Entrevista a Antonio Fernández, Coordinador de la Unitat Funcional de Columna de l’Hospital General d’Igualada
E

1 de juliol de 2018

“Hem baixat les llistes d’espera en cirurgia de columna a l’Anoia”

Vaig néixer a Còrdova però als tres anys vaig venir a Catalunya. Soc metge per vocació. Soc especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia i medicina laboral. Des de gener del 2017 que coordino la Unitat Funcional de Columna de l’Hospital General d’Igualada. Visc a Vilafranca amb la meva parella que també es traumatòloga.

D’on sorgeix la idea de crear la Unitat Funcional de Columna?
La patologia de columna és molt heterogènia i veiem que no es pot tractar d’una única manera. Hi ha malalts que tenen dolor d’esquena i pot ser degut a un problema digestiu. Altres són deguts a fibromiàlgia o ansietat. Altres tenen dolor d’esquena per esforços laborals. També hi ha l’obesitat, l’atrofia muscular per manca d’exercici…. el dolor d’esquena pot tenir molts orígens. Aquesta idea va anar calant i al final vàrem decidir de muntar una unitat multidisciplinari amb diversos especialistes. Un dia a la setmana ens reunim i estudiem de forma conjunta el tractament que cal aplicar en cada pacient. Així un malalt pot ser derivat cap a un especialista en nutrició, un traumatòleg, un reumatòleg….. al capdavall darrere un dolor d’esquena hi poden haver moltes causes diferents i el que cal és tractar la malaltia i no solament els símptomes. Altres, és clar, acaben al servei de cirurgia de raquis que és la nostra especialitat. Tenim establerts uns protocols que fan que quan ens arriba un pacient, ja tenim tota la informació del seu cas i no cal repetir proves. Això agilitza molt l’inici efectiu del tractament.

En els quinze mesos que porta funcionant la unitat ha donat bons resultats?
Hem aconseguit que el malalt estigui més ben atès. Els nostres pacients estan contents. A nivell funcional hem aconseguit reduir molt les llistes d’espera sobretot pel que fa a cirurgies de columna i infiltracions. Abans hi havia un demora de cinc o sis mesos per a la primera visita i ara la tenim al cap d’una setmana. Les llistes d’espera a la comarca en temes de columna les hem baixat molt. No era l’objectiu que buscàvem, però s’ha produït a conseqüència de la millora de tot el sistema d’atenció.

El mal d’esquena afecta més a homes o a dones?
No és qüestió de gènere, sinó de genètica i estil de vida. Estadísticament el vuitanta cinc per cent de les persones patirà mal d’esquena en un moment o altre de la vida. Estem davant d’una dolència molt prevalent que acapara molts recursos en temps i diners.

Es donen moltes malalties laborals a la columna?
El desgast és més genètic que laboral. Per més que et cuidis a partir dels cinquanta anys poden aparèixer artrosis i artritis. El que passa és que un treballador de la construcció, a partir de certa edat, tindrà més dificultats per fer la seva feina de la que tindrà una persona que treballi en un despatx.

Fer natació millora la nostra columna?
La natació pròpiament dita no. Fem servir la natació com a mode de recomanar exercici físic. Si tonifiques el tronc milloraràs el funcionament de la columna i evitaràs lesions.

Un equip multidisciplinari és un equip més car?
En el nostre cas no. Tots els que formem l’equip hem fet un esforç d’hores de treball i d’il·lusió per fer una cosa diferent. Quan els explicava el meu projecte, tots els especialistes sense excepció s’il·lusionaven i feien les seves aportacions. Es va produir una mena de contagi i tothom va coordinar la seva agenda. Cada dimecres ens reunim i revisem tots els casos per decidir quin tractament és el millor en cada cas. Per tirar endavant la Unitat hem utilitzat el recurs més vell del món: treballar molt més. Si hi sumem la sinergia que es produeix, tenim com a resultat una millor efectivitat sense sobre costos. És pot fer si tot l’equip comparteix una mateixa il·lusió.

Li va costar convèncer a la direcció de l’Hospital?
Gens ni mica. He trobat sempre una gran col·laboració i un estímul. Un projecte així no es pot tirar endavant sense la col·laboració decidida de la direcció. Començant pel nostre cap de servei de traumatologia, Xavier Pelfort, seguint pel director i el gerent de l’hospital i totes les persones que ens han ajudat.

Vostè ja va treballar a l’Hospital d’Igualada fa vint-i-cinc anys. Quina diferència hi veu amb l’Hospital d’ara?
En aquella època hi havia els dos hospitals i era molt diferent. Sense desmerèixer el que es feia abans, que era molt bo, ara es donen unes altres condicions tècniques i humanes que són fruit de l’evolució i d’un planteig molt més eficient. La situació actual és per estar content. Em sento molt orgullós de formar part de l’equip de traumatologia de l’Hospital General d’Igualada format per persones de molta experiència i metges joves amb ganes d’innovar.

Donats els grans resultats de la Unitat Funcional de Columna, quins altres objectius us proposeu?
Estem treballant per a implantar ben aviat un nou circuit de tractament en cirurgia de columna, amb més informació al pacient, noves tècniques en cirurgia, etc que ens permetrà ajudar als pacient abans, durant i després de la cirurgia. Ens fa molta il.lusió.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta