11 C
Igualada
Dissabte, maig 8, 2021

Denuncien dues empreses per abocar materials tòxics de forma il·legal a l’abocador de Can Mata

La Fiscalia de Barcelona ha denunciat dues empreses ferrovelleres de Barberà del Vallès, BDR Y M i P92, per haver fet abocaments il·legals de materials tòxics. Les acusa d’un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Segons el fiscal, les dues empreses serien responsables de la posada en marxa d’una fragmentadora de metalls sense autorització, des de la qual es generaven residus tòxics. La ferralla contaminant, assegura, es va llençar de forma il·legal a l’abocador Can Mata dels Hostalets de Pierola i en uns terrenys del Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès. En aquest últim cas, entre els anys 2018 i 2019 s’hi haurien llençat més de 604 tones. El fiscal demana al Jutjat de Cerdanyola que investigui el cas.
La fiscalia assenyala que les dues empreses desenvolupaven la seva activitat de forma conjunta, amb un entrellat de càrrecs ocupats per diversos familiars. Segons el ministeri públic, que denuncia set persones com a responsables dels abocaments, tots els querellats van decidir “de comú acord” llençar els residus de forma irregular. “Sabien que es realitzava una gestió de residus totalment contrària a la normativa i amb la creació d’un perill greu per a la salut de les persones i del medi ambient”, afirma el fiscal.

A la denúncia, detalla que el gener del 2016 la societat BDR Y M va demanar modificar la seva llicencia ambiental per poder adquirir vehicles desballestats, però l’Ajuntament de Barberà del Vallès va denegar-li per mancances en la documentació justificativa. Amb tot, la fiscalia assenyala que en una data indeterminada anterior al gener del 2018, els querellats van posar en funcionament una fragmentadora i una separadora de metalls “de manera clandestina i sense cap tipus d’autorització ambiental”.

El fiscal subratlla que la nova maquinària recollia motors i aparells elèctrics “de manera irregular i sense la documentació acreditativa de la seva procedència”, i apunta que n’extreia els metalls valoritzables per produir residus FLUFF-LIGHT, catalogats com a perillosos perquè contenen PCBs (ploriclorurs de Bifenial). Són materials que no es degraden ambientalment i que queden integrats als éssers vius, amb vinculació directe amb determinats tipus de càncer i afectació a la reproducció i al desenvolupament del sistema immunològic.

Segons el fiscal, els administradors de P92, tot i saber que el material contenia PCBs i de les obligacions legals sobre aquests components, van llençar-lo a l’abocador de Can Mata d’Hostalets de Pierola –de residus no perillosos- amb la intenció d’evitar els costos elevats que comportava la seva destrucció correcta. Al mateix temps, la fiscalia adverteix que els querellats “volien esquivar el control de l’administració pública” ja que, si haguessin declarat els residus com a perillosos, haurien evidenciat l’activitat clandestina de la fragmentadora.

La denúncia apunta que, entre l’octubre del 2018 i el juliol del 2019, els querellats van fer un mínim de sis viatges a Hostalets alterant la codificació dels residus. Al mateix temps, el fiscal detalla que els responsables de l’abocador els van demanar un informe sobre els residus, moment en què van apreciar una concentració de PCBs de 59,073 ppm. Aquesta xifra sobrepassava els 50 ppm que marquen el topall legal per abocar els residus als dipòsits controlats.

Abocaments a Cerdanyola
En paral·lel als abocaments a Can Mata, la fiscalia adverteix que el 2019 un dels querellats va ordenar abocar residus en uns terrenys de Cerdanyola del Vallès en connivència amb el vigilant de seguretat d’aquesta parcel·la, el qual també ha estat denunciat. Segons el ministeri públic, els denunciats eren “plenament coneixedors del risc que suposava pel medi ambient l’abocament de residus perillosos en uns terrenys aptes només per rebre residus inerts”.

Sobre aquests terrenys, la fiscalia destaca que s’hi havia exercit una activitat de bòbila per part d’una de les empreses denunciades. El 2008, detalla, els terrenys van ser expropiats pel Consorci de l’Alba, que el febrer del 2019 va contractar una neteja de la zona. Va ser aleshores quan es va detectar l’acumulació de brossa tòxica, que van denunciar a la Policia Local de Cerdanyola.

El fiscal recorda que el responsable dels terrenys va assumir la culpa de l’abocament i va dir que s’havia fet per una confusió, però poc després va autoritzar un nou llançament de residus contaminants, fet que va motivar una nova denúncia a la policia local. En total, amb els abocaments continuats es van comptabilitzar 1.285,38 m3 de residus, que pesaven 604,12 tones.

El ministeri públic relata que un examen posterior de la ferralla i del sòl va constatar un excés d’antimoni, procedent de les bateries elèctriques reciclades per la fragmentadora i dels trossos de plàstic de cable elèctric de motors abocats als terrenys. De la valoració toxicològica i mediambiental, es va concloure que hi havia restes de substàncies perilloses.

Per tot plegat, la fiscalia afirma que el dipòsit d’aquests residus a cel obert en instal·lacions només aptes per a residus inerts suposa una pèrdua de control sobre la contaminació i, per tant, un “risc greu” per l’equilibri de la natura i la salut de les persones. Davant aquests fets, el fiscal demana al jutjat d’instrucció de Cerdanyola que obri una investigació per depurar responsabilitats i que citi a declarar com a investigats els responsables de les empreses que van fer els abocaments.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

L’hort d’Àuria obre la venda al públic

La Fundació Àuria obre la venda de productes de l’hort a la ciutadania després d’obtenir la certificació de venda de proximitat per part de...

El Centre de Dia Montserrat introdueix la teràpia Snoezelen

En els darrers mesos el Centre de dia Montserrat ha introduït una nova teràpia per a les persones grans que atén, que consisteix l’aplicació...

Poble Actiu: “Ara com ara la intenció és que Poble Actiu continuï”

Pots llegir la primera part de l'entrevista clicant aquí Neus Carles i Pau Ortínez són els regidors de Poble Actiu, formació vinculada a la CUP....

Racons de l’Anoia: Castellolí

El terme municipal de Castellolí té 25,25km2 i està situat al sector de llevant de la Conca d’Òdena en una vall que excava la...

El porta a porta a Calaf començarà el 25 de maig

El 25 de maig és la data triada per l’Ajuntament de Calaf per realitzar el canvi en el model de recollida de residus. La...
Compartir