El govern espanyol continua sense resoldre la situació dels treballadors de fora de la Conca, malgrat prometre-ho a ERC

102

Jordi Puiggròs

Dies després de l’acabament de l’estat d’alarma, i tres setmanes després de l’acord del PSOE amb ERC per permetre -amb el seu vot al Congrés- la seva prolongació, els treballadors de fora de la Conca d’Òdena que no podien anar a treballar al seu centre de treball dins de la zona perimetral, continuen sense tenir resolta la seva situació i, oficialment, “no existeixen” per als organismes oficials que tramiten les baixes mèdiques o els ERTO’s.

Aquest era un dels punts de l’acord d’ERC amb el PSOE, segons que va anunciar el vicepresident del govern català, Pere Aragonès, però, almenys fins divendres, el BOE no n’ha dit res de res…

Inicialment es va resoldre la situació inversa, és a dir, dels treballadors de dins de la zona perimetral que no podien accedir als seus llocs de treball situats a fora. Això és el que van demanar, a finals de març, els consellers Buch i Vergés, però en el seu escrit de demanda al govern espanyol van ometre referir-se als centenars de treballadors de fora de la Conca -molts d’ells de la comarca- que no podien anar a treballar a Igualada, Vilanova, Òdena o Montbui.

Descobert l’error, es va insistir a l’administració espanyola per resoldre-ho, sense èxit. Tampoc, sembla, amb l’acord d’ERC. Inicialment, el tema era motiu de protesta insistent i continuada de l’alcalde Marc Castells i dels alcaldes i alcaldesses de la Conca, també dels sindicats i de la UEA, però des de fa setmanes regna el silenci i les protestes s’han acabat, però el tema no està resolt. I ho saben.

La diputada republicana al Congrés, la igualadina Carolina Telechea, que va fer una roda de premsa a la plaça de l’Ajuntament anunciant aquest acord, deia aquesta setmana a La Veu que “és evident que aquesta situació no és normal. Estem pressionant al PSOE per a que compleixi l’acordat i acceleri aquest tema”. Aquest assumpte ja va ocasionar una picabaralla entre les delegacions comarcals d’ERC i el PSC, que es retreien els uns als altres la situació. Des de les files socialistes no es pronuncien sobre la situació actual.