8.7 C
Igualada
Dilluns, març 8, 2021

El relleu de l’empresa familiar agroalimentària

Teresa Codina - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catEl passat 16 de febrer vaig assistir a una interessantíssima jornada al Consell Comarcal de l’Anoia sobre el relleu de les empreses familiars agroalimentàries, on es va definir molt bé la problemàtica que tenen les petites empreses agroalimentàries per la seva successió. Són negocis totalment artesanals, on el fundador, fundadora o persones que actualment estan al capdavant, viuen l’empresa o el negoci com si fos un fill seu. Són els pagesos i pageses que treballen la terra, els viticultors, els ramaders, els apicultors, els elaboradors d’embotits i formatges, els flequers i pastissers. La seva vida gira al voltant del seu producte i són autèntics artesans dels productes que elaboren. El problema ve quan no hi ha relleu i tot l’esforç d’una o de varies generacions es veu abocat a desaparèixer. A vegades serà inevitable, però amb l’ajuda d’una bona planificació feta a temps, hi ha la possibilitat de trobar una sortida i evitar la pèrdua d’aquest patrimoni econòmic i cultural. Aquesta sortida podria passar per buscar aquest relleu fora de l’àmbit familiar. No és fàcil, perquè no es tracte només de traspassar els actius materials, s’ha de transmetre el coneixement, l’ofici i el producte. S’estan impulsant accions en aquest sentit des de institucions com el Consell Comarcal de l’Anoia en el marc del projecte “L’Anoia del Camp a la Taula” o Reempresa.org que des de la seva web posen en contacte persones que volen transmetre la propietat i gestió del seu negoci amb emprenedors que volen continuar un negoci que ja està en funcionament. L’Anoia del Camp a la Taula és un projecte de suport al teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat. Promocionen i fan difusió dels productes produïts, elaborats o transformats a la comarca per petites i mitjanes empreses familiars que han fet de la seva passió per la feina ben feta un emblema de la qualitat dels productes alimentaris de l’Anoia. De d’aquesta plataforma s’està iniciant un projecte d’un conjunt d’accions que tenen l’objectiu de fer front a l’amenaça de la desaparició d’aquestes empreses i revertir la situació. La voluntat del projecte és evitar el tancament d’aquest tipus d’empreses, aconseguint el relleu generacional com a primera opció, sinó és possible, cercant persones interessades en continuar aquests negocis, i si aquestes dues opcions no són possibles disposar d’un bon assessorament a l’hora de fer el tancament d’una manera ordenada. Com he dit abans és molt important la planificació feta amb temps, i que aquestes empreses estiguin ben gestionades i assessorades, de manera que en el moment d’ una possible transmissió, sigui molt més fàcil el relleu, tant si és familiar, com si són els treballadors que el volen continuar o si la continuïtat ve de persones externes.

TERESA CODINA Sòcia fundadora de Gestió Rambla 2 i de Saf gestió empresarial

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir