El tercer Festival Ànima de Música Sacra arrenca a Igualada diumenge amb un concert de Nadal
E

19 de desembre de 2014

festival_anima_2015

La tercera edició de l’Ànima, el Festival de Música Sacra d’Igualada, arrenca aquest mes de desembre. En aquesta ocasió ho farà el diumenge, dia 21, a les 18h, amb el Concert de Nadal Bach a la Basílica de Santa Maria. Hi participaran els cors igualadins Exaudio i el Cor d’Homes, l’orquestra Terres de Marca i els solistes Ximena Agurto, Montserrat Bertral, Carles Prat i Francesc Ortega. Interpretaran la primera dels grups de cantates aplegat amb el nom d’Oratori de Nadal Jauchzet, frohlocket, i el cèlebre Magníficat, del gran mestre barroc alemany J. S. Bach. Es tracta d’un concert molt proper quant a repertori, desplegament i intèrprets que ja es va escoltar en la passada edició del Festival, en aquella ocasió dedicat a Bach i Haendel. I és que la intenció que s’ha perseguit és assentar la tradició, com a molts indrets d’arreu d’Europa, d’oferir al gran públic un concert de luxe per celebrar el Nadal, i, a més, amb intèrprets locals.

Aquest tercer festival tindrà la particularitat, no només d’obrir-se abans les festes de Nadal, sinó de comptar amb cinc concerts. Els quatre restants s’oferiran en diumenges consecutius a l’Església del Pares Caputxins, a partir del 18 de gener i fins el 8 de febrer, tots ells a les 6 de la tarda. El diumenge, 18 de gener, actuarà el grup Sekrets, amb les nou àries alemanyes de Haendel en format quartet, amb Olga Miracle, soprano, Miquel Córdoba, violí, Joan Codina, flauta travessera, i Joan Castillo, orgue.

El 25 de gener serà l’ocasió d’escoltar el quartet vocal a capella Quatuor Vocum, integrat per Júlia Sesé, soprano, Montserrat Bertral, contralt, Carles Prat, tenor i Germán de la Riva, baix. Oferiran un curiós concert, Déjà vu, amb obres de dues èpoques ben diferents, el segle XVI i el segle XX. I seran, a més, obres basades en el mateix text, permetent assaborir dues versions musicals d’estils i llenguatge sonor contrastats, si bé properes en essència i funció.

També permetrà establir una altra comparativa el concert que tindrà lloc l’1 de febrer, amb el grup igualadí Brevis et Solemnis, dirigit per Josep Miquel Mindán. Es tracta d’un grup que va néixer amb la intenció de portar al nostre país la pràctica que segueix viva a molts indrets d’Europa d’interpretar les misses en la seva funció originària dins la litúrgia. Ara, però, actuaran excepcionalment en versió concertant, oferint la comparativa dels textos litúrgics musicats per autors del classicisme vienès, amb les obres Kleine Orgel solo Messe de Haydn, Missa Brevis en Sol Major de Mozart i la Missa n. 4 de Schubert.

Finalment, el 8 de febrer tindrà lloc el concert del grup Musik Fyne, amb Fernanda Sánchez, soprano, la igualadina Nuska Corrià, flauta de bec, David Palanca, clavicèmbal, i Guillermo Turina, violoncel, que interpretaran cantates sacres del segle XVIII per a veu, flauta de bec i continu, posant de relleu l’època d’esplendor de la flauta de bec i permetent gaudir d’unes obres on aquest instrument i la veu s’inspiren l’una en l’altra.

El Festival Ànima l’organitzen l’Ajuntament d’Igualada i l’Institut Municipal de Cultura (IMC), amb la producció de Contrapunt Accions Culturals. Com cada any, l’entrada serà gratuïta.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Creus necessari un canvi en el govern de la Generalitat?