Ens en sortirem

37

Joan Domènech
President de la Unió Empresarial de l’Anoia

“Ens ens sortirem”. Aquest ha de ser el leitmotiv de tots aquests dies i dels que vindran, encara que siguin tràgics i convulsos, difícils i poc nítids; però tot i això, no podem perdre l’esperança, tot i la incertesa i el colpejament de la COVID-19 a la nostra comarca i a tots nosaltres, en tots els sentits.

Una incertesa que arrosseguem des de la declaració del confinament a la Conca d’Òdena i que ens ha abocat a més i més dubtes i a una desprotecció i indefensió molt gran per part de les administracions, acorralant-nos en un mur. Perquè al cap i a la fi, el que manca és la voluntat política.

Dins la zona que estava confinada estem tots units. Ajuntaments, entitats, sindicats, associacions… estem en constant comunicació i en una única direcció. Però estaria bé veure que a fora la idea fos la mateixa.

“I ara què”, ens pregunten i ens preguntem. Vivim en un món canviant, i davant aquest nou paradigma, la incertesa ens colpeix i ens fa sortir de la nostra zona de confort. “Què passarà?” “Quines ajudes tindrem?” “Quina solució hi ha?”… Tant de bo poguéssim donar resposta a totes les preguntes que aquests dies ens fan arribar les empreses –micro, petites, mitjanes i grans- i als autònoms professionals, però només fem que trobar-nos en decisions escrites a corre-cuita, decrets i mesures que s’aproven tard, que estan redactats de forma ambigua i que no acaben resolent el que nosaltres portem demanant des de fa quasi tres setmanes.

Com a patronal comarcal tenim molt clar quin és el nostre exercici, el nostre deure és aquest: escoltar les vostres peticions, acompanyar-vos i ser el lobby davant l’administració. Hem demanat conjuntament amb la resta d’actors, tot un seguit de mesures a les autoritats competents, perquè ens donin la cobertura legal i seguretat per ajudar al teixit productiu i evitar que aquesta crisi sanitària – que ja ha esdevingut també econòmica- sigui una crisi social amb repercussió directa sobre les persones i les famílies.

Estem al costat de les petites empreses que representen el 84% de l’economia de la comarca de l’Anoia; i també protegim els autònoms professionals que donen serveis i que són els grans oblidats. Són un col·lectiu molt sensible i desprotegit davant aquesta situació. Nosaltres hem fet arribar al govern que ens doni solucions al respecte per fer front davant aquesta situació i farem tot el que estigui a les nostres mans per ajudar-los i no pararem fins a aconseguir-ho. Cal que pensem en ells: és el teixit productiu del territori, no els podem perdre. A ells i a tots vosaltres, que sapigueu que podeu comptar amb nosaltres, a través dels telèfons: 93 805 22 92 – 602 253 527 – 630 148 070 i per correu uea@uea.cat.

Davant tot això, també vull afegir que des de la UEA celebrem que en moments com aquest, surtin espurnes positives i humanes, on empreses i entitats de forma desinteressada col·laboren entre elles per al bé comú. Gràcies a totes elles per liderar iniciatives solidàries i de cooperació empresarial per fer front comú: algunes d’elles han canviat les seves línies de producció per ajudar a combatre aquesta crisi sanitària.