Dolors García: “L’objectiu de l’APAN és tancar, perquè voldrà dir que no hi ha maltractaments ni abandonaments”
D

26 de març de 2017

Entrevista a Dolors García Serrano, presidenta d’APAN

Soc mare de 3 nenes de 22, 14 i 5 anys, de Barcelona. Llicenciada en Antropologia Cultural i Social amb dos postgraus en Psicobiologia de la drogadicció i atenció a la infància i a l’adolescència en risc social. Treballo com a professora d’anglès, fent traduccions i portant la gestió del refugi per a animals abandonats de l’ Apan a Òdena, al qual estic vinculada des dels seus principis, a l’any 1997. El meu punt fort: la tenacitat; el meu punt feble: les meves filles.

Quin any neix APAN? Qui la crea? Per què?

APAN neix al any 1997. La vàrem crear 5 persones, una d’elles la Núria Ferrer (vicepresidenta), que encara -i vivint a Suècia (fa un parell d’anys)- no se  n’ha desvinculat mai, fa molta feina “invisible” però que sense ella no es podria tirar endavant. APAN es va crear arrel d’una circumstància, un problema: voler donar un lloc segur a una gosseta que estava al polígon d’Igualada a punt de tenir cadells.

Com subsisteix una protectora d’animals? Teniu ajudes (subvencions) de l’estat, d’ajuntaments o d’altres associacions?

No tenim cap tipus d’ajuda d’organismes públics, sí de gent que voluntàriament ho fa, particulars i en especial veterinaris i empreses que ens fan arribar sobrants de menjar.

Quants animals teniu? Només gats i gossos o altres espècies?  Tenim “de tot”: porcs vietnamites, cabres, conills, ovelles… ens ha arribat a venir un lleó, un mico…. entre d’altres espècies com coatís, ocells exòtics… Tenim en total uns 200 animals ara mateix.

És cert que hi ha cicles de més o menys acollida  d’animals segons les temporades de l’any? Per exemple, tinc entès que per vacances és quan hi ha més abandonaments?

Generalment al març, per Nadal (després dels regals) i abans de les vacances d’estiu. Moltes vegades pensem que si les agències de viatges ens avancessin com els funcionen les reserves de viatges fora del país podríem tenir una previsió dels abandonaments. Trist, però cert… La gent sovint té la seva mascota com una joguina que la pot aparcar quan ja en té prou.

Quant de temps màxim es pot quedar un animal a la protectora. Hi ha un temps (tope)?

No hi ha un temps establert. No seria just

Si entra un animal problemàtic per ser acollit se li fa algun tipus de tractament de sociabilització o d’ensinistrament, o què se sol fer en aquests casos?

Els cuidadors i alguns voluntaris avaluen l’animal i miren que de mica en mica s’adapti. La veritat és que fan una feina exquisida amb els gossos i gats que arriben en situacions límit. Es posen a boxs a part i miqueta a miqueta es va fent l’adaptació als patis  comunitaris.

Què feu si un animal està massa temps a la protectora i que per tant, és animal vell i està acostumat a aquest entorn? S’acaba sacrificant?

Els gossos, a diferència dels gats, no són animals d’entorn, són animals de família. Tant és que sigui jove o vell. Ells sempre esperen trobar a aquella persona “especial”.

Quants metres quadrats té la protectora?

La protectora té 4500 m2. És una cessió d’un particular amb un contracte de durada de 100 anys.

Amb quin criteri distribuïu els animals en les cel·les o gàbies?

A mesura que arriben fem els següent procediment: Primer pas: “quarantena” que vol dir vint dies en observació i aïllats de la resta per observar el seu estat, tant físic com anímic. Segon pas: En funció del seu caràcter es distribueixen a patis (comunitaris), màxim 6 o 7 individus) o xenils (venen a ser uns boxes a l’aire lliure), s’ubiquen en aquests darrers habitacles els animals que són molt territorials o que els costa adaptar-se a la comunitat. També disposem de  boxs tancats, aquests són per als animals que estan en quarantena, gestants,  lactants o menors de 3 mesos, hi són, perquè necessiten fonts de calor per a les seves necessitats de vulnerabilitat.

Sou l’única protectora a la comarca de l’Anoia? Quina és la més propera a vosaltres? Teniu bona relació? Us ajudeu entre vosaltres per a col.locar individus?

Només hi som  nosaltres. N’hi ha tres a Manresa. Tenim molt bona relació, ens ajuden sempre que podem amb el tema de la manutenció dels animals i en ubicar individus segons les necessitats que es vagin esdevenint.

Quantes persones treballeu a l’APAN?

Assegurades dues persones, hi ha molts voluntaris, sobretot els caps de setmana, estem parlant d’unes 25 persones en total, que afortunadament fan una feina admirable.

Els propietaris d’animals que abandonen la seva mascota i se’ls troba pel microxip, tenen algun tipus de càstig?

Que jo sàpiga no hi ha cap càstig o multa per abandonament d’animals. No hi ha prou consciència social. L’any 85 es van crear unes lleis de protecció animal però ni els propietaris ni les institucions públiques les compleixen. Aquest darrer any, el 2016 hi va haver un allau molt gran d’abandonaments, encara no sabem  per què, però va ser terrible…

Comparteix l'article:

Deixa un comentari

L'Enquesta

Llegeixes els llibres que et regalen per Sant Jordi?

Ja no s'accepten vots en aquesta enquesta