10.5 C
Igualada
Saturday, February 4, 2023

El programa ‘Els Serveis Socials més a Prop’ presenta els resultats a Òdena

El projecte de la Diputació de Barcelona ‘Els Serveis Socials més a Prop’, encarregat per i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Òdena, i que es va dur a terme del gener al març, ha presentat els resultats.

Es tracta d’un programa anual de visites domiciliàries a persones majors de 80 anys no usuàries de serveis socials. Els objectius principals del projecte són detectar de manera proactiva les necessitats actuals d’aquest grup de persones i anticipar futures necessitats de suport, prevenir situacions de risc, de vulnerabilitat o d’aïllament social i informar de l’oferta de prestacions, serveis i entitats socials de la població.

A Òdena s’ha treballat amb 114 persones candidates que viuen en 102 habitatges. S’han pogut fer 75 entrevistes presencials, a les que se’ls fa entrega d’una carpeta informativa amb els diferents contactes del serveis municipals, i 5 entrevistes telefòniques a gent gran d’entre 80 i 95 anys. La majoria tenen contacte amb els familiars que no viuen amb ells, i una bona part no manté contacte regular amb les amistats qui no conviuen. Gairebé tots diuen que no se senten mai sols, que han mantingut els contactes socials a través de telèfon durant la pandèmia, la majoria no utilitza dispositius electrònics per comunicar-se. Les seves principals aficions són veure la televisió, escoltar la ràdio o música, passejar i llegir. També hi ha alguns que tenen cura d’un hort o jardí o d’animals.

Pel que fa a la salut, la majoria considera que té bona o regular salut, i més de la meitat diu que no ha tingut dificultats a la vida diària a causa de la memòria. Davant la pandèmia de Covid-19 la majoria es troben bé, tranquils. Una tercera part conserven la seva autonomia instrumental a la vida diària, mentre que una bona part té dificultats lleugeres o dependència, i la gran majoria tenen una lleugera dificultat per dur a terme les activitats bàsiques de la vida diària. La gran majoria no compten amb ajuda per a aquestes activitats, mentre que una bona part reben ajuda dels fills i alguns d’un altre familiar. Molts dels enquestats reben les visites mèdiques a casa o els hi porten la medicació i els àpats, o els ajuden les persones que viuen amb ells.

Òdena és un dels 225 municipis que ha participat al programa ‘Els Serveis Socials més a Prop’ , que ja compta amb 7 edicions i al voltant de 30.000 entrevistes domiciliàries. És una mesura preventiva que permet avaluar exhaustivament la persona per ajudar-la a continuar vivint a casa el màxim de temps possible.

Com a resultat de les visites, es deriven els casos en situació de risc, s’actualitza la informació referent a la situació de les persones visitades i s’elabora un informe per a Serveis Socials amb l’anàlisi fet al municipi, així com recomanacions del seguiment requerit per a cada persona visitada.

Compartir

Més notícies

A propòsit del 24 de gener, dia de Sant Francesc de Sales, Patró dels Periodistes

Aquest 24 de gener se celebrava el dia de Sant Francesc de Sales, Patró dels Periodistes, amb un ofici religiós, a la parròquia de...

“Els grans temes i els grans fets és millor desenvolupar-los a partir d’una única idea”

Entrevista a Paco Poch, productor de “Sis nits d’agost”, millor pel·lícula per a televisió als XIV Premis Gaudí El productor de cinema igualadí Paco Poch...

Vallbona promociona la gimcana virtual dels bandolers

L’Ajuntament de Vallbona d’Anoia està promocionant la gimcana virtual ‘Bandolers a la recerca del tresor’ a mitjans catalans de gran tirada com Descobrir Catalunya...

Últimes notícies