26.2 C
Igualada
Diumenge, setembre 26, 2021

El ple de Sant Martí Sesgueioles torna a rebutjar l’ampliació de l’abocador de Pujalt

El ple extraordinari de l’Ajuntament de Sant Martí Sesgueioles, celebrat aquest dilluns 31 d’agost, ha aprovat una moció en contra del Dipòsit controlat de residus no perillosos al paratge de les Mines de la Guàrdia Pilosa de Pujalt. La moció s’ha aprovat per unanimitat del Ple de l’Ajuntament, i s’ha acordat que els diferents grups municipals treballaran conjuntament per fer-ne front.

La proposició reitera el rebuig de l’Ajuntament a l’ampliació de l’abocador, i en deixa clar el seu posicionament, que manté des del 2007, any que se’n va autoritzar la seva construcció.

Actuacions per fer front a l’ampliació l’abocador de Pujalt

Malgrat que l’abocador no es troba al terme municipal de Sant Martí Sesgueioles, el municipi és qui pateix els inconvenients i el trànsit de la carretera que se’n genera. Per aquest motiu, l’Ajuntament està pendent de reunir-se amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per tal de buscar i trobar millores pels santmartinencs i santmartinenques.
En aquesta trobada, l’equip municipal sol·licitarà compensacions i contraprestacions pel municipi, la millora i pacificació de la carretera BV-1001, i disposar d’informació de primera mà sobre les modificacions relacionades amb aquest abocador i sobre la nova llei de residus que es troba en marxa.
Des de l’equip de govern, també s’ha demanat una Comissió de seguiment a l’Ajuntament de Pujalt i s’ha tornat a demanar a Carreteres de Generalitat, tal com ho va fer el passat 2016, un estudi de pas de camions per la carretera BV-1001 i pel camí d’accés a l’abocador. En el seu moment, també es va demanar a l’empresa HERA la millora del camí d’accés a aquest.

Peticions desestimades i resolució definitiva a favor de l’ampliació

Malgrat els esforços dels diferents col·lectius per frenar aquest projecte, i el treball de l’actual govern del municipi perquè l’abocador es tanqui segons el previst 2023/24, en condicions òptimes, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ja té signada la resolució definitiva a favor de la modificació substancial de l’abocador, demanada per l’empresa HERA Holding Habitat, Ecologia i Restauración Ambiental, SL, des del passat mes d’abril.

A part de l’Ajuntament de Pujalt, el consentiment al projecte ha comptat amb el vistiplau de set departaments de la Generalitat de Catalunya.

L’Associació d’Amics de la Guàrdia Pilosa, la Plataforma Sant Martí i les Fonts de l’Anoia van presentar les seves pròpies al·legacions, que han estat desestimades.

L’equip municipal demana una compensació pels veïns i veïnes

Davant aquesta situació, l’actual Consistori reclama una compensació pels inconvenients que pugui ocasionar aquesta ampliació als veïns i veïnes de Sant Martí Sesgueioles, com les millores i pacificació de la carretera BC-1001 i el camí de la mateixa fins l’abocador.

Al mateix temps, proposa treballar amb les administracions per tal de fer realitat la nova llei de gestió de residus, per passar de la concentració i els grans abocadors a un model basat en l’economia circular, on es prioritzi la reutilització, el reciclatge i la minimització dels residus.

A més, per tal de vetllar per la salut de tots els veïns i veïnes del municipi, exigeix a l’Agència Catalana de Residus que faci una vigilància eficient i estricta de les normes imposades a l’abocador de Pujalt.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

A la Boutique Hotel Cal Roure, “Plou a l’escala”, de Kima Guitart, o l’art de pintar les sedes

La Boutique Hotel Cal Roure, a la plaça de l’Ajuntament, més enllà de donar vida a un singular edifici del patrimoni arquitectònic igualadí, amb...

El Casal de Calaf celebra el 125 aniversari amb una gran festa

Aquest diumenge el Casal de Calaf està de festa: compleix 125 anys i per celebrar-ho ha programat diversos actes. A les 12 del migdia es...

Les obres de la plaça Picasso de Vilanova, a punt de començar

L’Ajuntament de Vilanova del Camí entoma una de les obres més importants del mandat, la remodelació de la plaça Picasso, una de les més...

“Hem de ser responsables i pensar en global. Que les oportunitats vinguin és millor que buscar-les fora”

El proper 24 d’octubre Jorba viurà una consulta popular per conèixer la seva postura sobre el polígon industrial inclòs en el Pla Director Urbanístic...

L’editorial: Bona Fira, i bona economia!

Aquest divendres es va estrenar la 68a edició de la fira multisectorial d’Igualada, i, després d’any i mig de pandèmia, comencen a veure’s els...
Compartir