4.4 C
Igualada
Diumenge, 3 desembre 2023

Un article de

El vell i el nou
E

Publicitat

jaume singlaEstic molt d’acord amb l’anàlisi política que feia en Joan Vich, divendres passat, en aquestes mateixes pàgines. Hi estic d’acord, però dubto molt que es puguin complir les seves previsions. No es compliran perquè Joan Vich fa una anàlisi des de Catalunya… però Espanya és tota una altra cosa.

 
És ben cert que institucionalment Espanya viu una pugna entre el vell que ha de morir i el nou que ha de néixer. I dic el vell “que ha de morir” perquè la corrupció econòmica dels vells PP i PSOE (o la vella CDC) ens ha costat als ciutadans 200.000 milions d’euros. Però és que el PP -vell o nou- s’ha corromput també institucionalment, a l’utilitzar els instruments de l’Estat (de dret?) per agredir els adversaris polítics.

Mentre acusen al govern de Catalunya “de gobernar solo para los independentistas”, el ministre de l’Interior no té cap vergonya en destinar diners de l’Estat per inventar-se proves falses contra l’alcalde de Barcelona o el Ministro de Asuntos Exteriores no para de mobilitzar les ambaixades -pagades també pels catalans- per desacreditar Catalunya. I no parlem de la gravíssima utilització de la Justícia, per anar contra els càrrecs electes de Catalunya.

Queda clar que la vella política espanyola no té cap mena de futur…. sense castigar durament a la població de Catalunya, sigui o no sigui independentista.

També estic d’acord amb en Joan Vich que la recent defenestració del secretari general Pedro Sánchez és la victòria del vell PSOE enfront del nou PSOE. En el que discrepo -i em voldria equivocar- és que aquesta no sigui una victòria transitòria, sinó que és definitiva. Ho és perquè una part de l’electorat sociològic del PSOE ha migrat cap a Podemos i el nucli dur de la vella guàrdia socialista, ha migrat cap als consells d’administració de les empres de l’Ibex-35.

jaume-singla-opinio-vell-nou-veuanoiaPer la seva banda -mai més ben utilitzat el terme- el PP no es renovarà mai de mai. Entre altres raons perquè amb la seva postura anticatalana s’asseguren vuit milions de vots fora de Catalunya. No és pas que als ciutadans espanyols ja els estigui bé la corrupció del PP, el que els està bé és que el PP maltracti Catalunya. Per això cada vegada que surt un escàndol econòmic a les files del PP, el govern porta a algú de Catalunya davant els tribunals. Així el que perden per la corrupció, ho guanyen als tribunals. A Espanya el vell es resisteix a morir i el nou no acaba de néixer. Ni naixerà. No oblidem que a Espanya no es va fer la Reforma però es va aplicar, a sang i foc, la contrareforma.

Jaume Singla, periodista.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies