Èlia Gabarró: “Donem suport i acompanyem a les persones que estan patint un càncer i als seus familiars”
È

3 de febrer de 2019

Soc l’Èlia Gabarró, Coordinadora del Punt Comarcal de l’Anoia de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Barcelona. Vaig començar a l’associació com a Treballadora Social. Ara coordino l’equip de treballadors i els serveis gratuïts que oferim als malalts oncològics i a les seves famílies.

Per què l’AECC va decidir posar una oficina d’atenció a l’Anoia?
L’any 2017 l’AECC va fer un estudi de les necessitats de pacients oncològics i les seves famílies i una de les conclusions d’aquest informe va posar de manifest la necessitat d’apropar els serveis de l’AECC al territori per tal d’aproximar el servei a la població, en aquest cas de l’Anoia, on ja donàvem servei de psicooncologia a l’Hospital d’Igualada. Aquest desplegament territorial es va iniciar a l‘Anoia amb la inauguració del Punt Comarcal a la Rambla Nova 32 d’Igualada. Seguidament s’han obert altres punts comarcals al Maresme, Vallès Occidental i Garraf/Alt Penedès.

Hi ha molts casos de càncer a aquesta comarca?
Segons dades del Consorci Sanitari de l’Anoia, el nombre total de càncers detectats durant el 2018 entre la població que controlen des de l’Hospital d’Igualada és de 318 nous casos. Tot i que a la comarca de l’Anoia pot haver-hi més persones afectades, detectades i controlades per altres centres hospitalaris. A nivell de tota la província de Barcelona, segons dades de l’Observatori de l’AECC, el 2018 hi va haver 31.625 nous casos.

Èlia, en què consisteix la teva feina?
Jo, com a coordinadora del Punt Comarcal, soc la representant de l’AECC a l’Anoia, coordino l’equip i conjuntament organitzem actes de sensibilització, de conscienciació i de captació de fons, a part de coordinar els serveis psicosocials que oferim des del Punt Comarcal. També tinc la tasca de donar suport a les representants de les Juntes Locals que són persones voluntàries de cada poble de la comarca que ens representen a nivell local i que gràcies a elles la nostra missió arriba a moltes més persones.

Quants sou al Punt Comarcal i quines tasques teniu?
El Punt Comarcal compta amb un psicooncòleg i una treballadora social per donar suport i acompanyar tant a les persones que estan patint la malaltia com als seus familiars, una persona que s’encarrega de les tasques administratives i un coordinador de voluntariat ubicat a l’Hospital d’Igualada. Comptem també amb els serveis que s’ofereixen des de la Seu provincial de Barcelona, amb una nutricionista, una fisioterapeuta, organitzem colònies totalment gratuïtes tant per fills de persones que pateixen la malaltia, com de germans de nens malalts.

Què fan els voluntaris?
A Igualada hi ha 9 voluntaris hospitalaris i 2 voluntàries testimonials, coordinats per en Marc Clemente, coordinador de voluntariat de l’AECC. La funció dels voluntaris és proporcionar companyia tranquil·litzadora als pacients ingressats a les plantes d’hospitalització i a l’Hospital de Dia Oncològic, on els pacients reben la quimioteràpia.

Explica’ns quin és el procés que ha de seguir una persona quan li detecten càncer. Venen a veure-us de seguida per iniciativa pròpia o venen perquè els aconsella el metge o el centre on li han detectat la malaltia?
La persona pot arribar derivada per professionals de serveis socials o de salut, o per iniciativa pròpia perquè coneix el servei. Nosaltres, des que vàrem inaugurar el Punt Comarcal el juliol del 2017, hem realitzat diverses coordinacions amb tots els serveis de la comarca, per tal de donar a conèixer els nostres serveis i així arribar al màxim nombre de persones.

I… un cop us ve el pacient de càncer.. quin és el procés a seguir?
Es fa una primera visita d’acollida on detectem les seves necessitats emocionals, socials o ambdues. A les visites pot venir tant el pacient com els seus familiars. Si és necessari, també ens desplacem a domicili. Des de Treball Social es proposa un pla de treball tant amb els recursos propis de l’AECC com contemplant la derivació a altres recursos comunitaris.

Per què aquesta cursa? Es fa a tot Catalunya o per comarques?
El diumenge 10 de febrer se celebrarà a Igualada la segona edició de la Cursa AECC Anoia en Marxa Contra el Càncer amb l’objectiu de recollir fons en la lluita contra aquesta malaltia. La sortida és a les 11 h del matí des de l’Estadi Atlètic Municipal d’Igualada. Aquestes curses solidàries es fan a diverses comarques i a Barcelona ciutat i tenen molt d’èxit. És un dia per gaudir en companyia fomentant la pràctica de l’esport. Els participants podran gaudir d’un escalfament dirigit previ a la cursa, una Màster Class de Zumba, servei de fisioteràpia, un bon esmorzar i un sorteig de magnífics premis a part de rebre cadascú una bossa del corredor amb una samarreta i molts regals! Per inscriure’s es pot fer online a la web de ticketea.com o al nostre Punt Comarcal a la Rambla Nova, 32.

Recapteu molts diners? En l’edició passada quants? Amb què es van invertir?
En l’edició passada vàrem tenir uns 500 participant i tots els diners recaptats van ser destinats íntegrament a la recerca oncològica i a ajudes directes als malalts i a les seves famílies. Aquest any esperem superar les xifres de l’anterior!

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?