“El que es recapta al Festival va directament al Senegal, en forma de beques d’estudi”

26 d'octubre de 2018

Demà dissabte, a les 7 de la tarda, al Teatre Municipal l’Ateneu tindrà lloc, per tercer any consecutiu el Festival solidari per als petits del Senegal. El Festival és organitzat per Fundació Educació Solidària, Igualada Solidària i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

El Festival, que està inclòs dins els actes de l’Octubre Solidari, comptarà amb la participació de Néixer, trio d’harmòniques i de Grup de corda, format per David Andújar, viola, Marta Carceller, violí, Lluís Peña, violí, Mònica Tuset, violoncel i Núria Mas, soprano. L’acte serà presentat per Claudina Canals. El donatiu serà de 10 euros i tots els diners que es recullin aniran destinats a dotar de beques d’estudis a nois i noies del Senegal per tal que puguin assolir una formació que els permeti encarar el futur amb millor expectatives de les que gaudeixen.

La fundació Educació Solidària està formada per voluntaris i voluntàries que col·laboren en campanyes que estan duent a terme a diversos indrets del planeta, concretament a Guatemala, Mèxic i Senegal, sobretot en l’àmbit educacional en el terreny. Es treballa en les escoles, en l’àmbit de la formació professional, en cases d’acollida i en l’educació en el lleure, tant per als nens i nenes com en la formació de monitors. Els seus principis es basen en el dret a l’educació que tenen totes les persones per així poder millorar les seves condicions de vida i des de la Fundació es treballa col·laborant en projectes de cooperació i realitzant accions de sensibilització i promoció del voluntariat.

A Igualada, al capdavant de la subseu de la Fundació Educació Solidària hi ha la Rosa Sànchez, que n’és la presidenta qui, acompanyada del Pau Corcelles, que n’és un vocal, ens han explicat quina és la seva tasca i ens han fet cinc cèntims del concert solidari de demà dissabte.

Quants anys fa que existeix la Fundació Educació Solidària?
Rosa Sanchez: La Fundació, que és de l’Escola Pia de Catalunya, va néixer ara fa 20 anys i la seva tasca és intentar ajuda a nens i nenes de països en desenvolupament que tenen dificultats per accedir a l’escola. Un dels lloc on més s’intervé és al Senegal, doncs més de la meitat dels recursos que s’aconsegueixen van a parar allà, on tenen cinc escoles, més dues a Costa d’Ivori. Al Senegal hi ha molta feina a fer, sobretot amb les nenes: aconseguir que vagin a l’escola, que continuïn, que a casa seva ho acceptin… és un repte fenomenal.

Quina és la tasca que fa?
S’ha de tenir en compte que, per exemple al Senegal hi ha moltíssim jovent i s’ha d’intentar que puguin accedir a una formació que els permeti encarar un futur millor, dotant-los també d’una formació laboral per tal que puguin accedir a llocs de treball. És important, i així s’intenta, que tinguin espais on puguin conviure, que no hagin d’estar al carrer. Des d’aquí el que fem és aportar el nostre granet de sorra per poder becar alguns nens i nenes i que puguin anar a escola cada any.
Pau Corcelles: És important destacar que les persones que treballen allà són nadius, els escolapis que hi ha a les escoles són senegalesos, així com també els mestres de l’escola.
Rosa Sanchez: És millor que sigui així perquè generen més acceptació, i a més coneixen l’entorn i els costums.

De Senegal, però, arriben molts migrants…
R.S.: Raó de més per donar-los l’oportunitat de tenir les eines perquè allà puguin tenir treball, penso que això ajudarà molt. Les branques de formació professional que se’ls ofereixen permeten que es puguin quedar a treballar al propi país, generant riquesa i evitant que marxin a buscar una millor vida.

Quanta gent formeu part de la subseu d’Igualada, de la Fundació Educació Solidària?

R.S.: Som molt poquets i ens agradaria ser més. Actualment en formem part set persones, comptant el Pare Manel que ara està malalt i ens pot ajudar poc. Per tant ens agradaria fer una crida a totes aquelles persones que vulguin unir-se a nosaltres, que seran molt benvingudes, que sempre falten mans, especialment fem la crida a la gent jove, que tinguin en compte que formar part de l’entitat no porta gaire feina i necessitem noves idees. Qui vulgui acompanyar-nos ens pot trobar a l’Escola Pia d’Igualada, a la plaça Castells.

Com va sorgir, ara fa 20 anys la idea de crear aquesta Fundació?
R.S.: El pare Andreu Trilla, provincial i un altre escolapi, van pensar que fora bo poder ajudar en aquests països on l’accés a l’educació era tan mínim. Es van buscar llocs amb moltes necessitats per poder ajudar. Es van buscar voluntaris per tirar endavant aquesta gran tasca que és la de trobar mitjans suficients per poder becar nens i nenes en el seu país d’origen.
Amb els diners que s’aconsegueixen des d’aquí es bequen cursos sencers.
P.C.: Cal pensar que amb 120 euros es paga tot el curs sencer per a un noi o noia.

Què es fa des d’aquí per recaptar aquests diners?
R.S.: El Pau és l’ànima de l’organització dels actes…
P.C.: Sí, ara fa uns anys, em va venir el pare Manel i em va proposar d’ajudar. I fa tres anys vam començar a fer un festival benèfic que ha anat millorant i que malgrat la feina que porta muntar-lo, és molt gratificant. A data d’avui ja estem treballant per preparar el festival de l’any vinent: demanar el teatre, buscar artistes que vulguin prendre-hi part… Cal destacar que les persones que actuen al concert no cobren ni un cèntim, treballen altruísticament, l’Ajuntament ens cedeix gratuïtament el teatre de l’Ateneu, els mitjans de comunicació ens cediu l’espai… per tant tot el que es guanya en el festival és net i va directament cap al Senegal.

Quins artistes es podran escoltar aquest any?
P.C.: Podrem gaudir del trio d’harmòniques Néixer i del Grup de Corda, quatre músics acompanyats d’una soprano. Tots dos em van dir que sí de seguida i és molt d’agrair.
El concert serà presentat per la Claudina Canals. El preu de l’entrada és de 10 euros i també hi ha una fila 0 per aquelles persones que no puguin assistir al concert i que vulguin col·laborar.

Aquesta és una activitat inclosa dins els actes de l’Octubre Solidari que es fan a Igualada.
R.S.: Sí, nosaltres formem part d’Igualada Solidària gairebé des del començament i sempre hem fet activitats, ja siguin exposicions, concerts o altres activitats. També es fa la Fira, aquest any també hem fet l’exposició a la Biblioteca i ara el Festival.

Igualada és una ciutat solidària?
R.S.: Sí, molt. Des d’Igualada Solidària ho podem corroborar, som una ciutat que quan es necessita s’aboca a allò que es demana.
Convidem a tots els igualadins i anoiencs que demà dissabte, vinguin al Festival, que serà extraordinari i que tot el que es recapti serà per ajudar aquests nens i nenes.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta