Els propers 18 mesos i el Financial Times

139

Xavier Morales
Economista

Aquest article recull veus de diferents àmbits per entendre millor les claus dels propers mesos… i d’un futur econòmic incert.

On som?
En paraules del filòsof Daniel Innerarity la crisi financera iniciada el 2008 va ser un primer avís d’un món que s’acaba, un mena d’assaig general de l’actual crisi, “la fi de les certeses absolutes i de la autosuficiència”.

En una darrera publicació del MIT Technology Review s’afirma que en els propers 18 mesos -mentre no aconseguim immunitzar la població amb vacunes o d’altres mecanismes- haurem d’adaptar-nos a viure amb nous brots que haurien de controlar-se amb estricte distanciament social.

Respostes?
El Financial Times en la seva editorial, afirmava que s’ha d’oferir un nou Contracte Social. Reclama revertir les polítiques econòmiques dels darrers 40 anys, una millor redistribució de la riquesa i reforçar els serveis públics.

També en línia amb el rotatiu britànic, l’actual ministre espanyol de Inclusió i Seguretat social, manifestava aquest diumenge que el govern està estudiant implementar una renda bàsica permanent. El catedràtic Oriol Amat prefereix parlar d’una renda garantida i hi ha iniciatives per promoure la implantació d’una renda bàsica d’emergència a tota la unió Europea.

Als USA l’assistència sanitària gratuïta, deslligada de l’assegurança medica laboral, també ha entrat en el debat polític. En Bill Gates, que en 2015 ja advertia que el món no estava preparat per l’arribada d’un virus de transmissió ràpida i massiva, proposa per evitar la repetició de pandèmies una inversió milionària global en els sistemes de salut primària dels països mes pobres.

Si cerquem avui respostes a la crisi entre historiadors, epidemiòlegs, economistes ó filòsofs probablement el denominador comú en resultaria la cooperació i la solidaritat. Sols aquestes i l’enfoc global poden ajudar en la solució d’una pandèmia planetària, la crisi climàtica ó una crisi econòmica d’abast mundial.