Entrevista a Josep Maria, Enric i Òscar Roset, jardiners
E

12 de maig de 2018

“A les plantes sempre si ha d’estar a sobre, no deixen de ser éssers vius”

Som tres germans que portem el negoci, el Josep Mª, l’Enric i l’Òscar. El negoci el seguim els tres, però els pares encara estan darrere. Els tres germans portem les feines de jardineria i viver, però a part de treballar als jardins, cada un té una funció a l’empresa.

Quants anys fa que es va crear l’empresa? Com va començar?

L’empresa tal i com és ara, es va crear l’any 1994, o sigui fa 24 anys. Però ja venia dels avis que van començar pels vols del 1968. Va començar l’avi Pepet amb el seu germà. Ells van venir del poble a Igualada, venien de família agrícola i van instal·lar-se a Igualada amb l’àvia. Van començar amb una parada de flors i plantes al antic mercat que es feia al voltant de Santa Maria. L’avi Pepet també feia feines de jardineria. Després ja varen pujar els nostres pares. El pare feina torns en una fàbrica i quan plegava anava a ajudar a l’avi. La mare va fer un curs d’art floral a Barcelona, i quan el va acabar, van obrir la primera botiga a l’any 1972 al carrer Òdena, 44. Més endavant van obrir una parada al mercat municipal de la Masuca, que actualment encara existeix. Cap al 1992, la botiga del carrer Òdena, la van traslladar en la ubicació actual, al número 14, i es va crear la nova imatge de jardineria “Roset jardins”.

Què diríeu que us fa estar vius per estar tants anys al peu del canó?

El sacrifici i tenir ganes de treballar. Com totes les feines, per moltes flors i violes que sembli, s’hi ha de ser, i si s’ha de treballar en diumenge, doncs es treballa.

Com us organitzeu? Com es porta això de treballar en família? Quanta gent treballa a la vostra empresa?

Som tres germans. El Josep Mª, l’Enric i l’Òscar. El negoci el seguim els tres, però els pares encara estan darrere. Treballar en família és difícil, però si cada un sap on ha d’estar i no trepitja a l’altre es porta molt bé. Els tres germans portem les feines de jardineria i viver, però a part de treballar als jardins, cada un té una funció a l’empresa. Un s’ocupa de l’organització de la feina, atendre als clients i el control d’estoc de mercaderies. L’altre s’ocupa de la feina administrativa, facturació, comptabilitat… L’altre del subministrament de mercaderies a les botigues i les tasques del viver. Actualment de la botiga i el mercat, s’encarreguen la mare, l’Anna, que és la dona de l’Enric, i les dependentes. Pel que fa a jardineria i viver, som els tres germans i treballadors. La plantilla de l’empresa és de 10 treballadors.

Quins serveis oferiu? Tinc entès que també feu assessorament de disseny de jardins. Amb quin criteri ho feu? Feu servir algun programa informàtic per a fer-ne la distribució de l’espai tipus “autocat” en el món del interiorisme?

Oferim totes les tasques de la jardineria. Ja sigui esporgar, manteniments, tractaments fitosanitaris, enjardinament de parcs públics, disseny i construcció de jardins…
En el disseny de jardins, utilitzem un programa específic de jardineria, molt similar al “autocat”. Quan ve un client que vol el disseny del seu jardí, anem a veure la ubicació, prenem mides, escoltem les seves preferències, li donem consells a l’hora de fer la distribució i li dissenyem el jardí al seu gust. Si el client no sap el que vol, li fem una proposta, i sobre la proposta es fa les modificacions necessàries perquè sigui del seu gust.

El vostre és un sector molt sacrificat perquè les plantes no fan festa, sempre necessiten cura. Feu guàrdies? Expliqueu-me una mica com és el vostre dia a dia.

A les plantes sempre si ha d’estar a sobre, no deixen de ser éssers vius. S’han de regar, tractar, retallar… Al viver, quan arriben plantes noves s’han de col·locar. A l’estiu quan fa més calor volen aigua quasi a diari. Normalment de dilluns a dissabte treballem tots, i el manteniment de les plantes ja és fa. Els diumenges fem festa, tret dels mesos de primavera, que tenim el viver obert i llavors sí que ens tornem un diumenge cada un.

A FiraVerd hi participeu de fa molts anys. Per què?

Sí. Ja fa molts anys que hi participem, des de la primera edició. Vam participar-hi a arrel de varis clients de Carme, que venien a comprar a la botiga del mercat de la Masuca i ens van animar a assistir-hi.

Trobeu que val la pena fer fires d’aquest sector?

Les fires estan molt bé per donar-te a conèixer. Per oferir el teu producte. Per tenir el contacte directe amb els clients. En aquest sentit sí que val la pena. Ara, si haguessis d’anar a fira amb personal contractat, ja no val tant la pena. Nosaltres perquè som tres i tot queda a casa.

Expliqueu-me alguna novetat de la fira d’enguany de Carme.

Sempre hi ha alguna varietat de planta nova, però normalment totes són conegudes. Tindrem la zona de planta aromàtica, la zona de planta de temporada, la zona de plantes grasses i cactus, i una amplia varietat de rosers de roses perfumades.

Abans de celebrar-la feu alguna reunió els que exposeu per a donar idees organitzar-vos…?

En principi no. Els expositors ja sabem que el producte que s’ha d’oferir ha d’estar relacionat amb la natura i la primavera. Nosaltres a nivell intern, sí que ens reunim per proposar les plantes que portarem, com distribuirem la parada, i fer un llistat del material necessari per muntar la parada.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta