14.4 C
Igualada
Dissabte, març 6, 2021

Demanen 11 anys i mig de presó a un professor d’arts marcials del Bruc acusat d’abusar sexualment d’un nen de tres anys

Escola pública d’El Bruc - Foto GM - La Veu de l'Anoia - VeuAnoia.cat
Foto: GM

El fiscal demana onze anys i mig de presó per a un professor d’arts marcials del Bruc acusat d’haver abusat sexualment d’un nen de 3 anys, quan l’infant li va demanar ajuda per poder anar al lavabo. El processat, José A. D. J., de 45 anys, està essent jutjat a la secció novena de l’Audiència de Barcelona. El cas, que va publicar la premsa nacional el passat dilluns, és, com és lògic, motiu de conversa al poble, i especialment a l’escola, on l’acusat feia classes extraescolars d’Aikido. L’acusat també és conegut a Igualada, on ha realitzat nombrosos cursos d’arts marcials i de defensa personal, amb l’Associació Kyoukai Budo.

Els fets haurien passat, segons es va explicar al judici, a l’inici del curs escolar 2012-13, quan un grup de nens del Bruc feien activitats extraescolars d’Aikido a la Sala Polivalent, depenent de l’Ajuntament. Malgrat que el cas porta temps essent investigat per la policia i l’assumpte era conegut per algunes persones del municipi, fins ara, quan s’està fent el judici, no s’ha fet públic.

El presumpte cas d’abusos va tenir lloc en un dia no determinat entre final de setembre i inici d’octubre. El nen, de 3 anys, va demanar ajuda a l’acusat per poder anar al lavabo. Segons assegura la fiscalia, quan el processat va estar a soles amb el menor a dins dels serveis, es va introduir el penis del nen a la boca, amb el propòsit de satisfer el seu desig sexual. Segons l’escrit de conclusions provisionals del fiscal, el menor no presenta alteracions psicopatològiques ni trastorns psicològics com a conseqüència d’aquests suposats fets.

El ministeri públic entén que estem davant d’un delicte d’abús sexual a un menor de 13 anys, per la qual cosa demana per a l’acusat la pena d’onze anys i mig de presó, que se l’inhabiliti de la seva professió de mestre durant sis anys, i 7 anys de llibertat vigilada.

L’acusat nega els fets però per als experts el nen és creïble
El mestre bruquetà va negar els fets en el judici, a l’Audiència de Barcelona. Però, segons van declarar els pèrits psicòlegs, l’infant, que va revelar els fets espontàniament, manté un relat creïble. La fiscalia va mantenir la petició d’onze anys i mig de presó per a l’acusat.

Durant el judici, el processat va declarar que, per a ell, era una rutina acompanyar els alumnes més petits al lavabo abans de la classe, perquè després no interrompessin la sessió extraescolar. Segons va afegir, sempre que els ajudava, ho feia deixant la porta oberta. Per contra, la fiscal va donar credibilitat a la denúncia dels pares, que no reclamen cap indemnització econòmica, i, a banda de la pena de presó, va sol·licitar onze anys d’inhabilitació per a l’exercici de la professió o càrrec docent.

Segons van declarar els pares en el judici i informa un despatx de l’Agència EFE, el nen acudia des de setembre del 2012 amb normalitat a les sessions extraescolars d’arts marcials, que per una qüestió d’espai no se celebraven a l’edifici del col·legi, sinó en una sala polivalent de l’Ajuntament.

Reacció espontània del nen per una ferida al dit
Un diumenge a la tarda, la mare estava tallant les ungles dels dits dels peus al seu fill. Sense voler, li va fer mal en un dit, per la qual cosa se’l va posar a la boca, moment en el qual el nen, espontàniament, li va dir que el professor d’arts marcials li havia fet el mateix, però al penis.

El pare i la mare, de manera separada, van aconseguir que el nen els repetís sempre de la mateixa manera els suposats abusos dels quals havia estat víctima.

Malgrat que estaven convençuts que el nen no mentia, van actuar amb cautela i, en comptes de denunciar-ho directament, ho van posar en coneixement de la direcció de l’escola, que va concertar una entrevista amb el professor, l’inspector d’Ensenyament i els responsables de l’AMPA, segons figura a les diligències del cas i es va explicar durant la vista judicial. El centre va comunicar al professor que les sessions d’arts marcials es donaven per finalitzades arran dels fets.

Tot i que els pares no volien denunciar inicialment, perquè preferien esperar un dictamen psicològic que corroborés que el nen no fabulava, finalment van acordar portar el cas als Mossos, perquè així ho van recomanar el director, l’inspector d’Educació i una membre de l’AMPA que era mosso. Els pares també van decidir denunciar perquè els va sorprendre la reacció del professor, quan li van dir que el seu fill els havia explicat que n’havia abusat, ja que es va mantenir molt fred i l’únic que va demanar va ser parlar amb el nen, a la qual cosa no van accedir.

Control per especialistes de Sant Joan de Déu
El nen va ser sotmès a un control mèdic a l’hospital d’Igualada, que no va detectar danys físics. L’infant va ser visitat al cap d’un mes per especialistes de l’Hospital de Sant Joan de Déu, que van certificar que el nen no fabulava i que el seu relat era creïble, per la qual cosa van qualificar de “molt probable” l’abús.

Segons l’escala de mesurament, la qualificació de “molt probable” es dóna quan hi ha prou indicis per acreditar la veracitat. Només existeix un nivell de certesa més gran, el de “segur”, però es dóna únicament en els casos en els quals queda un rastre físic.

Els psicòlegs van concloure que estava ben orientat i van donar credibilitat a la denúncia perquè la va revelar seguint un patró habitual en aquest tipus de casos: la va explicar espontàniament als pares en un ambient de seguretat com era la seva llar i en un context d’atencions corporals. Segons va dir durant el judici, l’acusat està en tractament psicològic. Va explicar que, arran de la denúncia, va deixar de treballar amb menors, perquè, va dir, li fa pànic treballar amb nens, i que fins i tot se sent incòmode quan banya els seus fills.

No obstant això, va reconèixer que, des de final de l’any passat, ha començat a fer una altra vegada classes d’arts marcials a menors, encara que ho ha fet amb la condició que sempre hi hagi dos monitors adults amb ell, perquè ara la seva relació amb els nens és “molt complicada”. Aquestes classes s’estan duent a terme a Igualada.

Angúnia entre els pares
Els fets que s’han fet públics aquesta setmana han provocat “angúnia” entre els pares de l’escola del Bruc, ja que molts d’ells no entenen com no se’ls va informar, especialment els qui portaven els seus fills a les classes d’Aikido, expliquen fonts de l’AMPA. A més, es dóna la circumstància que l’acusat porta els seus fills a la mateixa escola, on també estudia primer curs de primària el nen que hauria estat víctima dels fets. Des de la direcció del centre escolar es demana “cautela” a l’espera del resultat del judici.

JORDI PUIGGRÒS

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

S’elabora l’informe comarcal dels objectius de desenvolupament sostenible

El Consell Comarcal de l’Anoia, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha elaborat un informe de diagnosi sobre l’aplicació a l’ens comarcal...

Igualada Comerç ja prepara la Botiga al Carrer per aquest mes

Igualada Comerç està treballant des de fa setmanes en una nova edició de la Botiga al carrer per aquest mes de març. Aquesta és...

8-M: Dia Internacional de les Dones

El 8 de març és el Dia Internacional de les Dones, però en coneixem l’origen? Fa anys el 8 de març era més conegut com...

Nova caldera de biomassa forestal al poliesportiu Mont Aqua de Montbui

El poliesportiu Mont Aqua de Santa Margarida de Montbui i el Pavelló esportiu, l’escola bressol El Xic Martinenc i l’escola Jaume Balmes de Sant...

Juan Manuel Castro Prieto: un gran de la fotografia, a l’Estat espanyol, al FineArt 2021

En el marc del FineArt 2021, un amplíssim espai d’exposició, del Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, acull i fa un...
Compartir