El director de l’ACA preveu que l’aigua de la Llosa del Cavall arribi a l’Anoia aquesta tardor

50

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Jordi Agustí, va visitar les obres que s’estan duent a terme per integrar la xarxa d’abastament de la Llosa del Cavall amb la del Ter-Llobregat. Aquesta nova xarxa de proveïment, segons Agustí, entrarà en servei aquesta tardor.

Aquesta infraestructura, que disposa de més de 71 quilòmetres de conduccions, ha estat executada per l’Estat a través d’Acuamed, amb un projecte desenvolupat per l’ACA. L’actuació ha suposat una inversió global de 50 milions d’euros.

 

La canonada principal permetrà el transport de 300 l/s, des de l’embassament de la Llosa del Cavall. En un punt proper a l’embassament s’ha construït una nova potabilitzadora, de manera que la nova artèria pugui subministrar aigua potable en tot el seu recorregut. El funcionament és gairebé totalment per gravetat, el que comporta un estalvi energètic notable.

Increment de la garantia a l’Anoia, el Solsonès i el Bages
Aquesta actuació suposarà una nova font de subministrament a les comarques de l’Anoia, el Solsonès i el Bages, sobretot en municipis que no estan connectats a cap gran xarxa supramunicipal i que depenen de captacions condicionades per la seva vulnerabilitat, ja sigui per quantitat o qualitat.
La xarxa de proveïment de la Llosa del Cavall, a més, suposarà una alternativa a l’explotació de l’aqüífer de Carme-Capellades, la principal font d’aigua de l’Anoia que està sobreexplotada. Per tant, s’incrementarà la disponibilitat d’aigua que permetrà fer una gestió flexible dels recursos.
Els treballs analitzats sobre el terreny també reforçaran la garantia de subministrament a la xarxa del Ter-Llobregat, al disposar d’una nova font d’aigua a la que es pot recórrer en cas de necessitat.