Entrevista a David Bosch, director tècnic de Fast ParcMotor

665

“Tots els conductors ens creiem millors del que som”

Sóc el màxim responsable de Fast ParcMotor on formem pilots professionals i ensenyem a conductors a conduir amb més seguretat. Sóc nascut a Igualada, feliçment casat amb la Valentina amb qui tenim dos fills -Dafne i Biel- i molt feliç de poder dedicar-me a la meva passió pels cotxes i poder-ho fer al costat de casa.

david-bosch-motor-veuanoiaVàres començar fent automobilisme com esport però ho has convertit en professió.

Sóc un privilegiat que em puc dedicar al que m’agrada i, gràcies a ParcMotor ho puc fer al costat de casa. Vaig començar a córrer de jovenet amb l’objectiu d’arribar a la Fórmula 1, però em vaig quedar a les portes. Després vaig continuar com a pilot professional fins que em varen oferir aquesta feina a Fast ParcMotor on puc treballar en el que m’agrada i contribueixo a salvar vides.

Per arribar a la Fórmula 1 vàren faltar resultats o cèntims?

Cèntims. Em vàren faltar deu milions de pessetes de l’època. Per qui no conegui la meva trajectòria esportiva puc dir que en la darrera temporada vaig quedar Campió d’Espanya i Sotscampió d’Europa de Fórmula Renault. Si hagués trobat finançament podia haver entrat en un equip de Fórmula 1.

T’hi veies a la Fórmula 1?

Els meus amics i companys, De la Rosa i Marc Gené sovint quedaven darrere meu.
En kàrting vares competir amb molts pilots que després arribarien a la Fórmula 1.
Al Mundial de kàrting sortia al costat de Jarno Trulli, Giancarlo Fisichella, Jan Magnussen… durant anys vaig competir amb els millors pilots del món.

Què hi feu a Fast ParcMotor?

Des de la formació d’un pilot novell, a conductors que tinguin pànic a conduir, treballem per a Seat, Nissan, bombers, Creu Roja, Mossos d’Esquadra…. Ara estem ajudant a formar a un pilot que és al CAR de Sant Cugat. De moment ha quedat tercer al Campionat del Món de Fórmula 3.

És car fer un curs?

Més barat del que la gent es pugui pensar. Un curset de tot un dia, pot costar al voltant dels dos-cents euros. Estem parlant d’una formació que et donarà seguretat al volant i tal vegada et pot salvar la vida.

Què els ensenyeu?

El primer que no en saben tant de conduir, com es pensen. Tots pensem que els altres no saben conduir tant com nosaltres. Aquí els ensenyem a guanyar seguretat i a conduir amb prudència.

La gent surt preparada després de passar per l’autoescola?

A l’autoescola aprenem el codi de circulació i a que el cotxe no es cali, però no tenim seguretat en la conducció. A Fast ParcMotor els ensenyem coses que només es poden fer en un circuit, com reaccionar quan el cotxe ens patina o cal frenar per un perill.

Quan anem a veure una carrera sortim del circuit amb ganes de córrer. Després d’un curset de Fast també surten corrent? 

No, al contrari. La gent surt molt tranquil·la perquè coneix molt bé els perills de la carretera. Després de córrer dins del circuit, a la carretera condueixen amb molta més prudència. Els ensenyem què passa quan tenim un cop a seixanta quilòmetres per hora, que és una velocitat baixa. Els cotxes d’avui en dia estan pensats perquè no prenguem mal a seixanta per hora, però el cotxe va a la deixalleria. I això només ho pots aprendre dins d’un circuit.

Com en vàres aprendre a competir? De l’avi Siscu Climent?

L’avi em va comprar el primer kart i després els pares em varen ajudar en la meva carrera com a pilot. En aquella època havies d’aprendre a la pista. Actualment ensenyem als pilots a formar-se. Un tennista o un futbolista tenen un entrenador, però els pilots fins ara no tenien entrenador.

Els conductors traiem tot el rendiment a la tecnologia del nostre cotxe?

No. Fem com amb la tele que pot fer moltes coses i ens limitem a fer anar tres botons del comandament. Però si en el televisor no té gaire importància, en el cotxe en té més perquè hi va la nostra seguretat i la dels altres conductors. Per exemple un cotxe amb ABS ens permet frenar fort i mantenir el control del vehicle, però si no ets conscient del seu funcionament, acabes frenant de forma convencional i pots tenir un accident. La importància dels cursos de conducció és que et permet aprofitar millor els sistemes de seguretat del vehicle.

Jaume Singla