Els Diables d’Igualada representaran la cultura catalana als Estats Units

195

Des de fa 5 anys el Departament de Cultura de la Generalitat, amb la col·laboració d’Adifolk (Associació per la Difusió del Folklore), ha estat treballant per a aquesta trobada internacional. Adifolk compta amb l’experiència d’organitzar un esdeveniment cada any en una ciutat europea diferent, començant a Amsterdam l’any 1988. Aquest any serà la primera vegada que l’aplec es fa fora d’Europa, en concret a la ciutat de Washington DC (EE.UU.) i s’emmarca dins d’un festival multitudinari que és ben present a les agendes dels estatunidencs.

El Ball de Diables d’Igualada ha estat la colla escollida per a representar als diables dins de la part del seguici per la institució americana. La història que lliga el foc amb la ciutat ha estat decisiva a l’hora de decantar-se per la candidatura igualadina, que ha hagut de passar diverses entrevistes i a hores d’ara està tancant els últims detalls del seu espai.

L’Smithsonian és una institució fundada l’any 1864 a la capital dels EE.UU. i se’l considera el museu nacional. Integra el complex de museus i recerca més gran del món, amb 19 museus, el zoo nacional i 9 centres de recerca, entre els que destaca el centre del folklore i el patrimoni cultural. La missió d’aquest centre és la recerca, divulgació i preservació del coneixement de les arts tradicionals dels EE.UU. i d’arreu del món. Entre els seus programes destaca l’Smithsonian Folklife Festival, es tracta d’una exposició internacional del patrimoni cultural contemporani que es celebra anualment des de l’any 1967 i que té una durada de dues setmanes, envoltant el dia de la independència dels EUA (4 de juliol). Localitzat en un escenari molt especial (al National Mall, entre el Capitoli i el monument a Washington) l’esperit del festival consta de la participació dels visitants en la tradició mostrada, els quals superen el milió de persones. L’any 2016 Euskadi va ser-ne un dels països convidats.

En aquest espai els visitants hi trobaran actuacions de música i dansa a l’aire lliure, en carpes i en petit i en gran format; així com demostracions d’oficis i tècniques tradicionals, xerrades dirigides al públic general i a experts, activitats de difusió de la llengua i de degustacions gastronòmiques.

Catalunya resulta especialment interessant per la tradició del seu teixit associacionista, la fusió entre la cultura popular contemporània i la tradicional i la seva funció de cohesió social.