18 C
Igualada
Dijous, octubre 22, 2020

Elena Bulicanu, assessora immobiliària: “Sempre és un bon moment per invertir en un immoble”

És un bon moment per invertir en la compra de parcel·les, cases o pisos?
Jo sempre dic el mateix, sempre és un bon moment per invertir en un immoble sempre i quan es donin les següents característiques: el preu, la ubicació i orientació (a part de més serveis com per. ex, l’ascensor). És a dir, no em serveix un pis/casa molt econòmic en una zona on no hi ha demanda de lloguer si és que el motiu de compra és el de llogar-lo posteriorment. Un preu molt baix no sempre garanteix la rendibilitat desitjada. No obstant això, fins ara mateix el mercat immobiliari del nostre país tendia a una situació d’estabilitat i encara existeixen “oportunitats” en el mercat. Però donada la situació excepcional actual que estem vivint aquests dies, les conseqüències negatives de la Covid-19 podria ser un factor determinant en la creixença moderada dels preus dels immobles. Això vol dir, si baixen les compravendes serà un impacte directe en els preus i el sector immobiliari, igual que molts sectors, es veurà afectat.

És cert que no hi ha lloguers a la comarca?
És cert que hi ha mancança d’immobles de lloguer. Hi ha diversos motius pel quals no hi una gran oferta. N’explicaré un, que fa que hi hagi una gran demanda d’immobles de lloguer. Cal dir que s’està produint un important canvi cultural originàriament de països europeus. El motiu és que molts joves estan començant a plantejar-se el “no voler” estar lligats a una hipoteca durant molts anys, per la qual cosa s’inclinen per l’opció del lloguer. Amb l’opció del lloguer, poden tenir moltes més oportunitats de feina fora de la seva ciutat natal i poden ser aspirants a un lloc de treball fora de casa o fins i tot a l’estranger.

Quan un compra un pis, casa… hi ha moltes coses a pensar si és de segona mà. El certificat energètic, la cèdula d’habitabilitat… Explica’ns què es necessita tenir en regla i en què consisteixen i a on s’han de buscar en el cas de que no es tinguin.
Comprar un pis/casa és un procés complex encara que pugui semblar una operació senzilla. El primer que hem de pensar és en les despeses que m’originarà la compra de l’immoble. Si és un pis de segona mà hauria de pagar els ITP (impostos de transmissions patrimonials, a Catalunya és un 10%) i si és un pis d’obra nova l’IVA, un 10% sobre el preu escripturat, despeses de Notaria, gestoria i inscripció al Registre del immoble adquirit.

Abans de res podem demanar una Nota Informativa al Registre de la Propietat per saber les càrregues i afectacions de l’immoble. Si l’immoble que compres es troba en un edifici de més de 45 anys, t’has d’assegurar que la finca té el Certificat d’aptitud de l’edifici. La Inspecció tècnica de l’Edifici (ITE) consisteix en una inspecció visual de l’edifici feta per un tècnic competent que té per objecte determinar-ne l’estat en el moment de la inspecció i orientar els propietaris en les actuacions a realitzar per complir el deure de conservació i manteniment. Pel que fa la ITE, el certificat energètic i cèdula d’habilitat, és cosa del venedor, els han de tramitar un tècnic competent.

A IMMO-HECLA tramitem tots els certificats necessaris perquè el propietari no s’hagi de preocupar per res. Nosaltres tant en una operació de compra, venda o lloguer assessorem als nostres clients en tot moment, donant el millor servei i solucionant qualsevol imprevist que pugui sorgir durant l’operació immobiliària. Per això, a l’hora de comprar i/o vendre jo recomano que abans de fer cap tràmit consultar-lo amb un professional per tenir tota la informació que necessiti.

Llogar un pis o una casa és complicat, pensant des del punt de vista del propietari de l’immoble… ocupacions, de les lleis de famílies vulnerables. Quins requisits es podem demanar a un inquilí per llogar-li el pis?
Per experiència pròpia, els propietaris cada vegada són més exigents a l’hora de llogar el seu immoble. Ens demanen un perfil ben definit del seu futur llogater. Per això, quasi en cada operació que portem a terme, els propietaris em demana que els tramitem una pòlissa d’assegurança per impagament. Abans de publicitar i llogar l’immoble, nosaltres ens encarreguem de la tramitació del Certificat Energètic i la Cèdula d’Habitabilitat. A l’arrendatari li demanem una sèrie de requisits com documentació vigent i demostrar capacitat de pagament i solvència. Respecte a les famílies vulnerables, el Parlament ha convalidat el Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge que el Govern va aprovar el passat 23 de desembre i vol potenciar el lloguer assequible i, regular el mercat de l’habitatge.

Creus que afectarà aquesta situació que estem vivint en aquest moment en el tema immobiliari?
En aquest moment estem en una situació d’excepcionalitat com mai coneguda en el nostre país degut a una pandèmia internacional produïda per la Covid-19. Aquesta situació malauradament afectarà a tots els sectors a curt i a mig termini. Mirarem d’estar a l’altura de la situació per tal de poder donar un bon servei i assessorament als nostres clients i amics en aquests moments difícils.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Òdena inaugura un espai dedicat al dol gestacional i perinatal

Òdena ha inaugurat aquest diumenge l’Espai del Record, dedicat al dol gestacional i perinatal, en record dels fills i filles morts durant l'embaràs, el...

28 comerços vilanovins s’adhereixen a la campanya “No llencis el menjar”

L’àrea de Medi Ambient, el Centre Tecnològic Leitat i Vilanova Comerç van posar en marxa a primers d’octubre la campanya “No llencis el menjar”...

La Calòrica porta “Els Ocells” al Teatre Municipal l’Ateneu

El diumenge dia 25 d’octubre, a les 7 de la tarda, al Teatre Municipal l’Ateneu, la companyia La Calòrica –Premi de la Crítica ‘Serra...

L’Estival de Jazz encara la recta final d’una edició excepcional

L’Estival de Jazz encara la recta final de la seva vuitena edició de tardor. Va començar el divendres 9 d’octubre amb un teatre de...

El govern d’Igualada lliura els ajuts a empreses de nova creació

L’Ajuntament d’Igualada ha lliurat aquest mes d’octubre els ajuts econòmics a diferents empreses de la ciutat que van iniciar l’activitat durant l’any passat. L’alcalde,...
Compartir