El Mah Jongg: un oracle mil·lenari xinès
E

25 de juny de 2019

Bernat Roca

 

“L’home savi està lliure de perplexitat. L’home valent de temor i l’home virtuós d’ansietat.”

Confuci

No hi ha una data exacta de l’origen del Mah Jongg, però, segons sembla, és un descendent directe de l’I ching. Els antics savis de la Xina el consultaven per orientar a la humanitat i units amb els astrònoms van començar a registrar les progressions del sol, la lluna i els planetes i van utilitzar un mecanisme senzill, una mena de tauler, per calcular les posicions dels cossos celestes. El moviment a través del cel es registrava movent uns comptadors al voltant de les divisions del tauler on els punts cardinals invertits jugaven un paper molt important ja que es representava un mapa celeste. El número de 13 de cartes o de fitxes formen els mesos del calendari lunar.

Com que la història de l’origen del Mah Jongg és poc clara la tradició diu que Confuci, al voltant de l’any 500 a.C. va ser qui el va inventar perquè la gent del comú denominador pogués trobar respostes davant els interrogants del moment. La llegendària atribució a Confuci deuria venir a omplir el buit entre els orígens i l’ús ja habitual d’aquesta eina. El poble xinès és reconegut per la seva gran capacitat de “observar” la naturalesa i sempre s’han guiat per les energies celestes i sons terrestres. No podem oblidar que, dins d’aquestes Arts predictives Orientals ha un Principi Espiritual que representarien les virtuts confucianes de benevolència, sinceritat i pietat filial.

El Mah Jongg és més conegut avui com un joc semblant al rummy, però el seu veritable principi ha estat, per milers d’anys, de servir d’oracle i és, realment, sorprenent per l’exactitud de les seves respostes en alguns casos. Recordem que som al terreny de les pseudociències i per tant hi ha una gran incertesa en les bases sobre les quals ens movem. Tot i així, la persistència dels oracles com el Mah Jongg és més una fruit de la seva saviesa antiga que de la pervivència de la superstició humana, com molts volen afirmar. El Mah Jongg té 144 cartes bellament il·lustrades a tot color. Cada carta porta una il·luminació especial i d’acord al punt cardinal on es posi mostra diferents punts de vista i situacions, caràcter del consultant, dificultats…

Les tirades es disposen en una forma determinada que sempre és la mateixa (4 punts cardinals amb 3 cartes i una carta central que condiciona la lectura). Estan estructurades en cartes bambú, disc, caràcter i triomfs. També hi ha cartes que tenen un ribet daurat i que són considerats els 8 guardians, que són sempre cartes de bona auguri.

Ara que la Xina està de moda atreveix-te a entrar al món del Mah Jonng!

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta