El Col·lectiu Eixarcolant organitza el 1r concurs de receptes amb plantes silvestres

157

Amb la intenció que sigui una eina que fomenti la utilització de plantes silvestres comestibles i varietats tradicionals, el Col·lectiu Eixorcolant organitzarà el primer concurs de receptes amb plantes silvestres. Amb aquesta iniciativa es pretén donar a conèixer que aquests productes de proximitat són bons, fàcils de fer servir, saludables, i claus per poder tenir una alimentació sostenible.

Es tracta d’un projecte impulsat per tal de fomentar el consum de productes agroalimentaris de proximitat, amb el qual s’incideixi positivament al territori i es fomenti la sostenibilitat. Concretament es focalitza en les espècies silvestres i les varietats agrícoles tradicionals, atès que són productes altament desconeguts però que tanmateix presenten un elevat valor gastronòmic. Alhora, tenen un elevat potencial per incrementar la sostenibilitat de les explotacions agrícoles i fomentar-ne la diversificació i resiliència al canvi climàtic.

Els organitzadors plantegen el concurs com l’excusa perquè els participants comencin a utilitzar les plantes silvestres i les varietats tradicionals, o bé comparteixin les receptes que ja duen a terme de forma habitual en el seu dia a dia. Alhora, posen l’accent en la importància de mostrar al conjunt de la població que la cuina basada en productes locals i de temporada pot ser tant o més creativa, original, i saludable, com la que s’inspira en productes d’altres indrets del planeta.

El concurs consta de set categories, on es classifiquen les receptes segons la tipologia de plat a la qual corresponen: entrants, plat principal del dia a dia, plat principal de celebració, plat principal de carmanyola, postre, esmorzar o berenar per dur a l’escola, i begudes. Alhora, cadascuna de les categories es subdivideix en tres graus de complexitat per tal de donar cabuda tant a les preparacions més simples com a les més elaborades. Es poden presentar receptes fins al dia 1 de març, a través del web eixarcolant.cat, on també hi ha disponibles les bases del concurs. Els guanyadors es donaran a conèixer el 4 d’abril en el marc de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades.