El Festival de Llegendes portarà una trentena d’espectacles a Sant Martí de Tous
E

4 de juliol de 2019

El 10è Festival de Llegendes de Catalunya, que organitza l’Associació És Llegenda, tindrà lloc els propers dies 6 i 7 de juliol a Sant Martí de Tous. Una trentena d’espectacles conformen la programació d’aquesta edició amb participants com Clara Segura, Josep Julien, David Fernàndez i Pepa Plana i algunes novetats novetats com un Escape Room de llegenda. El Festival de Llegendes té com a objectius recuperar, potenciar i donar a conèixer històries i llegendes dels Països Catalans i l’activitat principal d’aquest esdeveniment és l’Apagada de Misteri que cada any aplega més de 1.000 assistents a l’interior del castell de Sant Martí de Tous. Aquest serà el darrer any de Sergi Vallès com a director del certamen i n’agafarà el relleu la Casa del Teatre Nu, productora teatral afincada a Sant Martí de Tous.

La presentació d’aquest festival es va fer ahir dimecres a càrrec de la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Àngels Blasco, i el director del festival, Sergi Vallès. Blasco va destacar que “aquest festival, el que fa és recollir tot de llegendes catalanes, fins i tot les dels territoris de parla catalana, i les explica a un públic que no és ni infantil, ni juvenil ni adult, sinó que les explica a totes les edats”. Per la seva banda, Vallès va afirmar que amb un festival com aquest “no es pot veure la cultura popular com una cosa arcaica, sinó que s’ha de mirar des d’avui”. D’aquí sorgeix la seva aposta també per crear espectacles “d’avui en dia” dedicats a les llegendes catalanes.

L’activitat principal d’aquest esdeveniment és l’ ‘Apagada de Misteri’ que cada any aplega més de 1.000 assistents a l’interior del castell de Sant Martí de Tous. El públic apaga l’enllumenat públic durant la nit del dissabte el 6 de juliol i s’il·lumina tot el nucli antic amb més de 6.000 espelmes que marquen un recorregut de llegendes misterioses. L’acte acaba amb una llegenda que enguany interpreta l’actriu Clara Segura, qui convida a cremar les seves pors dins la Caldera de Tous.

Per aquesta desena edició s’han programat onze propostes per adults, tretze propostes
familiars i dues per nadons. La de ‘Racons de Llegenda’ és una de les activitats que més
assistents aplega i consisteix en diferents punts de la població on hi ha un explicador de
llegendes de les quatre demarcacions de Catalunya, d’una regió de parla catalana i de Sant
Martí de Tous.

El festival proposa també activitats per adults, com ‘Peccatum’, un espectacle de ‘pornorondalles’ interpretades per Toni Gomila i Catalina Florit, o el muntatge ‘Esperanceta’ que trasllada al públic al Pallars Sobirà de la mà de la pubilla de la Casa Gassia d’Esterri d’Àneu, interpretada per Noemí Busquets. També hi ha espectacles per a tota la família com ‘Titiritriki’, a càrrec de Zum Zum Teatre que aposta per apropar al públic a la tradició i les arrels dels joglars, o ‘Bèsties i valents’, una adaptació de dues llegendes, de la mà de Cacauet Teatre, escenificades amb titelles i acompanyades de música en directe.

Un Escape Room és una de les novetats d’aquesta edició. El protagonista de l’activitat és el
Panna, un dels bandolers més sanguinaris d’aquest territori i els participants l’hauran de
descobrir en un termini de 30 minuts.

Vallès va destacar també, com un dels actes importants d’aquesta edició, l’espectacle ‘Exili. Cor país meu’, un muntatge de cançó popular sobre l’èxode de milers de persones abans, durant i després de la Guerra Civil i que ha assenyalat que és el seu homenatge “als polítics exiliats i als presos polítics”.

Sergi Vallès, juntament amb Nídia Tusal han estat al capdavant de l’equip de direcció de
l’esdeveniment des dels seus inicis fins a celebrar aquest desè aniversari, en el qual s’ha passat d’un pressupost de 7.000 euros a 70.000. La Casa del Teatre Nu, productora teatral afincada a Sant Martí de Tous serà l’encarregada de dirigir i tripular la nova etapa del Festival de Llegendes de Catalunya a partir de l’onzena edició. “Per refrescar i mantenir viu el festival el millor que és que hi hagi noves mirades i energies per agafar-lo”, ha remarcat Vallès.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta