10.9 C
Igualada
Dimarts, gener 25, 2022

El Duduk, l’orgue i la veu de soprano, protagonistes del tercer concert del Festival Internacional d’Orgue d’Igualada

Maria Dalmases – El passat diumenge, dia 17 de març, es va fer el tercer concert del XXVI Festival Internacional d‘Orgue d’Igualada, que organitza l’Ajuntament de la nostra ciutat, amb la dirección artística de Joan Paradell i Solé, que hi va ser present. Hi va actuar l’East Trio West, que està format per l’organista Marina Omelchenko, la soprano Tehmine Schaeffer i per Oganes Kazaryan, al duduk. Els comentaris els va fer Jaume Planas, la registrant va ser Anna Miranda i la visió per pantalla va anar a càrrec de Jordi Balsells i Josep Aguilera.

Marina Omelchenko va estudiar musica a Vladivostok Moscou i Graz. És l’organista de la Catedral romano-catòlica de la Immaculada Concepció a Moscou i Directora Artística dels concerts que s’hi ofereixen i també organitzadora del cicle de concerts de l’església catòlica de Nostra Senyora de Vladivostok. Ha realitzat nombrosos enregistraments de ràdio i СDs. Ha fet molts concerts en ciutats de Rússia, Àustria, Alemanya, Itàlia, Hongria, Polònia, Espanya, EUA i la Xina.

Tehmine Schaeffer, que actualment resideix a Viena, és originària d’Armènia, on es va graduar en Cant i Composició. Ha estat guardonada amb diversos premis. Va debutar el 2010 a la Sala de Concerts “Tchaikovsky” i ha cantat amb l’Orquestra Nacional de Rússia i altres conjunts orquestrals. També ha participat en nombrosos festivals de tot Europa.

Oganes Kazaryan, va néixer el 1981 a Leninakan, ara Gyumri (Armènia). Va começar a estudiar el duduk a l’escola de música Brutyan, i després va estudiar al Conservatori Estatal de Komites de Erevan. Ara viu a Moscou on participa en projectes musicals i fa classes de duduk.

En el concert es van interpretar 16 obres molt diferents, amb melodies de música armènia, algunes de les quals s’han utilitzat en pel·lícules de cinema, i amb obres d’autors tant coneguts com Pachelbel, Bach, Schubert, Mozart i altres, amb alternança de la veu i el duduk, sempre amb l’acompanyament de l’orgue que, com no podia ser d’altra manera en el nostre Festival, va ser el principal protagonista. Tots tres intèrprets van demostrar ser uns grans professionals, que dominaven els seu instrument i que eren capaços de treure’n tota la potencialitat amb una gran tècnica i musicalitat, Oganes Kazaryan amb un so brillant i expressiu del seu duduk i Tehmine Schaeffer amb una preciosa veu que va arribar a commoure’ns per la seva ductilitat i dolçor. Marina Omelchenko, que fa dos anys que ja havia actuat al Festival, ens va tornar a meravellar amb les seves interpretacions en el nostre magnífic orgue.

Abans d’acabar el concert hi va haver un merescut reconeixement a Antoni Miranda, que durant 25 anys va presentar el Festival. Des del presbiteri, Joan Paradell, en nom propi i de l’Ajuntament de la ciutat li va dirigir unes sentides paraules d’agraïment per la tasca feta durant aquests 25 anys a les que va contestar Antoni Miranda, que va explicar tota la seva gran implicació durant aquest període. El regidor Pere Camps li va entregar un obsequi i tots tres es van fondre en una llarga abraçada mentre el públic aplaudia calorosament.

El públic, molt nombrós va aplaudir entusiastament tant els intèrprets com aquest petit homenatge a Antoni Miranda. Després d’un bis amb la intervenció dels tres artistes, aquests van baixar a saludar des del presbiteri on van ser felicitats i obsequiats pel senyor Pere Camps, regidor de Promoció cultural i Relacions institucionals i per la senyora Maribel Cuadras, regidora de Govern obert i Ensenyaments artístics i també reberen els compliments del director del festival, Joan Paradell. Tots els assistents, dempeus, els van ovacionar llargament.

Recordem que el proper concert serà el diumenge dia 24 i anirà a càrrec de l’organista lituana Renata Marcinkutė-Lesieur. Com sempre serà a les 6 de la tarda a la basílica de Santa Maria i amb entrada gratuïta.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

ProVegueria Penedès celebra l’últim debat territorial

El passat 19 de gener va tenir lloc al Vendrell, a l’Auditori del Tívoli, el quart i darrer dels debats organitzats per ProVegueria Penedès...

El CF Igualada masculí cau a Les Comes contra la Rapitenca

CF IGUALADA 1 UE RAPITENCA 2 Els igualadins arribaven a la 14a jornada amb la mentalitat de sumar la segona victòria de la setmana, després del...

Som-hi considera “històric” la creació del carril bus a la B-23 per entrar a Barcelona

El portaveu d'Igualada Som-hi a l'Ajuntament, Jordi Cuadras, celebra l’anunci fet aquesta setmana pel govern espanyol de tirar endavant el carril bus a la...

Igualada instal·la les primeres càmeres de videovigilància

L’Ajuntament d’Igualada ha instal·lat, aquest dilluns, les primeres cinc càmeres de videovigilància i control del trànsit ubicades en diversos punts de la ciutat. Aquestes...

Un detingut per intentar robar en quatre establiments durant la mateixa nit

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 18 de gener un home de 38 anys com a presumpte autor de quatre robatoris amb força...
Compartir