20.4 C
Igualada
Dijous, març 23, 2023

Dones empresàries: Virgínia Almenar Pasies

Soc la Virgínia Almenar Pasies, Tècnica Ortoprotèsica i Farmacèutica. Gerent i Directora d’Ortopèdia Almenar des del 1994. Vicepresidenta de la FETOR (Federación Española de Técnicos Ortopédicos). Professora docent en el “Màster d’Ortopèdia per a farmacèutics” de la UB, Facultat de Farmàcia. Inici de l’empresa el 1994 al centre d’Igualada, i a partir del 2008 es va traslladar per ampliar les seves instal·lacions molt a prop de l’Hospital d’Igualada i l’actual CAP Nord.

L’Ortopèdia és un camp molt ampli: es pot subdividir en varies especialitats: Vosaltres us heu especialitzat en:

Ortopèdia Almenar està especialitzada en Ortopèdia Tècnica d’articles ortopèdics fets a mida i articles amb adaptació. I així, treballem en les seccions de Plantilles ortopèdiques personalitzades, Atenció a la dona, Pediatria, articles per l’Esport i lesions esportives, Calçat a mida, Ajudes tècniques per la gent gran, Ajudes per la mobilitat, Ortesis i Pròtesis, i som una empresa amiga de la gent gran.

En l’actualitat, hem incorporat les noves tecnologies de disseny 3D i instaurant també les impressions 3D, proporcionant un ventall de fèrules innovadores i cent per cent personalitzades amb dissenys i colors a escollir.

Com assessoreu a qui us arriba amb un problema sense saber realment el que vol?

Vaig iniciar l’activitat el 1994, i en aquests vint-i-nou anys una de les nostres activitats ha estat l’assessorament a les persones sobre alguna necessitat ortoprotètica que tinguin i a persones amb alguna discapacitat. El primer que fem és escoltar-les per entendre la situació que els preocupa i després buscar i oferir una solució a la seva inquietud.

A l’empresa, som un equip de persones qualificades, tècnics ortopèdics i administratius d’atenció al ciutadà als que ens agrada la nostra feina. Per això, dediquem una part del nostre temps a fer formació continuada de cursos per estar al dia de qualsevol novetat en el sector i poder assessorar millor. També hem vist la necessitat de posar en marxa protocols d’actuació precisament per donar la professionalitat necessària en cada cas.

Al llarg d’aquests anys, ens hem especialitzat amb cadascuna d’aquestes seccions. Com a Ortopèdia Tècnica disposem de la qualificació més alta per poder dispensar tots els tipus d’articles dintre de l’ortopèdia, la qual cosa ens diferencia de la resta d’establiments d’ortopèdia que no la disposen. I també som especialistes en calçat ortopèdic fet a mida, una especialitat que no fa tothom i que és molt necessària per a un determinat sector de la població.

Treballeu per professionals o pel consumidor final?

Ortopèdia Almenar té com a client final el pacient. El metge prescriu una recepta al pacient i aquest va a l’ortopèdia a buscar-la. Nosaltres dispensem directament a la persona que necessita l’article, però treballem si és el cas, amb estreta col·laboració amb els professionals mèdics prescriptors, infermeria, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, en els casos que sigui necessari una opinió multidisciplinari per concretar més cada cas.

Hi ha prescripció mèdica?

Sí, és clar. La prescripció mèdica (recepta d’ortopèdia), és necessària per poder dispensar qualsevol dels nostres articles. El metge o metgessa indica en la recepta quin tipus d’article ortopèdic necessita el pacient, escriu les característiques que ha de complir, ho segella i ho signa. Nosaltres, amb aquesta prescripció, trobem l’article indicat que més s’adeqüi al pacient i en fem la dispensació, amb la garantia de producte sanitari.

Hi ha articles bàsics estàndards, que es poden aconsellar directament per nosaltres des de l’ortopèdia, per exemple canelleres, turmelleres, genolleres, articles per l’esport, bastons, motoretes escooters, ajudes per al domicili i que la persona pot venir a adquirir-les directament, ja que no cal recepta mèdica en aquests casos. És el cas també del mobiliari clínic com llits articulats, baranes, grues domiciliàries, puja escales i ajudes per la rehabilitació a domicili.

Com és la teva empresa?

Ortopèdia Almenar està especialitzada en Ortopèdia Tècnica d’articles ortopèdics fets a mida i articles amb adaptació. I així, treballem en les seccions de Plantilles ortopèdiques personalitzades, Atenció a la dona, Pediatria, articles per l’Esport i lesions esportives, Calçat a mida, Ajudes tècniques per la gent gran, Ajudes per la mobilitat, Ortesis i Pròtesis, i som una empresa amiga de la gent gran.

En l’actualitat, hem incorporat les noves tecnologies de disseny 3D i instaurant també les impressions 3D, proporcionant un ventall de fèrules innovadores i cent per cent personalitzades amb dissenys i colors a escollir.

Hi ha aparells que s’obtinguin pel Catsalut?

Sí. El Catsalut disposa d’un catàleg de prestacions Ortoprotètiques, renovat el 2022 i amb actualitzacions posteriors, que relaciona tots els articles ortopèdics que estan subvencionats pel Catsalut. Aquests articles els prescriuen amb recepta d’ortopèdia (PAO) els metges i metgesses dels Centres d’atenció primària, i també els professionals mèdics dels Hospitals. Segons la seva classificació, hi ha articles que la subvenció és total, o sigui que el pacient no ha de fer cap mena d’aportació econòmica per obtenir-los i n’hi ha d’altres que el pacient fa una aportació monetària que indica el mateix Catsalut. Per descomptat, tots aquests articles són nous i com a tals tenen la seva garantia.

En moltes ocasions els aparells són per un temps determinat. Hi ha un mercat de productes usats?

Els aparells ortopèdics tenen la qualificació de Productes Sanitaris i com a tals, es prescriuen per a un sol consumidor. No té sentit que un mateix aparell, fet a mida o adaptat al cos d’una persona, es recicli sense més ni més i es posi al damunt del cos d’una altra. L’efecte podria ser del tot contraproduent. En aquest cas no hi ha la possibilitat de reciclar un aparell ortopèdic. Això seria aprofitar per exemple unes plantilles fetes a mida per a una nena i posar-li a un altre nen. Seria una incongruència i podria ocasionar-li danys. I com això podem parlar de faixes, corses, pròtesis i ortesis. No s’ha fet mai. Cada persona té el dret a tenir una prestació ortoprotètica d’aparell ortopèdic nou, exclusiu per a ell o ella. Hi ha altres objectes, classificats com a ajudes tècniques i no com a productes sanitaris, que potser poden tenir “una segona oportunitat”, sempre que les empreses, associacions o entitats municipals que les reciclen, garanteixin que aquells aparells han estat degudament netejats, desinfectats i higienitzats amb la corresponent certificació que ho avali. En època de la pandèmia va quedar clar, que qualsevol d’aquestes ajudes tècniques utilitzades per diverses persones sense tenir un control certificat d’innocuïtat, pot ser un risc de propagació de malalties.

Feu venda on-line?

A Ortopèdia Almenar no tenim venda en línia, primerament perquè la nostra especialitat és en articles fets a mida per al pacient i en articles adaptats al pacient. Aquests articles s’ha de prendre les mides i fer els motlles a la persona dintre del gabinet de pressa de mides, fer les emproves corresponents sobre el seu cos i s’han de lliurar un cop estiguin acabats. Per tant, el tracte és totalment personalitzat, ha de ser presencial i amb estricta confidencialitat. No està permesa la venda en línia de productes sanitaris que necessitin adaptació o que estiguin fets a mida, ningú ho pot fer.Una altra cosa és que es puguin tenir aquests articles publicitats en una pàgina web i que siguin de consulta, però no de venda

.La nostra pàgina web es troba precisament ara en construcció, quasi ja al final i estem molt il·lusionats en tenir-la aviat acabada. De moment estem a les xarxes socials, principalment a Instagram @ortopediaalmenar, i Facebook on fem publicacions periòdiques de productes que es venen a la nostra ortopèdia, d’assessorament i d’informació.

Treballeu per professionals o pel consumidor final?

Ortopèdia Almenar té com a client final el pacient. El metge prescriu una recepta al pacient i aquest va a l’ortopèdia a buscar-la. Nosaltres dispensem directament a la persona que necessita l’article, però treballem si és el cas, amb estreta col·laboració amb els professionals mèdics prescriptors, infermeria, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, en els casos que sigui necessari una opinió multidisciplinari per concretar més cada cas.

Teniu doncs un catàleg de venta a la botiga? Hi ha clients que us visiten pel boca-orella?

I tant, per descomptat. Tenim clients d’Igualada, de la comarca de l’Anoia i de les comarques veïnes. A l’Ortopèdia disposem D’una gran zona d’exposició i gran varietat dels articles que venem, amb la qual cosa el client pot venir a demanar informació, a provar, a assessorar o a consultar el què necessiti.

Ens agrada escoltar a la gent i als cuidadors de persones grans i conèixer les necessitats que tenen al seu domicili en el moment actual, per aconsellar el producte més adequat i pràctic. No es tracta de tenir molts aparells a casa, sinó de tenir el que sigui més funcional, pràctic i el que ajudi realment en el dia a dia de les persones.

A nosaltres ens funciona molt bé el boca-orella, la gent ve de part de persones que els hi ha agradat el nostre tracte i professionalitat. Això per nosaltres és una gran satisfacció i n’estem molt agraïts a totes elles. També ens funciona molt bé la via telefònica, amb una atenció particular i per via whatsapp d’empresa, que cada dia s’utilitza més per la seva rapidesa en les gestions.

Durant la pandèmia, el govern va instaurar l’obligatorietat de mantenir les ortopèdies obertes i, en el meu cas va ser així, obrint cada dia per si algú necessitava quelcom i que no es trobés desemparat. Llavors, com que la gent no venia presencialment, gairebé tot es concretava per telèfon i fent portar les coses a domicili.

També en disposar de taller propi, els nostres clients compten amb un servei postvenda per a qualsevol manteniment dels productes que hem venut.

 

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Òdena convoca el concurs per dissenyar el cartell de la Festa Major

Un any més l'Ajuntament d'Òdena convoca el concurs per participar en el disseny del cartell de la Festa Major. Hi poden participar totes les...

El Consorci Sanitari dona un euro per cada professional que s’ha vacunat contra la grip

El Consorci Sanitari de l’Anoia (CSA) ha fet un donatiu de 444 euros a la Fundació Síndrome de Dravet, en el marc de la...

Vilanova posa en marxa una prova pilot per a fomentar el consum de fruites entre els joves

L’Ajuntament de Vilanova del Camí posarà en marxa una prova pilot per a promoure els hàbits d’alimentació saludables entre el jovent i especialment el...

Últimes notícies