Entrevista a Carla Casas, Coordinadora de la Unitat de Vellesa del Consell Comarcal

232

“El maltractament a la gent gran s’ha d’erradicar”

Sóc igualadina, diplomada en Treball Social, i treballo al Consell Comarcal de l’Anoia com a coordinadora de la Unitat de Vellesa, Discapacitat i Salut Mental. Avui divendres, 15 de juny, és el Dia Mundial de la presa de consciència contra els maltractaments a les persones grans, i hem organitzat un seguit de xerrades al Casal de la Gent Gran d’Igualada per a que tots tinguem present un problema que necessita solucions.

Ja es va fer recentment una campanya en relació als maltractaments a la gent gran. No se n’ha parlat mai, en general, d’això, i s’ha focalitzat sempre en la dona i els infants. Per què?

Als anys seixanta va començar a parlar-se de la necessitat d’establir normes per a protegir infants i joves davant els maltractaments, i posteriorment envers les dones. No ha estat fins als darrers anys quan s’ha començat a parlar de la gent gran. El desenvolupament de l’acció ha estat molt divers en funció dels països. Als Estats Units, per exemple, hi ha una agència exclusiva per això. A Anglaterra hi ha una associació molt forta. A França hi ha un telèfon per trucar davant qualsevol sospita. A Espanya no, tot ha estat més lent… Jo mateixa vaig començar a treballar en un equip d’atenció als infants, i sempre deia que algun dia n’hi hauria algun per a la vellesa. El maltractament a la gent gran és una xacra social que s’ha d’erradicar.

Doncs ara ja és una realitat.

Sí, al final va haver-hi recursos econòmics i voluntat política, i va començar el 2015 al Consell Comarcal, juntament amb l’Ajuntament d’Igualada.

Què s’entén per maltractament a la gent gran?

És qualsevol acció sobre una altra persona que suposi patiment per a ella. També l’autonegligència, és a dir, que una persona gran, per qualsevol problema, s’autoexerceixi una mala cura sobre sí mateixa. Hem intentat divulgar quins tipus de maltractament hi ha sobre la gent gran, sobretot per a que siguin conscients del què és, i que no és.

Amb la crisi econòmica els avis han passat a ser una font de supervivència de la família. Fins que això no va venir, es parlava en molts casos que els avis eren un destorb. Això continua passant?

Abans, a les masies de pagès, els avis eren els que aportaven l’experiència i tenien la darrera paraula. Exercien el poder sobre la família. Amb l’entrada del capitalisme, la suposada “improductivitat” de la gent gran s’ha pres com a quelcom prioritari, quan l’experiència que acumulen hauria de ser un “plus” a tenir molt en compte.

Heu fet alguna diagnosi a l’Anoia?

El 2009 es van fer les primeres anàlisis. Es van registrar sis casos, i ja ens va semblar molt. Del 2009 al 2015, se’n van trobar 24 casos, sense comptar Igualada. Des del 2015, quan es crea l’equip en què s’uneix tota la comarca, hem detectat 84 situacions, les més complicades, perquè d’altres ja no ens arriben i es poden resoldre abans. És una xifra important, però també ho és que s’ha fet molta feina de sensibilització, s’ha fet formació en centres residencials, fins i tot en professionals que tenen contacte amb la gent gran, com als forns o a les perruqueries, de manera que sigui més fàcil detectar maltractaments i poder actuar.

Quin és el perfil més habitual que us trobeu?

El principal problema és el de la negligència, amb un 33%. Després hi ha els casos de maltractament psicològic, amb un 29%, i la resta, de caire econòmic i el físic, que en aquest darrer cas és d’un 8%. El perfil més habitual és el d’una dona de més de 80 anys, que conviu amb un fill o una filla.

Creus que estem fent les primeres passes cap a una solució?

Un Dia Mundial serveis per a que hi hagi sensibilització, i per a que els Estats es mullin, que es facin lleis de protecció a la gent gran. Per a nosaltres és una jornada molt important, i que per primera vegada es facin coses a l’Anoia. Les administracions han d’apostar clarament per a voler solucionar aquest problema. Ha d’haver-hi una normativa a nivell estatal, i crec que hi serà. Vull pensar que tota la feina que s’està fent en els territoris no serà en va, sinó que és un camí que s’anirà seguint. Al Govern s’està pensant en elaborar una llei per a la gent gran, però també m’agradaria que fos específica sobre el maltractament.

Els ajuntaments de l’Anoia estan conscienciats?

S’ha treballat molt, això, i crec que als ajuntaments ho estan, de sensibilitzats. S’ha fet molta feina de formiga, hi ha moltes ganes de trobar sinergies entre els representants polítics i la gent gran, i això està essent molt positiu. L’administració ja ha fet passes per poder abordar el maltractament, ja sigui al Consell Comarcal de l’Anoia amb la posta en marxa d’un equip especialitzat (EAVA) entre altres accions de sensibilització, detecció i abordatge, i també la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

Els agents socials i les entitats treballeu conjuntament?

Fruit del grup de treball de la “Guia territorial de l’Anoia per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans”, es va crear una comissió amb l’objectiu d’organitzar accions en el “Dia Mundial per a la presa de consciència contra l’abús i maltractament a les persones grans”. Aquesta comissió està formada pel Consell Comarcal (EAVA), Institut Català de la Salut, Consorci Sanitari de l’Anoia i la Fundació Sanitària Sant Josep. Avui, durant el dia mundial, les entitats de gent gran (Consell de la Gent Gran de l’Anoia, associacions de gent gran, centres de dia i centres residencials) participaran de forma activa.

Jordi Puiggròs