10.5 C
Igualada
Wednesday, 28 February 2024

Un article de

El Ball de Faixes de Tous, convidat a les Decennals de Valls
E

Publicitat

El Ball de Faixes de Sant Martí de Tous ha estat convidat a actuar a les Decennals de Valls, una de les celebracions amb més tradició i història de Catalunya que té lloc cada deu anys. La tradicional dansa touenca es podrà veure aquest diumenge, 6 de febrer, a la cercavila que tindrà lloc a partir de les 11.30 h des de la plaça del Portal Nou de Valls fins a la plaça del Blat. Serà un dels actes de la darrera jornada de les Decennals, que van començar el divendres 28 de gener.

L’entitat actuarà en tercera posició en una cercavila que aplegarà alguns dels millors balls tradicionals dels països catalans, juntament amb el Ball de Pastorets d’Igualada, el Ball de Bastons de Montblanc, la Cucafera de Tortosa, el Ball dels Cossis de Tarragona –acompanyats per Bufalodre–, la Dansa de la Magrana de València, el Ball de Mossèn Joan de Vic de Reus –acompanyats per Punt de Malura–, els Negrets de l’Alcúdia, l’Àliga de Barcelona i els Gegants de la Ciutat de Barcelona.

Un grup de 15 dansaires de Tous –13 titulars i 2 reserves– són els encarregats de mostrar al món aquest diumenge una de les danses més singulars de la comarca de l’Anoia, el Ball de Faixes, que es balla des de temps immemorials. Pau Mir, tinent d’alcalde de Tous, destaca que “ser convidats a actuar a les Decennals és un honor, un premi a la feina ben feta i a la trajectòria del Ball de Faixes, que ara viu un moment molt dolç gràcies a la voluntat municipal i de l’entitat de portar el ball allà on es mereix”. Mir explica que, l’any passat, representants de les Decennals “van venir a la Festa Major de Tous a veure el Ball de Faixes i per això ens hi han convidat, perquè van veure que és una dansa que, a més de tenir una llarga tradició i singularitat, és executada avui en dia amb molta qualitat”.

Les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela es fan a Valls des de fa més de dos segles, tots els anys acabats en “1”. Les també conegudes com les “Festes de la Llum” havien tingut lloc de forma ininterrompuda fins l’any passat, quan es van haver de suspendre a causa de la pandèmia. És per això que enguany se celebren les “Decennals 2021+1”. Proclamades per la Generalitat festa patrimonial d’interès nacional, les Decennals de Valls constitueixen la suma més àmplia i variada d’actes culturals, artístics, lúdics, de cultura popular, religiosos, esportius i infantils al cor de l’hivern a Catalunya.

Compartir
Publicitat
Més notícies:

L’enquesta

el + llegit

Més notícies