Entrevista a Berta Jorba, de l’organització del Vòlei Sorra Igualada
E

9 de juliol de 2017

“La familiaritat és el tret indiscutible del Vòlei Sorra Igualada”

Enguany es compleixen 25 anys del naixement d’un dels principals tornejos de l’estiu a la comarca, el Vòlei Sorra Igualada, un torneig popular que cada edició supera les expectatives. Berta Jorba forma part de l’organització del torneig des de fa més de 5 anys.

Com va sorgir la idea de fer el Vòlei Sorra a Igualada?
El “com” ara mateix no t’ho sabria explicar, suposo de la necessitat de fomentar el vòlei a Igualada, que és un esport molt minoritari. També, el vòlei sorra es va crear per ajudar econòmicament a l’Igualada Vòlei Club de pista, és un suport econòmic que rep molt important ja que tot el benefici se’n va directament al Club. Actualment, la idea que partim quan muntem el torneig, a part de recaptar diners pel club de pista, és perquè la gent pugui gaudir d’un cap de setmana únic durant l’any. Un cap de setmana d’estiu molt diferent, fent esport, amb companyia i amb un molt bon ambient.

Quines novetats trobarem a l’edició d’enguany?
Enguany fem 25 anys del Vòlei Sorra (VS) Igualada i hem preparat alguna moltes novetats. Sempre fem una paellada popular per unes 150 persones i enguany també farem una botifarrada divendres al vespre per tothom qui vulgui. A part, des de sempre, el participant rep un pack de benvinguda amb la samarreta característica del torneig a més d’obsequis que ens proporcionen els nostres patrocinadors. Aquest any, a més de tot això, els hi regalarem un detall dels 25 anys perquè ho llueixin tot l’any. També hem creat una nova categoria pel 2×2 que es diu federat. Les categories que trobem al VS són la de costellada, l’obert, el federat (la nova d’aquest any, amb jugadors inscrits a la Federació Catalana de Vòlei que tenen un nivell intermedi de vòlei) i l’elit.

Quina és la clau de l’èxit de l’alta participació al torneig?
Creiem que és el fet de pensar sempre com a jugador. Què ens agradaria trobar quan anéssim a un torneig de vòlei durant 3 dies? I ho intentem plasmar al vòlei sorra, sempre dins de les nostres possibilitats. També treballem l’ambient, que la gent s’hi senti a gust, que es quedi a mirar els partits, que facin un beure al bar i que gaudeixin de vòlei sorra sense haver d’anar més lluny. La familiaritat és el tret indiscutible del VS.

El torneig és una iniciativa organitzada només pel club o rebeu algun tipus de suport de l’ajuntament d’Igualada?
Rebem un suport econòmic de l’Ajuntament d’Igualada i ens faciliten gran part de la infraestructura i material. La resta de torneig la muntem a través de l’ajuda del IVC i entre les 14 persones que actualment formem la junta del VS. Dijous al vespre ens passem moltes hores muntant el torneig per l’endemà.

Quina importància tenen els guanys del torneig dins el pressupost
del club durant la temporada?
Tot, absolutament tot el benefici net del vòlei sorra se’n va directament a l’IVC. Això fa que després puguem tenir unes quotes molt baixes pels jugadors del club i així arribar al màxim d’interessats. Així, som el club amb les quotes més baixes de tota la Catalunya central.

És difícil la gestió d’un club petit com l’IVC?
Actualment l’IVC consta de més de 110 jugadors, números que van creixent any rere any. Més que difícil, és la dedicació constant a intentar que el club vagi sempre endavant. La Federació Catalana exigeix una feina setmanal que obliga a membres de la junta de club a dedicar-se moltes hores a transmetre la informació necessària (arbitratges, horaris de partits, lesions de jugadors, pagaments….), però suposo que com tot, si pots fer-ho i t’agrada el que fas, res es fa difícil o pesat.

Quin és l’estat actual del vòlei a Catalunya? i a Igualada?
El nivell de vòlei federat a Catalunya és poc representatiu. Segurament a nivell lúdic és més alt, només cal mirar les platges a l’estiu quin és l’esport practicat. A Igualada, tots sabem
els esports que lideren la ciutat, però sí que hem de dir, i molt orgullosos, que l’IVC cada any creix més i es fa més gran. A casa nostra hi ha pocs jugadors de vòlei que puguin ser
professionals.

Com creu que es pot potenciar que hi hagi més afició al vòlei a Catalunya?
Cal dir que el vòlei platja és molt diferent que el vòlei pista. A més, el vòlei requereix molta tècnica per tal de poder-lo gaudir. Molts jugadors abandonen el vòlei i es decanten per altres esports que no exigeixen tant detall per entendre-ho millor. Ara, un cop li has agafat el joc, és un esport que es gaudeix moltíssim. Cada any apareixen tornejos nous a tot Catalunya, per tal de fer-vos una idea, durant el nostre cap de setmana de 7-8-9 de juliol es realitzen 2 tornejos més molt aprop. El problema és que aquests tornejos no accepten principiants de vòlei ja que tots són per jugadors que en tinguin el mínim nivell de platja. Exceptuant el VS, que és un torneig per qualsevol nivell, edat i categoria. Nosaltres oferim unes estades durant els dies posteriors al VS.

 

Otger Gabarró

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta