17.6 C
Igualada
Dissabte, setembre 26, 2020

Entrevista a Robert Clapés, formador del CEINA

“Benvinguts a la revolució!”

Em sento barceloní, la ciutat on vaig néixer ara fa 43 anys però amb el cor dividit entre la meva ciutat natal i Igualada, on fa que visc ja 11 anys. Als meus 13 anys, (aproximadament), vaig seure davant del meu primer ordinador, un “Commodore 64” i des d’aleshores no m’he pogut separar d’ells. Tots els meus estudis i feines sempre han estat en relació amb les noves tecnologies. Al 2001 vaig crear la meva pròpia empresa de serveis informàtics. Recordo aquests 13 anys gens fàcils. Cansat de patir i de tenir sempre l’ai al cor, vaig decidir fer un canvi i al 2014 vaig entrar a formar part de l’equip de formadors del Ceina. Feina que reuneix tots els ingredients que em fan ser jo. Tracte amb la gent, oportunitat d’aprendre i actualitzar coneixements, i ensenyar el poc que sé.

Què són les criptomonedes? Com funcionen?

Bé, la definició oficial de criptomonedes són: monedes virtuals.

A mi, personalment, m’agrada posar el símil, perquè la gent ho entengui, que les monedes virtuals, són l’equivalent a les divises del món “real”, és a dir, tenim l’Euro, Dollar, Florí Hongarès, etc.. I l’equivalent en el món 2.0, podrien ser criptomonedes com el Bitcoin Cash, Cardano, Litecoin, o la criptomoneda catalana Croat.

N’hi ha moltes al món?

Existeix una web Coin Market Cap. És el lloc de referència per estudiar cada criptomoneda. Aquí estan llistades gairebé totes les criptodivises del món. Actualment hi ha 851 criptomonedes cada una d’elles amb el seu projecte darrere, característiques i aplicacions. Se’n creen moltes, però no totes poden ser un èxit i aguantar en els mercats, per tant acaben desapareixent.

Per què han sortit?

Han sortit per canviar el sistema. Les criptomonedes estan fora del control dels governs, entitats bancàries on el poble és el propietari de les criptomonedes que adquireix.

Van sortir per canviar el model monetari actual. Una de les principals raons, almenys per mi, és que l’actual model monetari (model fiat), està controlat per bancs i el lobby financer, la cúpula de la piràmide on els governs no són més que titelles dins dels seus desitjos.

Nosaltres els ciutadans som esclaus d’aquest sistema monetari. Només posaré un exemple: quan la cúpula, per raons que se m’escapen per falta de coneixements, decideix crear més diners, els nostres valen menys. Per tant, la meva conclusió, és que dins d’aquest sistema monetari els nostres diners tendeixen a… 0.

Al 2009 un grup de programadors amb el sobrenom de Satoshi Nakamoto, van crear la primera criptomoneda. La famosa Bitcoin. I una de les seves principals característiques, la que li dona molt poder, és que només es poden crear 21.000.000 de bitcoins. Per tant, el valor de les nostres criptomonedes, a diferència del món “real” (fiat), tendeixen a l’alça, ja que hi haurà un moment que no es podran crear més, per tant el seu valor pujarà inevitablement.

Tingueu present que han vingut a quedar-se per sempre.

Quins beneficis poden aportar als comerços?

Podria anomenar-ne molts, diré els més importants des del meu punt de vista:

  • Privadesa en les transaccions
  • Reducció ínfima en les comissions per les transaccions
  • Ràpid, molt ràpid
  • Segur i descentralitzat
  • I ser part activa del principi de la revolució econòmica

I als compradors?

  • No depenen de cap autoritat central
  • Igualitari
  • Rapidesa en les transaccions
  • Seguretat
  • Anònim

Com s’avalua el valor de la moneda? Amb quin criteri?

Bé aquí podríem estar parlant una llarga estona. Intentaré resumir-ho el breu possible. El preu de la moneda el marca el mercat de criptodivises. Per l’oferta i la demanada.

Les criptomonedes de quin banc depenen?

De cap, són totalment independents i descentralitzades. Les criptomonedes pertanyen al poble. Tu, si tens criptomonedes, ets el teu propi banc. Una altra cosa és que els bancs les utilitzin pels seus propis interessos. Però mai podran controlar les nostres.

Costa molt implantar una criptomoneda?

Crear una criptomoneda no costa. Pots crear un criptomoneda o “token” en qüestió de minuts (si tens els coneixements necessaris). El que si realment costa és que la gent cregui en aquesta moneda per tal de voler adquirir-la. Hi ha les ICO’s (oferta inicial de moneda) on empresa, entitat, particular fa un full de ruta sobre el seu projecte (whitepaper). I l’usuari decideix si l’interessa o no comprar aquesta moneda. Si el projecte té èxit, la gent s’engresca podríem dir molt a grosso modo que la moneda s’implanta.

Quina seguretat dona una criptomòneda? Vull dir que si mai es deixen d’utilitzar o desapareixen qui es fa al càrrec de tornar el valor de les monedes que tens a la butxaca?

Inicialment has d’estudiar dia a dia la moneda que adquireixes. Hi ha criptomonedes que estan molt consolidades en el mercat, amb un capital extremadament elevat. Aquestes són les segures. No sé concebre, desplomar-se una criptomoneda d’aquest tipus com Bitcoin, Ethreum, Ripple, Bitcoin Cash, Litecoin… només entre elles tenen un capital de mercat de: 204.397.478.748 € (no ho sé ni dir…). Jo sempre penso: si crec en projectes i adquireixo una moneda, si el projecte veig que s’ensorra o no em dona bones palpitacions, les venc per criptomonedes consolidades.

Una altra cosa és que el valor de la criptomoneda, donats els mercats i la volatilitat, baixi moltíssim o que el projecte en el qual has cregut resulta ser el que no era… Doncs arribats a aquest punt només et podria dir que has tingut mala sort, ho sento. Però que ningú s’espanti que això també passa en el món “real”, només anomenaré un cas: “Fòrum Filatèlic”.

Dos consells només donaré:

Mai invertir més d’un 10 % dels teus estalvis en criptomonedes si el que es vol és invertir. Si les volem per comerciar, comprar en botigues, restaurants, serveis, etc. Comprar el que es necessiti.

I si el que vols és invertir i jugar en borsa de criptodivisa, si no tens experiència, fes-ho però amb les més segures. Les que he anomenat més amunt.

Hem sentit a parlar que ERC fa poc va comunicar un projecte que es volia proposar fer una criptomòneda amb les associacions de botiguers d’Igualada. En saps res? Han mirat de parlar amb gent de l’Anoia que us dediqueu a implantar-ho?

Si, l’”I-gual”. Només un petit aclariment, que segurament més d’un m’ho rebatrà, l’I-gual és una moneda digital, però d’àmbit local. Les monedes locals si més no en aquest cas, estan gestionades per l’ajuntament, acostumen a tenir una paritat de 1 a 1 en relació a l’euro, és a dir, 1 I-gual val 1 €. No estan en mercats. És un “token”, amb un emissor concret, l’ajuntament. Per tant centralitzat. En canvi les criptomonedes, tal i com les entenc jo, són completament descentralitzades, estan distribuïdes i amb una base criptogràfica per evitar manipulacions.

De moment pel que sé és només un projecte. A mi personalment no m’atrau ja que les monedes locals perden l’essència de la descentralització i el control.

Cal aclarir que hi ha molta gent que considera que les monedes locals i les criptomonedes poden ser el mateix. Però tal i com he explicat, per mi són dues coses diferents.

Què és el bitcoin?

El bitcoin és la primera moneda virtual que va aparèixer al 2009 el seu valor aleshores era 0 i a dia d’avui té un valor de 1 BTC = 6456 €.

Per fer el Simil el Bitcoin és el que seria en el món fiat l’Or i les divises serien les criptomonedes. Per tant m’agrada dir que el Bitcoin és l’Or 2.0

Es pot trencar la seguretat d’una criptomònada?

És impossible. Utilitzen una tecnologia anomenada BlockChain. Perquè ens entenem és com un llibre de comptabilitat repartit per molts i molts ordinadors, anomenats nodes i/o miners). Mitjançant un sistema de hash, verifiquen les transaccions fent que sigui impossible trencar la seguretat. (és difícil explicar en una contra)

Resumint, es necessitaria el 51 % del control de tots els ordinadors (estem parlant de mils i mils d’ordinadors), per poder trencar la seguretat.

Benvinguts a la Revolució!

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

67 anys de Fira (part 2)

67 anys de Fira (part 1) Els anys 80 hi va haver un canvi en la Junta directiva de l’entitat que no va saber afrontar...

S’escullen les propostes finalistes del pressupost participatiu de Piera

El passat divendres 18 de setembre es va celebrar a Piera el taller TOP10!, una jornada participativa oberta a tota la ciutadania on s’havia...

La nova plaça del Pi de Santa Margarida de Montbui ja està a punt

Quan només falta la plantada de tres aurons blancs que presidiran el renovat espai de la Plaça del Pi, les obres de remodelació i...

Totes les fires que se celebren a Igualada

Fira d’Igualada és una entitat sense afany de lucre. Neix l’any 1951 amb la finalitat de fomentar fires, mercats, festes i potenciar el comerç...

“En cap cas es vol construir un macropolígon a la Conca”

Entrevista a Raquel Serra, gerent de la Mancomunitat de la Conca d`Òdena Una de les persones que millor coneixen el contingut del Pla Director Urbanístic...
Compartir