17 C
Igualada
Dimarts, octubre 27, 2020

Els Hostalets de Pierola i la conselleria de Cultura col·laboraran en la conservació dels jaciments paleontològics

Ahir dijous, la consellera de Cultura, Laura Borràs; l’alcalde d’Hostalets de Pierola, Daniel Vendrell, i el director de  l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), David Martínez, van signar un acord de col·laboració amb l’objectiu de protegir, recuperar, preservar i difondre els coneixements del patrimoni paleontològic dels jaciments de vertebrats miocens de la zona dels Hostalets de Pierola.
La zona paleontològica dels Hostalets de Pierola és una de les més importants d’Europa pel que fa a l’època del Miocè (23-5 milions, d’anys). Les gran quantitat detroballes fòssils realitzades, algunes d’elles excepcionals, fan d’aquest territori un espai únic per estudiar l’evolució dels vertebrats i dels ecosistemes d’aquest període.
La zona paleontològica està ubicada a la conca neògena del Vallès-Penedès, entre la riera de Pierola, fins a La Fassina, i la riera de Claret. A més del jaciment del dipòsit controlat de Can Mata, conté els de l’Ecoparc, el de Can Vila i el de Riera de Claret. En tot el terme municipal s’han inventariat 11 jaciments amb vertebrats del Miocè, i 12 en els municipis veïns (2 a Piera, 4 a Masquefa, 1 a Esparreguera, 3 a Sant Llorenç d’Hortons i 2 a Sant Sadurní d’Anoia).
Donada la importància i la riquesa d’aquest patrimoni paleontològic, el 2017, les tres institucions -Cultura, Ajuntament i ICP-, van començar a treballar conjuntament per la seva posada en valor.
Amb aquest acord, doncs, el Departament de Cultura es compromet, mitjançant la Direcció General del Patrimoni Cultural, a protegir, defensar, documentar i garantir la difusió d’una de les zones paleontològiques més riques de Catalunya.
Entre les actuacions que preveu l’acord hi ha el compromís de realitzar intervencions paleontològiques en la zona d’afloraments miocens dels Hostalets de Pierola afectades per les instal·lacions que gestiona actualment CESPA GR, SA, FERROVIAL SA, la col·laboració  en la preparació de restes paleontològiques recuperades de les intervencions paleontològiques del Dipòsit Controlat de Can Mata i Ecoparc i a la seva divulgació. En aquest sentit, L’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont continuarà supervisant les intervencions paleontològiques, dirigirà les recerques científiques que se’n derivin i vetllarà per la conservació dels materials recuperats. Les restes fòssils recuperades seran preparades i restaurades per l’equip de professionals del Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica d’Hostalets de Pierola que s’encarregarà, alhora, de difondre i posar en valor de les restes fòssils i el coneixement que se’n deriva i a contribuir amb la seva exhibició a difondre la riquesa i excepcionalitat d’aquest patrimoni paleontològic i estimular el turisme cultural de la Catalunya Central.
Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Tous suspèn la Festa Major davant l’agreujament de la situació sanitària

Sant Martí de Tous no podrà celebrar enguany la Festa Major, prevista pels caps de setmana del 7, 8 i 14 i 15 de...

Religió a l’escola?

M’ha sorprès la notícia que en alguns centres públics d’educació s’impartirà l’assignatura de religió islàmica. Probablement aquest fet portarà polèmica. En realitat no pretenc...

La còmedia de Pere Riera “La dona del 600”, aquest diumenge a l’Ateneu

El Teatre Municipal l’Ateneu presenta aquest diumenge, 1 de novembre, a les 19 hores, l’obra 'La dona del 600', escrita i dirigida per Pere...

La Pobla de Claramunt estableix una congelació generalitzada d’impostos

Davant dels efectes socials i econòmics derivats de la pandèmia, l’Ajuntament de la Pobla de Claramunt ha aprovat les seves ordenances fiscals per l’any...

Nova campanya de promoció d’Igualada Comerç fins a finals d’any

Els darrers mesos s’ha estat preparant una ambiciosa campanya de dinamització i promoció permanent fins a finals d’any i constant del comerç per part...
Compartir