16.1 C
Igualada
Dimecres, maig 31, 2023

DGC Fotografia, altrament Daniel Garcia i Crespo, i els seus extraordinaris “Retrats sota el foc”

Carmel·la Planell Lluís
Carmel·la Planell Lluís
Historiadora, periodista i fotògrafa

“Retrats sota el foc”, l’excepcional mostra fotogràfica que es presenta aquests dies a la Sala Municipal d’Exposicions, obra de Daniel Garcia i Crespo, apunta a ser la finalització d’un ambiciós projecte fotogràfic que troba el punt de partida en l’essència i idiosincràsia dels Balls de Diables; aquells que constitueixen un dels episodis de la cultura popular i tradicional de Casa Nostra, ja sigui en processons, cercaviles, correfocs o altres escenificacions. Efectivament, aquells elements tan singulars i tan propis del calendari festiu de cada poble o ciutat, representats en els Balls de Diables; per a aquest fotògraf, són capturats amb tot luxe de detalls, uns detalls que -més enllà del foc, les espurnes, a més de les expressions de crits i sarau- regalen a cada imatge una potent dosi de màgia i fantasia.

Fotos: Dani Garcia Crespo

Tot plegat, ens trobem davant del retrat d’una tradició festiva i litúrgica amb la qual hi està estretament vinculat l’artista, especialment des del moment en què va tenir l’edat per a fer de diable. D’aleshores ençà, introduït com a un component actiu dins de les colles de diables, va animar-se a ser fotògraf d’aquesta tradició i de les persones que en participaven, bo i seguint per tot Catalunya les festes populars que -els diables- amenitzaven, no sense posar l’accent a la peculiar manera de viure i celebrar els singulars passos dels diables a cada indret i participant, això sí, d’un mateix denominador comú: la més al·legòrica representació del bé i del mal. Definitivament, amb aquesta exposició fotogràfica de “Retrats sota el foc”, aquest jove i consolidat fotògraf ha aconseguit transportar a l’espectador, seqüència rere seqüència, per aquell instant d’atenció i concentració previs a l’encesa del foc i a la posterior situació d’eufòria que és la màxima expressió del foc; escenaris d’una espectacular bellesa estètica.

Daniel Garcia i Crespo, fill de La Roca del Vallès (1995); de ben petit ja manifestava una gran passió per al món de la fotografia; una afecció que el va empènyer a iniciar-se en aquest univers de forma autodidacta, tot cursant posteriorment un grau superior d’il·luminació, captació i tractament de la imatge. En qüestió de temps, l’univers fotogràfic va esdevenir una inequívoca forma de vida; lliurant-se a diversos projectes fotogràfics.
Garcia es defineix com a un fotògraf que s’implica plenament en cada un dels seus treballs perseguint minuciosament cada seqüència, així com l’essència d’aquell precís instant fotografiat; una circumstància que, al cap i a la fi, contribueix a què, amb la visualització posterior d’aquestes imatges expressament capturades, l’espectador sigui capaç de deixar-se enlluernar per uns memorables moments. Perquè, en la seva opinió i amb paraules seves: “La fotografia no deixa de ser això: un bitllet a un moment passat, on se’ns emplaça a descobrir, viure o reviure estats i emocions de qualsevol realitat esdevinguda”.

A resultes d’aquesta manera d’entendre i de viure a la fotografia se n’obté que ens trobem davant d’un professional de la imatge que viu amb suma plenitud cada una de les seves realitzacions, mostrant, més enllà de la constància i de l’organització, una total capacitat de treball, ja sigui en solitari o bé en equip; però sempre des d’un ferm propòsit d’apropiar-se d’aquells escenaris o moments -si es vol- més desacostumats o insòlits, i a tothora investits d’un excel·lent domini del color i de la llum.

Compartir

ESCRIU UN COMENTARI

Més notícies

Llibertat provisional per al detingut per una presumpta agressió sexual a Igualada

El jutjat d'instrucció número 1 d'Igualada ha decretat llibertat provisional per a l'home de 38 anys acusat d'haver drogat i violat una dona a...

Enquesta: creus que hi haurà grans canvis al teu municipis després de les eleccions?

Després de dues setmana de campanya electoral, el passat diumenge es van celebrar les eleccions municipals que van servir, en alguns casos escollir un...

El Mercat de la Masuca acull una exposició de fotografies del Gremi de Traginers

Fins al 21 de juny, el Mercat de la Masuca exhibirà una selecció especial de fotografies històriques de la història del Gremi de Traginers...

Últimes notícies