Un article de
Redacció
El periòdic comarcal líder de l'Anoia des del 1982.
20 de març de 2016

Els alcaldes de l’Anoia debaten sobre la recollida porta a porta de la brossa

Un article de
Redacció
consell d'alcaldes de l'Anoia 9 de març 2016 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

consell d'alcaldes de l'Anoia 9 de març 2016 - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat

El passat dimarts 9 de març, uns trentena d’alcaldes, regidors i consellers de l’ens comarcal, es va reunir al Campus Motor de l’Anoia per dur a terme el segon Consell d’Alcaldes d’aquest mandat, amb dos punts en l’ordre del dia; l’acollida de les persones refugiades i la recollida porta a porta. Per exposar els temes es va comptar amb la presència d’Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat i Francesc Giró, adjunt a direcció de l’Agència de Residus de Catalunya.

Amorós, va exposar quina és la previsió respecte l’arribada de persones refugiades a Catalunya i quins són els serveis que s’han posat a disposició del col·lectiu per a facilitar la seva acollida i ràpida incorporació a la societat. En concret, Amorós va explicar la tasca que s’està duent a terme des del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades com a òrgan d’assessorament, participació i coordinació entre les administracions i les entitats del sector.

El comitè -liderat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies- impulsa un inventari dels recursos que Catalunya posa a l’abast dels sol·licitants d’asil i protecció internacional, per mitjà d’un sistema informàtic desenvolupat en col·laboració amb el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge. Els ajuntaments -tal com va afegir el secretari- hi tenen un paper clau, ja que esdevenen receptors de les mostres de solidaritat de la població (en diverses modalitats com allotjament, voluntariat o acompanyament a les persones refugiades) i han de col·laborar necessàriament en l’actualització d’aquest inventari.

Pel que fa a l’altre punt de l’ordre del dia, la recollida porta a porta, l’adjunt a direcció de l’Agència de Residus de Catalunya, Francesc Giró, va explicar els canvis en el panorama de la gestió dels residus municipals seguint la política europea i les lleis i programes específics d’aplicació a Catalunya. Les polítiques vigents tenen per objectiu impulsar d’una manera clara els nivells de reciclatge dels residus al nostre país fins a arribar a nivells de països europeus com per exemple Alemanya, Àustria o Suïssa, on els percentatges de reciclatge arriben al 80%, molt lluny del 35% de mitjana a Catalunya, va comentar Girò.

Per assolir aquests objectius, l’Agència de Residus de Catalunya està apostant per un increment gradual però acusat, del cànon econòmic que grava cada tona de residus. Dels 19,10 euros/tona del 2015, es preveu que el cànon arribi als 50/tona al 2020.

Tal i com ja va explicar La Veu en un reportatge recent, per evitar aquest escenari futur, Girò va explicar, que cal promoure un canvi de model de gestió de residus el qual garanteixi un augment de la taxa de reciclatge, com el de Porta a Porta (PaP), ja aplicat a 126 municipis del país.

En aquest sentit, el conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, David Sànchez, va expressar la voluntat de l’ens comarcal de revertir l’actual situació de l’Anoia -una de les comarques de Catalunya amb un % de reciclatge més baix- , i avançar en la implantació d’un model de PaP a un conjunt de municipis de la comarca. Segons l’estudi realitzat vers la viabilitat d’implantar un model PaP a l’Anoia que l’ens ha realitzat, es confirma que el PaP és el millor model tant per assolir uns nivells de reciclatge òptims com per contenir el futur augment del cost de deposició a abocador.

T'ha semblat interessant? Comparteix l'article amb els teus contactes!
Et recomanem×