7.4 C
Igualada
Diumenge, març 7, 2021

El Col·legi de Psicologia de Catalunya s’interessa pel 4D Health

Josep Vilajoana - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.catEl Degà del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, Josep Vilajoana, és avui a Igualada, per tal de visitar l’edifici del 4D Health. Durant la seva visita es realitzarà un simulacre d’un accident d’autobús, en el que sigui necessari que equips de psicòlegs atenguin els ferits. La visita del Degà és també un reconeixement al grup de professionals de la psicologia que hi ha a l’Anoia. Hem parlat amb Vilajoana sobre la psicologia i la seva influència en la societat actual.

Fa 30 o 40 anys, dels psicòlegs gairebé no se’n sentia a parlar mai. Ara això ha canviat molt. Quina creu que n’és la causa?
És cert, és una professió relativament jove, que neix sota els paraigües de les ciències socials, com la filosofia, i la medicina, com la psiquiatria. En els darrers 50 anys ha tingut un creixement espectacular, perquè es posa en evidència que la conducta humana és molt present en la vida de les per· sones. Hem aportat resultats i utilitat enfront els conflictes i també en la prevenció de la salut, el creixement i la millora del clima en les organitzacions.

La seva és una professió prou reconeguda, o encara queda molt camí per a recórrer?
Té un reconeixement, però és desigual segons l’àmbit on figura. Queda camí per a recórrer. De fet, els col·legis i les associacions científiques han de fer que la travessa sigui profitosa.

Quan creu que és necessari acudir a un psicòleg?
Si parlem de la mínima consciència d’una dificultat, ens hauria de portar a una consul· ta. D’entrada, només serveix per veure si cal fer o no una intervenció amb més profunditat. Si parlem de creixement, de lideratge, d’ajudar una organització, qualsevol moment és bo.

Amb la crisi econòmica que escara patim, segur que han augmentat els pacients que necessiten els seus serveis. De quina manera ajuden a aquestes persones?
La crisi econòmica ha afectat de diferent manera segons els casos. Ara que la crisi ja no està en el seu nivell més extrem, trobem segments de població que està molt afectada i sense recursos, i hi ha molts psicòlegs que treballen solidàriament. Al col.legi tenim un projecte iniciat fa un any, que s’anomena Psicologia en Xarxa Solidària, que pretén demostrar, que, en el fons, la psicologia surt barata a la comunitat.

Moltes vegades s’acudeix als psicòlegs només quan hi ha un problema. També caldria anar al psicòleg per motius purament preventius?
Sí, no només quan hi ha sospita d’un problema. Hi un tipus de consulta preventiva, que té a veure amb la millora del rendiment. Per exemple, un tennista que vol millorar el seu rendiment psicològic quan és a la pista.

Quants psicòlegs hi ha avui a Catalunya? Quina és la funció del COPC?
Aproximadament som uns 14.000 col·legiats, però n’hi ha més. La nostra funció és vet· llar pel prestigi, la qualitat i la defensa de les intervencions professionals, de la manera que els nostres clients les re· bin en les millors condicions. També oferim molts serveis als col·legiats, i col·laborem amb les universitats i altres entitats de formació.

JORDI PUIGGRÒS, director de redacció de La Veu

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir