Els alcaldes de la comarca mostren els seus dubtes respecte la nova Agència de la Natura al conseller Calvet

11 de juny de 2020

El Consell Comarcal de l’Anoia va celebrar aquest passat dimarts, 9 de maig, un Consell d’Alcaldes per conèixer la proposta de creació de la nova Agència de la Natura. Va ser en una reunió telemàtica amb el conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles. L’objectiu de la trobada era que els batlles anoiencs coneguessin de primera mà els reptes i objectius que persegueix el nou ens i plantejar dubtes i preguntes.

El titular de Territori i Sostenibilitat va explicar que l’objectiu de la proposició de llei que ha de crear l’Agència de la Natura de Catalunya és molt “tècnica” i “utilitària” i que el que s’intenta és aconseguir “un millor instrument per continuar fent el que es fa” però amb “més recursos i més ben gestionats”. Una eina que, segons Calvet, ha de permetre “treballar per al territori i juntament amb el territori”. Respecte a la Direcció General, l’Agència de la Natura comptarà amb més òrgans de governança i amb la participació d’altres departaments, del sector ambiental i del primari, i del món municipal.

El alcaldes i alcaldesses de la comarca van fer arribar les seves inquietuds i neguits al conseller davant la creació d’aquest nou ens. Així, els alcaldes de l’Anoia consideren que cal tenir en compte la gent del territori, la tasca de la qual en matèria de Medi Natural no és fàcil. Per això van exposar al conseller que caldria fer un esforç per simplificar processos, perquè no aturin ni entorpeixin la feina dels pagesos, i evitar així que es desanimin i es creï despoblació. “Hi ha d’haver solucions ràpides”, demanen. De la seva banda el president del Consell Comarcal de l’Anoia, Xavier Boquete, va desitjar que l’Agència de la Natura serveixi per donar una resposta a les demandes dels municipis i que actuï de manera consensuada amb el territori.

Calvet va respondre que entén la desconfiança perquè reconeix que el món rural ha tingut moltes traves, moltes vegades des de Territori i Sostenibilitat, des d’Agricultura o des d’altres departaments. Assegura que l’Agència de la Natura ha de continuar fent d’autoritat ambiental, tal i com fins ara ha estat fent la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, però d’una manera més eficaç i moderna. Va apuntar, per exemple, que cal que l’Agència sigui molt més àgil pel que fa a la contractació de personal per a parcs naturals, o a l’atorgament de subvencions.

Calvet atribueix la majoria de queixes i manifestacions dels últims dies al “desconeixement” de la llei, per la qual cosa assegura que el seu Departament fa autocrítica; malgrat que diu que és el Parlament i els seus grups els qui han d’explicar les lleis, admet que “no s’ha informat prou”.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus que els exiliats tornaran a Catalunya sense ser detinguts?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta