Del cinema i de la vida. Dijous, primer Pantalla oberta del 2015

42

vida.jpg

Donem vida al cinema,… o és el cinema que ens dóna vida a nosaltres?
Sota aquesta premisa volem encetar la primera projecció de ‘Pantalla Oberta’ d’aquest 2015. I és que ara farà un any, a Igualada, ens vam quedar sense cinemes. Pensem-hi.
Darrerament hi ha moltes coses que tanquen: botigues de roba, ferreteries, bars, i fins i tot cinemes. I amb els tancaments no hi perden només els implicats,….. no, no, no,… potser hi perdem tots: perdem en il.lusió, en economia, en perspectives futures, en llibertat,….. I és que aquests tancaments també tenen costos culturals, intel.lectuals i vitals.
I volem començar l’any amb una pel.li uruguaina que porta per títol La vida útil. En els darrers anys hem tingut la sort, a casa nostra, que s’han estrenat films d’aquest país com Whisky -projectada en sesssió de Cineclub-, Mal día para pescar, Paisito o La perrera. I què en diu el diccionari del concepte de ‘la vida útil’?,…. doncs això: “duració estimada que un objecte pot tenir correctament amb la funció per la què ha estat creat. Normalment es calcul.la en funció de la seva durada”. En aquest cas, el film de Federico Veiroj, rodat en un fantàstic blanc i negre i amb una excel.lent banda sonora, ens trasllada a les sales de projecció, a les cues que hem fet per anar a veure una pel.lícula, a aquelles velles butaques,…. I és que La vida útil és un tribut al cinema i a la manera de disfrutar-lo i de veure’l, malgrat ens parli d’un món en descomposició, amenaçat pels nous paradigmes de consum audiovisual. I és que en Jorge –el nostre personatge-, enamorat, i treballador d’una filmoteca, i ben aviat, aturat, haurà d’aprendre a viure més enllà del cinema.
A La vida útil –guanyadora de múltiples premis en molts festivals- la Cinemateca té deutes i ha de tancar. I podem preguntar-nos,… i nosaltres quins deutes tenim amb el cinema? Alguns, potser resaran allò de,…. “cinema nostre que estàs en el cel, santificat sigui el teu nom, vingui a nosaltres la sessió de cada dia,…. “. D’altres pensem que Veiroj amb la seva La vida útil, aposta per la vida.