7 C
Igualada
Divendres, gener 27, 2023

Entrevista a l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte

“Sincerament, penso que en el tema de les sancions per enganxar cartells de l’1-O el que es busca és fer soroll”

Vilanova del Camí és, des de fa molts anys, un municipi políticament singular. Una moció de censura va possibilitar en aquest mandat un canvi d’alcaldia, de manera que Noemí Trucharte (PSC) es feia amb la primera representació política del municipi, això sí, a canvi de liderar un “a priori” complicat govern de diferent grups, alguns allunyats ideològicament.

Un any i pocs mesos de nou govern a Vilanova. La situació és fàcil de conduir?

Força bé. Estem assolint els reptes als que ens vam comprometre, com el Casal d’Avis o la Piscina Municipal. S’han doblat també les inversions en via pública, per poder millorar accessos, passos de vianants, places i parcs. Respecte la piscina, s’inaugurarà el proper mes de juny. És una obra molt esperada per tots els vilanovins. Es tracta de la primera fase, que contempla la pròpia piscina, zona verda, vestidor i accessos. La segona servirà per a construir el bar, que durant l’estiu donarà servei a la piscina, però la resta de l’any també podrà servir a una zona lúdica que farem a l’exterior, amb dotze barbacoes.

Què ha aportat vostè i el seu govern, vist ara des de més distància en el temps, respecte l’anterior?

Sobretot, estabilitat en el municipi. El govern d’abans estava en minoria, no va saber estendre la mà a cap dels quatre grups que hi havia a l’oposició, trontollava molt perquè no tenia assegurat mai el vot suficient… Crec que ara aportem també més transparència i proximitat.

No teniu discrepàncies?

És clar que n’hi ha. És lògic en un govern amb quatre grups molt diferents. El que passa és que s’ha posat Vilanova per davant, deixant a part les nostres diferències.

Heu tingut damunt la taula alguns temes delicats des de bon inici, com la reforma de l’accés del carrer Cervantes. Això està en vies de solució?

Nosaltres creiem que l’obertura del carrer Cervantes és necessària per a Vilanova, perquè serviria per descongestionar molt una de les entrades dels municipi. Aquest tema estava en el programa electoral d’alguns dels grups que estem al govern. La situació canvia quan t’adones la repercussió que el projecte podria tenir en alguns veïns afectats. Finalment, hem optat per deixar-ho en un calaix. Hem vingut a millorar Vilanova i la convivència entre la gent, no a complicar la vida a ningú. Mirarem de buscar una altra via, com subvencions, perquè els veïns no tinguin una càrrega tan important.

Algú sí que se li ha complicat la vida. Hi ha vilanovins sancionats per enganxar cartells pel procés independentista. L’Ajuntament no pot fer res per canviar aquesta decisió?

Hi ha unes ordenances. La Policia Local és prou autònoma i actua d’ofici, no segueix instruccions polítiques per fer unes actuacions o bé unes altres. Hi ha hagut casos concrets que sí, com una campanya de la recollida de defecacions de gossos, i es van sancionar una sèrie de persones, però això és un cas concret. En el tema de l’enganxada de cartells per l’1 d’octubre, la Policia Local va actuar d’ofici, va aixecar acta després d’identificar les persones i l’assumpte va passar als serveis jurídics.

Però vostè deu veure o signar aquests documents.

Sí, com tota la resta d’infraccions de les ordenances, i després segueix el tràmit. A les 10 persones identificades se’ls va notificar l’inici de l’expedient i han tingut el mateix temps que en qualsevol altre assumpte per presentar al·legacions. Miri, jo em vaig reunir amb els dos regidors d’ERC per parlar d’això, en un dia festiu, el primer de gener, i els vaig explicar totes les possibilitats, com per exemple fer uns treballs en benefici de la comunitat, com finalment van proposar. Es tractava de, bàsicament, fer neteja del riu i de carrers del municipi. Finalment, els deu afectats van desestimar la proposta, perquè no els va agradar. També podien pagar la meitat de la sanció (de 500 a 250€), però tampoc ho han fet. Sincerament, penso que el que busquen és fer soroll per deu sancions com tantes d’altres que hi ha a Vilanova, per les quals no se n’ha fet gens.

Vol dir que és el mateix? La majoria de municipis no han sancionat ningú, per això.

Sí, sí, que s’han aplicat. Cervelló i Salou, per exemple. I en d’altres les sancions no han estat identificant persones, sinó col·lectius… Pensi que alguns dels cartells es van penjar en uns fanals on està prohibit fins i tot enganxar-hi propaganda electoral.. Són cromats i costa molt netejar-los.

Per vostè això no és definitivament un tema polític?

Ho circumscric exclusivament al seguiment de l’ordenança, jo ho comparo molt amb la campanya de defecació de gossos. Es van sancionar 33 persones. També ens podrien acusar d’anar contra els animals, o contra els propietaris de gossos, i no ho ha fet ningú…

Els accessos a Vilanova no són els millors des de la Ronda Sud. Hi haurà solució?

Inicialment està tot ben encarrilat. Hem tingut trobades amb la Generalitat per millorar la mobilitat. Tenim un punt molt complicat sobretot a la Masia, és un lloc de confluència de tres municipis i hi passen 16.000 vehicles al dia… Tenim encallat l’accés del barri de la Pau i al polígon, el 2015 el regidor Jordi Barón (CiU) va prometre que estaria arreglat el juny d’aquell any, però es va quedar en un calaix, com moltes altres coses, perquè no se’n feia cap seguiment. Ens trobem ara que l’empresa adjudicatària, després de tant temps, va decidir anul·lar el contracte. Se n’ha signat un de nou, i les obres començaran en qüestió de dies. Hem estat molt insistents.

Respecte el nou enllaç d’Igualada amb la Ronda Sud, tenim algunes discrepàncies, i hi estem treballant-hi. També voldríem que Vilanova tingués una sortida directa amb una solució que respecti la llei.

La zona annexa a la Masia serà una gran àrea comercial?

Aquest és un projecte que ja té 16 anys, el problema era que els propietaris no es posaven d’acord. Ara treballem amb ells i una promotora i la intenció és encaixar-ho bé.

Vilanova ha estat sempre capdavantera en reclamar una visió unitària i uniforme de la Conca. Òdena i Montbui també, però Igualada és més reticent. S’avança en això?

Estem treballant moltes coses de forma conjunta, i no hi tenen a veure res els colors polítics. Costa, sí, però en el futur es podria aconseguir molt més.

A les properes eleccions municipals tornaran a presentar-se tants partits, a Vilanova?

Segurament. A les últimes hi havia onze candidatures. A les properes fins i tot n’hi podria haver més, com Ciutadans.

Es vol tornar a presentar, vostè?

Això ho decidirà la militància, però jo he anunciat la meva intenció de repetir com a candidata.

El PSC es va partir en trossos, en el seu municipi. Es pot anar recosint?

Nosaltres no tanquem la porta a ningú, sempre i quan respecti la ideologia i el posicionament del PSC. El que no es pot és estar al nostre partit, i al mateix temps aixecar una estelada, com han fet alguns de la darrera escissió. Els socialistes no som independentistes.

Jordi Puiggròs

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Igualada incrementa un 68% en sis mesos els quilos de roba recollida de Càritas

El passat mes de juny, aprofitant el canvi de contracte de l’empresa encarregada de la recollida, l’Ajuntament va augmentar el nombre de contenidors de...

“En Joan sense por i la casa encantada”, un musical a l’Ateneu

El grup Xarxa Igualada, que forma part de La Xarxa, Fundació Xarxa d’Espectacle Infantil i Juvenil de Catalunya, enceta l’any amb la programació d’un...

El Mercat d’Antiguitats amplia expositors i ocuparà un tram més del Passeig

Com cada darrer diumenge de mes, aquest proper diumenge 29 de gener torna el Mercat Antiguitats i col·leccionisme en un format més ampli: s’hi incorporen més...

Últimes notícies