El ple municipal d’Òdena diu “no” al macropolígon de Can Morera

286
ACN – L’Ajuntament d’Òdena va aprovar aquest dijous la moció a favor de preservar l’espai agroforestal de Can Morera. D’aquesta manera rebutja la creació d’un macropolígon a la zona. La proposta, presentada per Fem Òdena i Òdena a Fons-Avancem, va comptar amb el suport de sis dels onze regidors del govern municipal. El proper pas, ha explicat l’alcaldessa, Maria Sayavera (Fem Òdena), serà traslladar la negativa al Departament de Territori de la Generalitat que està treballant en el Pla Director Urbanístic (PDU). Amb motiu del ple, Unió de Pagesos, contraris al macropolígon, va realitzar una concentració de tractors a les portes de l’Ajuntament.
La moció havia estat consensuada amb l’associació Per La Conca i Unió de Pagesos, que prèviament al ple municipal van realitzar una concentració a favor de la seva aprovació a les portes de l’Ajuntament. El text, introduït a última hora en l’ordre del dia i amb caràcter d’urgència, insta al Departament de Territori, que en aquests moments està elaborant el Pla Director Urbanístic (PDU) per l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena, a preservar el sòl actualment no urbanitzat, eliminant la creació de nous nuclis i preveient creixements urbanístics en continuïtat a trames ja urbanitzades. Principalment, afegeix el text, s’insta als redactors d’aquesta planificació a eliminar la previsió de nou sòl industrial i/o residencial a dins el mosaic agro-forestal que inclou Can Morera i el Pla dels Ametllers.

A més, remarca que, més de vuit anys després del primer planejament, a hores d’ara no s’ha pogut consolidar cap projecte empresarial creïble que justifiqui un nou polígon.

El text va ser refusat pel principal grup de l’oposició, el PSC, que fins aquestes darreres municipals governava a Òdena. L’exalcalde i actual portaveu, Francisco Guisado, lamentava, d’una banda, que la proposta s’hagués introduït a última hora –va recordar que és una polèmica que fa més d’una dècada que dura-, a banda de recordar que no és competència municipal la decisió de crear o no el macropolígon.

Per la seva part, tant l’alcaldessa, Maria Sayavera, com el regidor d’Òdena a Fons, Andreu Garcia, van recordar que ja en campanya es van mostrar contraris a la creació del polígon. “Més que oposar-nos, el que demanem és que l’ordenament urbanístic contempli un creixement a partir de la urbanització dels polígons ja existents i no creant-ne de nous com s’està proposant a Can Morera i el Pla dels Ametllers”, va dir l’alcaldessa. Per la seva part, Garcia, tot i reconèixer que hauria preferit fer un debat previ ciutadà i no entrar la moció d’urgència, va insistir en què no és necessari, posant com a exemple l’existència de polígons buits a la comarca.