El celler: “Nadal X xarel·lo vermell, de Nadal de la Boadella”, per Lluc Cuadras

61
Lluc Cuadras.

Avui presentem la finca Nadal de la Boadella i el seu Nadal X xarel·lo vermell, amb un celler situat a la D.O. Penedès que compta amb més de 500 anys d’història i més de 60 en el sector vitivinícola.

Situació:
La D.O. Penedès es caracteritza per una gran pluralitat de microclimes degut a la seva altitud i proximitat al mar; els paisatges clàssics de la zona són grans extensions de vinya sense desnivell. Amb la gran diversitat de paisatges, climes i sòls de la zona, no podem descriure un únic caràcter dels vins del Penedès; de la seva singularitat en neix la diversitat, amb milers de sabors i aromes.

Vinificació:
Tot i que la varietat xarel·lo és ja molt coneguda en la zona, alguns pioners han recuperat el seu germà perdut; el xarel·lo vermell. Així, en la finca Nadal de la Boadella en produeixen 4533 ampolles, les quals provenen de vinyes amb certificat ecològic. L’ús d’aquest raïm es tradueix en l’expressió d’un vi blanc sec, amb caràcter de vi rosat; la seva vinificació és similar a la d’un vi brisat, fent una curta maceració pel·licular abans de començar la fermentació, per així extreure el color a les pells.

Nota de tast i maridatge:
• Color salmó pàl·lid, el molt de moda pell de ceba, límpid i brillant.
• Aromes afruitats amb salinitat mediterrània aportats per les brises marines i temperatures càlides. Els aromes cítrics són un descriptor de la varietat en qüestió.
• En boca tenim la untuositat de la maceració pel·licular i la frescor del vi blanc que s’harmonitzen en una complexitat de capes i sensacions les dues entrelligades per la marcada acidesa del xarel·lo vermell.
• La versatilitat d’aquest vi ens ajudarà molt a l’hora de trobar un plat que complementi els sabors i sensacions, des dels tòpics maridatges de vins blancs amb peixos i mariscos fins a plats de cuina oriental plens d’aromes i sabors especiats, passant també per pastes i arrossos amb caràcter italià.

Lluc Cuadras, estudiant d’enologia i  RRPP del restaurant Ramon Cuadras