12.9 C
Igualada
Dissabte, març 6, 2021

El Museu de la Pell mostra una exposició de fotografies de Ramon de Baños, pioner del cinema català

museu.jpg

El Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia acollirà des d’aquest divendres, 17 d’abril, i fins el 31 de maig, l’exposició La bellesa de la màquina, entorn de l’obra artística del fotògraf Ramon de Baños (Barcelona, 1890-1980) en l’àmbit del gènere industrial. L’exposició ha estat produïda pel Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, i ja ha estat visitada per 11.000 persones, durant els mesos que va estar exposada a l’equipament cultural de Sabadell.
La inauguració de l’exposició tindrà lloc aquest divendres 17 d’abril, a les 20 h, i anirà a càrrec de l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, la directora del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural Fenosa, Eva Buch, i el comissari de la mostra, Norbert Tomàs, que s’encarregarà de guiar la visita inaugural.
L’exposició és fruit d’un extens treball d’investigació de la Fundació Gas Natural Fenosa en el seu Arxiu Històric. Es tracta d’una selecció inèdita de fotografies que permeten redescobrir com a fotògraf Ramon de Baños, conegut sobretot com a pioner del cinema català, però també realitzador, director de fotografia, fotògraf, cap de laboratoris i gran amant de les arts en general.
El conjunt d’obres fotogràfiques exposades estan realitzades amb un codi visual propi, i ofereixen una mirada nova que permet gaudir de la bellesa de la fotografia de gènere industrial, i que avui constitueixen un extraordinari document gràfic d’un món desaparegut.
L’empresa Catalana de Gas y Electricidad S. A., com moltes altres empreses de l’època, van fer encàrrecs fotogràfics amb la finalitat de documentar i publicitar el seu patrimoni i la seva capacitat de producció. Tot i que les primeres col·laboracions de Ramon de Baños amb Catalana de Gas són de l’any 1929, amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, no és fins més endavant que s’incorpora com a fotògraf adjunt als serveis tècnics de l’empresa. L’encàrrec principal que Ramon de Baños va realitzar aleshores per a la companyia és el que s’ha anomenat Àlbum del 1947, una col·lecció de 58 fotografies de maquinària i arquitectura industrial que van tenir un objectiu propagandístic i que volien mostrar l’important actiu patrimonial de què disposava la companyia, la seva modernitat i la seva extraordinària activitat empresarial.
Ramon de Baños va desenvolupar un estil fotogràfic personal que li permetia embellir i sublimar la maquinària i el paisatge industrial. Es tracta d’obres ben enquadrades i estructurades, amb una disposició acurada dels objectes representats. Les imatges que plasmava no eren representacions d’una realitat verídica, sinó que, eludint la presència humana, mostraven la magnificència arquitectònica de les fàbriques i la bellesa de la màquina. Així, tot i tenir un objectiu propagandístic, les imatges transmeten una marcada emoció espiritual. Les fotografies eren retocades a mà perfilant els elements de la imatge amb finíssims pinzells, l’aerògraf, les pintures, el llapis i les eines de tall esmolat. Aquesta feina acurada li permetia definir superfícies i plans de llum, netejant irregularitats i imperfeccions, aconseguint el to líric tan personal de les seves composicions.
L’exposició recull una selecció d’imatges de l’Àlbum del 1947 i altres obres fotogràfiques de gènere industrial, així com un audiovisual del 1927, del mateix Ramon de Baños, que la complementa.

Horari de visita de l’exposició
L’exposició es podrà visitar de dimarts a divendres, de 10 a 14 h; dijous i divendres de 16 a 20 h i els caps de setmana i festius, d’11 a 14 h. Dilluns el museu està tancat. L’entrada és gratuïta.
De manera complementària a l’exposició, el diumenge, 3 de maig, a les 12 h es durà a terme un taller familiar gratuït de Retocs de fotografies. El taller està recomanat a infants partir de 8 anys i s’hi pot assistir sense reserva prèvia, però l’aforament és limitat.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir