com a espectador.

I ser president?

Saps? En aquests 30 anys mai s’ha presentat ningú… (i riu…).

Conxita Costa