El Centre de Dia Montserrat introdueix la teràpia Snoezelen
E

7 de maig de 2021

En els darrers mesos el Centre de dia Montserrat ha introduït una nova teràpia per a les persones grans que atén, que consisteix l’aplicació de la metodologia d’estimulació multisensorial Snoezelen.

Aquesta metodologia es basa en l’estimulació dels sentits a través de la creació d’un espai de benestar pensat per a la persona que rep la intervenció. Les teràpies Snoezelen es van desenvolupar als Països Baixos en la dècada de 1970 i s’han expandit a institucions de tot el món. Snoezelen és un nom format per les paraules holandeses “snuffelen” i “doezelen” que signifiquen olorar i relaxar-se.


Una part de l’equip del centre ha rebut formació com a terapeuta Snoezelen i una altra s’està formant en estimulació basal. El mes de desembre el centre va adquirir material d’estimulació multisensorial i des de llavors ha començat a aplicar aquesta teràpia de forma individualitzada i en alguna sessió grupal.

Està demostrat que els sentits perduren fins al final de la vida, fins i tot quan les funcions mentals estan afectades. A cada sessió els terapeutes del centre ofereixen un entorn d’estímuls tàctils, visuals, auditius, gustatius i olfactius amb l’objectiu que els usuaris puguin sentir i experimentar sensacions i emocions agradables. Inicialment s’ha aplicat a persones amb trastorns de l’estat d’ànim i amb persones amb trastorns de conducta secundaris a demències en estadi avançat, i en ambdós casos amb resultats molt positius ja que s’observa una millora en l’estat d’ànim i una reducció de l’agitació després de cada sessió.

A les sessions grupals, mitjançant l’estimulació dels sentits es generen dinàmiques que combinen el treball cognitiu, sensitiu i de les emocions. Ha resultat una experiència molt enriquidora per als usuaris i professionals del centre.

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta