Un article de
Veuanoia

El Consell Comarcal inicia una campanya per convidar les persones grans a destapar possibles casos de maltractament
E

15 de juny de 2020

L’any 2011, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 15 de juny com a Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans.

El maltractament a les persones grans és un problema social mundial que afecta la salut, la dignitat i els drets humans de milions de persones a tot el món. És per tant necessari prendre consciència del seu abast i gravetat, i actuar per sensibilitzar, prevenir, protegir i atendre aquests casos. A més, el context actual dificulta la visibilitat d’aquesta problemàtica social i requereix una especial mirada per poder-la detectar.

Les situacions de maltractament es poden donar en l’àmbit domèstic, però també en l’àmbit institucional, tristament d’actualitat per la dramàtica situació viscuda per la pandèmia de COVID-19.

Per aquest motiu, els consells comarcals i els Consells de Gent Gran de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Baix Llobregat i el Garraf s’han unit enguany amb la campanya “Destapa-ho, tu pots!”, que pretén sensibilitzar sobre la importància de denunciar qualsevol indici de maltractament a una persona gran.

La campanya, on apareixen diversos membres d’aquests Consells “destapant” simbòlicament uns pots, compta també amb el suport dels Consells de Gent Gran de les comarques de l’Alt Urgell, el Bages, el Baix Ebre, la Conca de Barberà, la Garrotxa, Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Ribera d’Ebre, el Solsonès i el Vallès Oriental, així com de l’Oficina de Gent Gran Activa del Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Augment dels maltractaments durant el confinament
Segons les dades recollides i analitzades per la Diputació de Barcelona l’any 2019, a través dels formularis de casos de persones grans en situació de maltractaments, es van detectar 392 casos de maltractaments en 42 municipis, 298 d’aquests casos a dones (76%) i 94 a homes (23,97%).

El perfil de la persona maltractada, segons dades de l’any 2017, és en un 80,2 % dels casos una dona, d’entre 80 a 84 anys, sense deteriorament cognitiu i que necessita suport per a les activitats bàsiques de la vida diària.

La persona presumptament maltractadora és moltes vegades el fill de la víctima i les tipologies més freqüents de maltractaments són el psicològic, la negligència i l’econòmic.

També, a través del protocol de detecció i actuació davant la sospita de maltractaments del Servei Local de Teleassistència es localitzen possibles casos de maltractaments que en un 90% són a dones.

Compartir

Deixa un comentari

L'Enquesta

T'atenen en català en els comerços on vas habitualment?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta