El govern de Vilanova no pot tirar endavant els pressupostos de 2019

72

L’equip de govern de Vilanova del Camí no ha pogut aprovar el Compte General corresponent a l’exercici 2017, així com tampoc la proposta d’aprovació de la rectificació de l’inventari de béns i drets a 31 de desembre de 2017. El PSC s’ha quedat sol amb VA i DECIDE, sense el suport de VV-IPV, i no ha pogut tancar els números amb la majoria política dels 9 regidors que van pactar per governar plegats.

En contra, però, es va trobar amb el vot de l’oposició que no comparteix la gestió ni els criteris polítics i que per tant, no ha donat suport als comptes, com tampoc ho ha fet un dels socis del govern: Veïns amb Veu-IPV, tornant a evidenciar la fractura de l’equip.

Des de CiU, Jordi Barón destacava que des d’una perspectiva tècnica el treball del servei d’intervenció i tresoreria ha estat impecable, però des d’una vessant política, en un anys’han dut a terme una sèrie d’accions que el seu grup no comparteix i a les quals, fins i tot, s’hi han “oposat frontalment, per la manca de confiança”, des del moment que van fer la moció de censura.

Des d’ERC, Marcel·lí Nieto insistia que les subvencions pendents són les que han fet millorar els resultats econòmics de l’exercici. I també la regidora no adscrita Meritxell Humbert insistia en la bona gestió dels tècnics, però en el desacord polític i la diferència de criteri en les propostes i moviments que en cap cas han avalat.

També la portaveu de V365, Vanesa González, va argumentar el seu vot en contra a una gestió que ha generat fins i tot desconfiança dins l’equip de govern com va deixar palès el portaveu de VV-IPV Juan Manuel Cividanes, en la seva intervenció, tot parlant “d’interferències” i de decisions que no compartia en el moviment i gestió dels comptes. “S’han gastat diners on no tocava i en projectes no necessaris”, va dir González, tot referint-se explícitament a la remunicipalització del servei de neteja i les modificacions dels projecte de la piscina i del casal de la gent gran. Vanesa González va atribuir, però, tota la responsabilitat de la gestió d’aquest any de mandat als 9 regidors que van presentar la moció de censura, tot assenyalant a VV-IPV, “encara que ara es vulgui desmarcar de l’acció de govern”.

El govern qualifica d’impecable el resultat d’aquest 2018

El regidor d’Hisenda, el socialista Kilian Tomàs, qualificava d’impecable la tasca realitzada, destacant els resultats favorables d’aquest exercici. Tancament que en termes generals mostra, va dir, “uns resultats positius així com un compliment de les ratios legals d’endeutament que permeten seguir concertant préstecs per al finançament de les inversions”.

Respecte al 2016, segons va explicar el regidor, s’ha obtingut un romanent d’1.171.000 un 26% superior, degut en bona part a les recaptacions de les subvencions pendents de la Generalitat de Catalunya, també s’ha reduït el deute un 2,5%, situant-lo en un 48,25%, concretament 4 milions 488 mil euros. El deute viu es situa així, si no per primera vegada, com a mínim sí des de fa molt de temps, per sota la franja del 50%.

L’estalvi net puja significativament un 10% situant-lo en 296 mil euros i la ratio de pagament a proveïdors es situa en 21,95 dies, una de les més baixes de la comarca.

En conclusió, segons el regidor d’Hisenda, “la racionalització dels recursos financers ha permès cobrir les necessitats dels ciutadans sense detriment amb l’estalvi i tenint en compte que els darrers anys s’ha optat per no augmentar la càrrega impositiva als veïns”. És per tot plegat que Tomàs definia d’impecable la tasca del primer any de mandat d’aquest govern.