Entrevista a Carolina Telechea, candidata número 6 d’ERC

447

carolina telecheaCandidata número sis d’Esquerra, l’advocada igualadina Carolina Telechea té moltes opcions de ser escollida diputada a Madrid. Des de l’any passat és regidora de l’Ajuntament d’Igualada.

El perill de l’abstenció és més o menys important, per una força independentista com ERC?

El vot independentista convençut, votarà, o ja ho ha fet per correu. Conec molta gent que ha optat per això. De tota manera, votar és necessari, sigui quina sigui l’opció que un triï. I si la gent el que vol és que Catalunya sigui un país que lluiti pels seus drets, ha de decantar-se per les forces independentistes, millor ERC, que és un partit històricament compromès, des del primer dia.

Si CDC i ERC defensareu el mateix a Madrid… Per què hem de votar Esquerra i no Convergència?

En primer lloc perquè ERC és un partit amb més de 80 anys d’història independentista. Sempre hem defensat el mateix, no com d’altres. Som també un partit republicà, i d’esquerres. Hem cuidat les polítiques socials, a favor dels desfavorits, els treballadors… Sempre hem estat al costat de les grans lluites socials. Finalment, hem estat governant en ajuntaments, a la Generalitat, en molts organismes, i mai hi ha hagut un sol cas de corrupció.

Vostè ha estat una persona afiliada al PSC. En quin moment es decanta per l’independentisme?

Em vaig donar de baixa del PSC, i vaig donar-me un temps de reflexió. A nivell professional vaig emprendre un negoci, vaig ser mare… Vaig fer balanç del què m’havia aportat aquell partit, les seves promeses, les meves esperances. Amb el temps vaig adonar-me que això del federalisme era una fal·làcia, que era impossible. El moviment sobiranista, de l’ANC, d’Òmnium, em van ajudar a creure que l’única via per a autogestionar-nos era la independència.

Aquesta reflexió hauria de ser compartida per més gent?

El que hauria de fer molta gent és informar-se bé de totes les opcions que hi ha, i no solament veure els mitjans de comunicació de l’estat, que distorsionen molt la realitat de Catalunya. Informar-se, preguntar, seria un bon exercici. El PSC no ha fet mai ni un sol pas per a que Espanya sigui un estat federal. Si no han fet quan han governat, menys ho faran ara. Per canviar la Constitució calen majories molt grans. Formacions com Podemos sorgeixen perquè la gent espera un canvi, però la gent ha d’obrir els ulls. Són el mateix de sempre, una formació política com qualsevol altra, defensant polítiques que defensem tots els d’esquerres. Venen una història que no serà mai possible.

El discurs del referèndum és un suflé?

És clar, és fum, ja s’ha vist aquests dies. Renunciaran al que faci falta per poder governar.

Si resulta escollida diputada, què serà el primer que voldrà fer?

Lluitar per la millora de les infraestructures és cabdal, per al nostre territori.

Pot ser una gran experiència.

Veure-ho des de tan a prop serà emocionant. A mi m’agradaria que d’aquí uns anys, el meu fill, que ara en té tres, pugui llegir als llibres d’història el procés de com Catalunya va esdevenir un estat independent. Haver-hi contribuït seria un gran honor.

Jordi Puiggròs