Entrevista a Alba Vergés (ERC), número 6 de la llista dels republicans
E

19 de desembre de 2017

Té assegurat un escó en el Parlament en la propera legislatura. Alba Vergés, igualadina, ocupa el lloc número 6 de la candidatura d’ERC que encapçala Oriol Junqueras. De fet, és la segona persona de la llista que no està empresonada o a l’exili, per darrere de Marta Rovira. Considerada un dels millors actius actuals d’Esquerra, és habitual veure-la als mitjans de comunicació.

Moltes de les enquestes donen a ERC com la guanyadora de les eleccions. Què és més important, que guanyi Esquerra, o que tingui majoria l’independentisme?

El més important és que torni a guanyar l’esperit de l’1 d’octubre, que estem altra vegada a totes, demostrant-ho a les urnes. Aquestes, però, són unes eleccions que no tenen les garanties que caldrien, perquè no partim en igualtat de condicions. Hi ha candidatures amb gent a la presó o a l’exili. Són unes eleccions imposades, i nosaltres, d’altra banda, sempre hem dit que les decisions les havia de prendre la gent a les urnes.

Com és que no s’ha repetit una candidatura conjunta?

Sempre hem dit que la fórmula de JuntsxSí quedava petita. Si havíem de fer una llista unitària, havia de ser completa, tal i com va decidir l’executiva nacional i el consell nacional d’Esquerra. Vam parlar amb tothom, i no va poder ser. Al final es van decidir llistes pròpies, però amb coordinació. Compartim els objectius respecte al Govern legítim i la llibertat dels presos polítics, i de fer fora els del 155 de les nostres institucions.

La clau és que dijous vinent hi hagi molta participació, o creus que perjudica l’independentisme, si tothom va a votar?

La participació sempre és bona. Quanta més millor, sens dubte, encara que lògicament nosaltres esperem que s’expressi en la nostra línia. Com diu Oriol Junqueras, aquesta és una República per a tothom, i cal explicar-ho a tot arreu. És un projecte de futur, que va de drets socials, de justícia, i de dignitat.

Teniu esperança que Oriol Junqueras pugui ser en les últimes hores de la campanya?

L’esperança mai la perdem. Seria de justícia que pogués fer campanya, donat que és el cap de llista. Els nostres advocats treballen en això. Recordem que estan a la presó sense cap judici, i acusats d’uns delictes que no han comès. La rebel·lió implica violència, i l’única que hem vist és de l’1 d’octubre de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, i la violència institucional del 155. Amb un 8% dels vots a Catalunya venen a governar-nos les nostres institucions. Hem de dir prou, a les urnes.

[publicitat]

Què hi ha, darrere la pantalla del 21D?

Doncs posar en marxa la República.

I no estarem altra vegada amb la mateixa situació?

La Constitució ens impedeix avançar com a país. Aturen tot el que fem al Parlament, fins i tot acords municipals. Aquest marc està superat, vam proclamar la República, i s’ha de posar en marxa. És la nostra responsabilitat i la nostra obligació.

El món, que estarà mirant aquestes eleccions amb lupa, reaccionarà de forma diferent?
L’escenari és diferent al del 2015, però el risc de ser avui notícia i demà no ser-ho també hi és. Per això fa uns dies vaig estar als parlaments britànic i irlandès, fent reunions en dos dies esgotadors amb diferents grups parlamentaris, per explicar-los que respectin els resultats democràtics, i censuren la resposta judicial i policial davant un conflicte polític.

Es parla molt de la independència, però poc del programa electoral…

El tenim, el programa electoral. Ja vam iniciar fa molt temps la campanya “la República que farem”, que és l’aportació d’ERC al procés constituent. Molta feina programàtica ja està feta, a través d’un procés participatiu a tot al territori. Hem inclòs recentment una proposta, que en diem “50 mesures republicanes”, que es basa en l’enfortiment econòmic, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats per a tothom, l’aprofundiment democràtic, i la construcció dels diferents espais de sobirania.

ERC està demostrant un activisme molt important en aquest territori.

Em sento molt ben acompanyada, aquests dies. Estic tranquil·la perquè la gent d’ERC a l’Anoia han fet molta feina, parlant amb molta gent. Formo part d’un equip bestial, fixa’t hem fet fins a quatre sessions de formació d’apoderats.

Que estigui al sisè lloc fa molt possible que tingui espais de molta responsabilitat a ERC si governa. Li faria il·lusió?

Sempre he estat disposada a fer el que sigui per al país, però tampoc cal treure les coses de lloc. Sí que la posició al a llista demostra la feina ben feta al Parlament, però no només meva, sinó també la de la gent del partit a l’Anoia. He tingut molta feina a nivell nacional, però no he volgut mai deixar d’estar al costat dels nostres pobles i de qui em necessités. Soc molt d’aquí, i me’n sento orgullosa.

Jordi Puiggròs

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?