Entrevista a Berta Jorba, presidenta de l’Igualada Vòlei Club

529

He nascut a Igualada fa 25 anys. Alguns em coneixereu també pels meus vincles familiars amb empreses com el Punt de Treball, o la Pastisseria Targarona. Sóc dietista de professsió, i en el meu temps lliure m’apassiona l’esport, en especial el vòlei. Ja fa dotze anys que jugo a l’Igualada Vòlei Club, i ara en sóc la presidenta. Aquest cap de setmana tenim per davant el Vòlei Sorra, un esdeveniment molt esperat.

berta voleiCada any el Vòlei Sorra és un èxit. De seguida es tanquen les inscripcions.

 
Sí, en 20 minuts ja hi havia inscrit més del 75% de l’aforament total d’inscripcions. Ens guiem del nombre d’equips que podemassumir segons les hores de torneig que disposem. Són dos dies sencers de partits, sense parar, i hi ha un límit. Aquest any hi ha 317 equips, i això comporta més de 500 participants únics, però en total n’hi ha més de mil. Gent de tot arreu, de tot el país. Aquesta gent de fora acampa allà mateix, al Parc Valldaura.

 
És una cita inel·ludible, ja en el calendari d’aquest esport.

 

És veritat. La gent ho espera molt. Per això tenim una data fixa, que és el primer dissabte després del segon divendres de juliol… Aquest any, però, ho hem canviat perquè el Club Handbol Igualada ens ho va demanar. A nosaltres ens coincideix ara amb una cita també important, el VoleiBoom, que es fa a Castelldefels, i ens ha afectat una miqueta, perquè l’any passat teníem alguns equips més. Per això l’any passat vam fer dues pistes més. Aquest any ens han posat les onze pistes dins del parc, i això és molt millor. No ens podem queixar, gens ni mica.

 
El Parc Valldaura és el lloc ideal per fer el torneig?

 
Estem molt limitats per l’espai. En el vòlei el jugador pot sortir fora del camp a buscar la pilota, i això ens ho complica, al parc, perquè les pistes són a tocar. Si vas a un torneig de platja, veuràs que les pistes estan separades per 7 o 8 metres cadascuna, de manera que el jugador pot ser més lliure i no estar pendent de si topa amb alguna cosa. Bé, és el que tenim a Igualada. L’Ajuntament ens ho ofereix i ens adaptem. A més, ens donen moltes coses. No assumim cap cost de la sorra, per exemple. Ens falta l’aigua, això sí…

 
Això t’anava a dir. Com pot ser que el Vòlei Sorra d’Igualada tingui tan èxit si no tenim platja?

 
És un torneig molt familiar. Hi ha jugadors que vénen de molts llocs diferents, però durant el torneig ens veiem les cares molt sovint i ens acabem saludant o coneixent entre tots. Això es valora molt, l’ambient que hi ha. A més, intentem cuidar molt al participant. Cada any els regalem alguna cosa que no esperen. Fem sortejos gràcies als patrocinadors que tenim, des de sopars fins a tractaments de bellesa o un viatge. No és simplement venir, jugar i marxar. Hi ha més coses. És l’encant del torneig d’Igualada. Els altres anys ens coincidia amb l’European Balloon Festival i això encara fa més atractiu el torneig. També l’Anòlia, perquè els participants et demanen d’on sortir per la nit.

 
Hi pot participar tothom?

 
Sí, aquesta és una de les diferències respecte els altres tornejos. Tenim tres categories. La primera és la “costellada”, per als no iniciats, que no saben encara jugar massa al vòlei, però que volen passar-s’ho bé. Després hi ha “obert”, que és pels que ja en saben una mica, i “elit”, per als que ja tenen un nivell alt. Això suposa que qui en sap molt, jugarà només amb els del seu nivell. El mateix passa amb els que a prou feines han jugat mai al vòlei, no es trobaran ningú molt millor que ells. Això no passa als altres tornejos. Per això aquí vénen pares i fills, famílies senceres. També hi ha una categoria per al base.

 
Aprofiteu el Vòlei Sorra per captar jugadors per l’Igualada Vòlei Club?

 
Sí, fem cartells i fulletons, preguntem a la gent si es voldrien apuntar per jugar tot l’any a vòlei. La setmana següent fem jornades de portes obertes, per a tothom que vulgui venir, des de 9-10 anys, fins 17-18. Jo vaig començar gràcies al Vòlei Sorra, quan es feia a l’antiga N-II.

 
El club està en bon moment?

 
Molt. Aquest any hi ha hagut canvi de junta. Som tots nous, i ens està sortint força bé. El que passa és que el club és deficitari, perquè nosaltres volem que tothom pugui jugar al vòlei amb un mínim de cost. Apuntar-se val 20 euros al mes, i ja hi entra tot, dos dies d’entrenament i un de competició a la setmana. Tothom paga igual, des dels més petits als sèniors. Per això tot el benefici del Vòlei Sorra va directe al club, per aquesta raó.

 
També espereu més pistes. No fa gaire temps vau protestar per les males condicions del gimnàs de les Comes, on jugueu…

 
El club creix. Abans eren tres o quatre equips, i ara n’hi ha onze. Compartim el gimnàs amb els de rítmica i artística. Ens cedeixen les pistes polivalents de dalt, però el vòlei és un esport de dits, i quan fa molt fred, per molt cobertes que siguin les pistes, és difícil entrenar. Estarem a l’espera de les millores que ha anunciat l’Ajuntament.


Jordi Puiggròs