Entrevista a David Alquezar (ERC), alcalde de Sant Martí de Tous
E

12 de novembre de 2016

El jove David Alquezar (ERC) és l’alcalde de Sant Martí de Tous des del 2007, ha estat al capdvant del poble durant els anys de crisi econòmica però els ha sabut superar amb nota. El poble cada any que passa és més viu i s’està fent un lloc dins els destins turístics de la Catalunya Central. Durant aquesta setmana estan celebrant la Festa Major, l’última de la comarca. Nosaltres tanquem així la ronda d’entrevistes que hem fet durant l’estiu als alcaldes de la comarca coincidint amb les seves festes.

entrevista-alcalde-tous-david-alquezar-veuanoiaDes del 2007 que ocupes el càrrec d’alcalde, quina valoració en fas d’aquesta etapa?

Estem molt contents i pensem que a dia d’avui aquella feina de pensar un poble que atén les necessitats dels seus veïns i aquella feina inicial que vam realitzar els primers anys de mandat ara es van fent realitat. Veiem com totes aquelles actuacions que vam realitzar s’han anat teixint en un arbre i al voltant d’aquesta idea generem aquesta il·lusió i aquest bon moment del municipi.

Explica’m això de l’arbre.

Diem que al voltant de 5 eixos estan confluint tota una sèrie de polítiques. Per exemple, en cultura, ara finalitzem l’edifici de Cal Frares que serà la casa de la cultura de Tous. És una idea que Esquerra ja demanava des de l’oposició el 2003. Serà la seu de l’escola de música, amb més de 80 alumnes, i serà també la seu del casal d’avis, serà un edifici intergeneracional. És un edifici que neix ple d’activitats que els veïns estan esperant moltíssim després d’una etapa difícil. No hem d’oblidar que haurem transformat el poble urbanísticament sense afegir despeses a nivell d’impostos als veïns, mantenint una correcta situació financera i tot en el pitjor dels casos de crisi econòmica de l’època democràtica.

Per tant, tot i les actuacions fetes, sou solvents?

Una de les bones notícies que hem rebut aquest any és que la Generalitat ens ha pagat tot el que ens devia, ens devien molts diners de la Llei de Barris. Nosaltres vam treballar amb la Llei de Barris molt ben planificada i assolíem actuacions pagades al 95% per subvencions. Per tant, tot i fer una bona ges- tió la Generalitat no ens pagava i nosaltres havíem de pagar als constructors. Però a dia d’avui la Generalitat ens ho ha liquidat tot i les actuacions han sortit rentables.

Heu intensificat els esforços en alguna àrea?

Pretenem intervenir molt en la part privada, ajudant als veïns a rehabilitar façanes, ser més curosos en el manteniment dia a dia de l’Ajuntament, continuar apostant per actuacions més grosses, apostar pel paisatge, però també apostar molt per les persones. El civisme, l’educació, els joves, la cultura, estem satisfets. Ja podem afirmar que quan acabi aquesta legislatura el deute de l’Ajuntament de Tous serà zero.

Preteneu fer alguna gran inversió doncs, ara que podeu?

Estem creant un altre discurs, per nosaltres Tous és un poble fantàstic i independentment de qui governi, cada 10 anys passa una cosa extraordinària. El poble s’ajunta i més enllà de tot això, sap trobar la il·lusió per fer una obra singular. Als anys 70, es va fer l’Ateneu. Als anys 80, vam tenir l’escola on ara hi van els meus fills. Als 90 es va fer el cinema, segons qui hi aportava diners i altres com jo picant pedra. El 2000 es va crear l’Ajuntament i ara al 2010 el projecte és l’edifici de Cal Frares, la casa de la cultura. I ara la qüestió és, què tocarà fer el 2020? El que sí que podem afirmar el dia d’avui és que hi haurà 1 milió d’euros i deute zero a la caixa.

Alguna idea concreta?

Idees n’hi ha moltes, però han de sortir dels veïns. Però Tous té una assignatura pendent, l’escola nova. Segurament no es produirà de manera immediata però sí que podem pensar-la, potser l’escola tindrà un pavelló poliesportiu cobert, que ens fa falta. O potser serà una residència d’avis.

Quina és l’aposta del municipi per donar-se a conèixer fora?

Tenim dos grans esdeveniments, un cultural i l’altre esportiu. D’una banda, el Festival de Llegendes de Catalunya i de l’altra, la cursa del Panna. L’avantatge de les dues és que neixen i les organitzen els mateixos veïns i l’ajuntament hi és, però per donar-hi suport amb el que faci falta. Però la gràcia és que el Festival de Llegendes s’organitza perquè hi ha 250 voluntaris i 150 en la cursa. Ara ja no hem de pensar en quina activitat hem de fer, ja han nascut i ara són les referències. S’estan consolidant i ens marquen quina és la línia, després de 8 anys treballant i pensant com vols que sigui el municipi, veiem que tot això es va quadrant i sent realitat. En l’última legislatura potser no havíem cuidat tant els petits detalls i hem reforçat l’àrea de governació, brigada i d’urbanisme.

Podem posar el turisme rural també dins d’aquest sac?

Sí, també és una d’aquestes línies. Tous no era un municipi turístic, ara l’estem aprofitant. Vam estructurar unes visites guiades professionalitzades gràcies a l’Anoia Terra de Castells i el Consell Comarcal. Vam arribar a acords perquè el castell fos visible i hem estructurat tota una sèrie d’oferta que es va complementant amb una activitat privada de crear també ofertes, com restaurants, cases rurals… Mai ho havíem aprofitat tant. Vam crear també un Punt d’Informació Turística.

Per tant, en activitats com el Festival de Llegendes les novetats i idees les aporta la població any rere any?

Sí, el festival té la seva organització. La sort de què les coses perdurin és que la política hi ha de ser però no ser-ne la protagonista, un cop la gent està engrescada, ja van soles. Això sí, sempre donant suport. D’aquesta manera són projectes que continuaran més enllà de qui governi, els polítics hi estem de pas.

Esteu contents amb el vostre encaix actual a l’Anoia? I en la futura Vegueria Penedès?

Nosaltres diem que som l’Anoia de Ponent, la joia oblidada de l’Anoia, propers però en terra de ningú. Nosaltres ens considerem Vegueria Penedès, pensem que és una oportunitat. Això no impedeix que l’Anoia continuï lluitant com a porta d’entrada a Barcelona, però històricament ens sentim Penedès. A l’Anoia ens sentim còmodes, de fet pensem que tenim molt a aportar. Aquesta legislatura formo part del Consell Comarcal i potser podríem retreure que ha donat poc a conèixer la seva oferta de recursos dels pobles petits, però per això hi som.

ajuntament-tous-veuanoia-venturosQuè es pot fer des d’un poble com Tous per tirar endavant el procés independentista?

Ho tenim clar, ho hem defensat des del primer dia. Tous té una sort perquè té una població que ho té clar, ja ho vam dir a la consulta del 2014 i també en d’altres prèvies. Tenim uns veïns que tenen clar que el pas que ha de fer el país és cap a la independència i així poder millorar la nostra qualitat de vida. I tenir uns criteris de justícia com els europeus, hi ha d’haver un tracte d’igual a igual amb la resta de nacions europees. Ens sumem al moviment del país, és una convicció ferma de fins i tot la meitat de l’oposició. De fet amb el tema de l’alcaldessa de Berga ens vam sumar a les mostres de rebuig, farts d’aquesta judicialització de la política que pretén imposar l’estat espanyol. A més sense cap mena de complexe, i hem penjat l’estelada a l’Ajuntament com a mode de protesta. Des d’una visió personal i política aquesta gent no ens fa por i entenem que els polítics hem de fer un pas endavant, farem tot el que sigui a les nostres mans, no ens fa por la inhabilitació perquè el país faci d’una vegada el pas que li toca.

Què ens ofereix de destacable aquesta Festa Major?

Bé, ja estem en la meitat de la festa, aquest cap de setmana arriba la festa més tradicional. Divendres la nit pels joves, dissabte la missa i la cercavila i tancant amb els castells diumenge. Animo a tots els veïns de l’Anoia a gaudir amb els veïns de Tous de l’última Festa Major de la comarca.

Ton Casellas

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta