15.7 C
Igualada
Dilluns, octubre 26, 2020

El debat sobre els pressupostos a Vilanova acaba amb l’oposició presentant una moció per fer fora Vanesa González

Els grups de l’oposició han presentat una moció de censura conjunta a l’alcaldessa Vanesa González. Segons ha confirmat aquesta tarda a Ràdio Nova la portaveu del PSC, Noemí Trucharte, aquest dimarts al migdia els grups del PSC, VA, Veïns amb Veu i DECIDE han presentat la moció de censura conjunta a l’Ajuntament de Vilanova del Camí. Segons ha avançat la socialista Noemí Trucharte els grups de l’oposició donaran els detalls en una roda de premsa conjunta, però no ha pogut avançar la data de la convocatòria.

Així doncs, s’ha convocat per avui dimecres el ple extraordinari per tractar la moció i en un termini de deu dies es farà la sessió amb aquest únic punt en l’ordre del dia en què constarà també la persona candidata a l’alcaldia.

Els regidors i regidores del PSC, VA, Veïns amb Veu i DECIDE ostenten majoria per secundar la moció de censura a l’alcaldessa i a l’actual coalició de govern entre V365, ERC i CiU, amb la qual cosa provocaran la destitució de l’alcaldessa Vanesa González i el canvi de govern al municipi.

Una moció de censura ha de ser proposada, al menys, per la majoria absoluta del nombre de regidors de l’Ajuntament, però amb la limitació que cap regidor podrà subscriure durant un mateix mandat més d’una moció de censura.

La mera presentació de la moció en el Registre comporta “ope legis” la convocatòria del Ple de la Corporació, en sessió extraordinària i amb aquest únic punt en l’ordre del dia, per al dècim dia hàbil següent al del seu registre. La Secretària de la corporació ha de notificar la convocatòria a tots els membres de la corporació en un termini de 24 hores.

El ple municipal d’ahir al vespre ja va deixar palès el distanciament i la falta total d’acord de l’equip de govern amb els grups de l’oposició. Un ple ordinari (el primer de l’any) que es presentava com un dels més importants, ja que havia de debatre i aprovar els pressupostos municipals per aquest exercici. L’equip de govern, però, va decidir a última hora retirar el punt de l’ordre del dia. L’evidència de la divisió entre govern i oposició va marcar la resta del ple.

El debat dels pressupostos es retira del Ple i evidencia un distanciament entre govern i oposició

El distanciament i la falta total d’acord de l’equip de govern amb els grups de l’oposició ja va quedar palesa en el ple d’aquest dilluns. Un ple ordinari (el primer de l’any) que es presentava com un dels més importants, ja que havia de debatre i aprovar els pressupostos municipals per aquest exercici. L’equip de govern, però, va decidir a última hora retirar el punt de l’ordre del dia.

L’Alcaldessa Vanesa González va anunciar que retirava el punt motivada per “les decisions preses a última hora pels diferents grups de l’oposició” González va explicar al Ple que a dos minuts de l’inici de la sessió Veïns amb Veu havia anunciat el vot en contra, quan estava previst que s’hi abstindrien.

També des de VA van canviar el seu sentit del vot, d’abstenció a en contra, el mateix dilluns al matí, segons va explicar l’alcaldessa i el PSC que havia pactat a primers de setmana un vot a favor també va decidir a última hora no donar suport als pressupostos.

Aquesta manca d’acord a darrera hora va alimentar la invitació de l’Alcaldessa als grups municipals als que va animar a presentar una moció de censura. “O ens deixeu governar o us poseu d’acord per governar vosaltres” va dir l’Alcaldessa.

Imma González, DECIDE: “Hem perdut la confiança en l’equip de govern”

Imma González, de DECIDE, va assegurar “haver perdut tota la confiança en l’equip de govern”. L’any passat, va dir la regidora, “DECIDE va ser l’únic grup que va votar a favor dels pressupostos”, però en aquest temps, va afirmar Imma González, “no s’han complert molts dels compromisos adquirits pel govern”. Va posar com exemple la dotació de les beques menjador que era de 9.000 €, dels quals es van acabar invertint un miler. De poc van servir els arguments de l’Alcaldessa que va explicar-li que era el Consell Comarcal qui sufragava aquestes beques i que la partida de l’Ajuntament era per complementar el servei comarcal.

La regidora de DECIDE va demanar al Ple la retirada del punt 2.2 en què es feia una proposta per ala modificació de la relació de llocs de treball. La regidora entenia que estava vinculat als Pressupostos i aquests s’havien retirat de l’ordre del dia.

Des d’intervenció se li va explicar que responia a un canvi d’horari d’alguns treballadors municipals però tot i això Imma González va forçar la votació del punt. PSC, VV, i VA es van sumar a la proposta de DECIDE i finalment el punt es va deixar sobre la taula.

IPV-VV retreu al govern la manca de diàleg i d’informació que els dificulta la tasca de fiscalització

Des d’IPV-VV, Juan Manuel Cividanes va retreure al govern la manca de diàleg per arribar a un acord i aprovar el pressupost. Va assegurar que “l’Alcaldessa no m’ha trucat mai en aquest any i mig però avui m’ha trucat tres vegades” Cividanes va lamentar que el govern no li faciliti la informació que demana i que “em permetria fiscalitzar l’acció de govern”. Va explicar que havia demanat en vàries ocasions documentació relativa a la gestió de l’aigua, “existeix un contracte de fa més de 75 anys amb Aigües de Rigat que és il·legal, va dir. També va instar al govern a revisar el conveni signat amb l’ACA perquè s’atribueixen despeses a l’Ajuntament que en el fons són competències de l’ACA, com la neteja de les lleres.

El regidor independent també va parlar sobre la contractació i els retards en el lliurament de l’obra del Casal, realitzada per TEYCO, “un empresa investigada” que va assegurar “ens ha arribat incompleta”

Francisco Palacios, VA: al govern del municipi “els sobra prepotència i els falta humilitat”

Francisco Palacios de VA també va argumentar el canvi de posició del seu grup que en el passat pressupost es va abstenir a canvi d’incorporar sis propostes. “D’aquestes sis, només dues s’han portat a terme, per tant, creiem que les coses s’han fet tard i malament” va dir Palacios que va afegir que al govern del municipi “els sobra prepotència i els falta humilitat”.

Palacios també va retreure al govern com es va portar a terme la negociació “mig fent xantatge” i també el fet que no els donessin marge per incorporar propostes pròpies.

Noemí Trucharte, PSC: “Ens ha instat fins a cinc vegades a fer una moció de censura. Si tan malament està, dimiteixi”

Pel que fa al PSC, Noemí Trucharte va iniciar el seu torn d’intervenció demanant un informe jurídic sobre la legalitat de retirar el punt dels pressupostos de l’ordre del dia i va preguntar al govern perquè la Secretària de la Corporació no ho havia raonat.

Pel que fa als pressupostos, Trucharte lamentava haver rebut a migdia una trucada per confirmar el seu sentit de vot quan des del PSC esperaven des de dijous una resposta del govern respecte a la proposta que havien realitzat. Un vot favorable que estava condicionat, primer, a la creació d’una partida pressupostària “de fins a 50.000 €” per a fer front a petites intervencions, i segon, a la convocatòria d’una roda de premsa per fer públic el compromís “perquè no confiem en la seva paraula” va dir Noemí Trucharte.

La regidora socialista va recriminar a l’Alcaldessa que els hagués instat fins en cinc ocasions a fer una moció de censura i la va convidar a dimitir “si tan malament es trobava”

Malgrat la confrontació que es va viure durant tota la sessió plenària, l’Alcaldessa va acabar en un to conciliador i va assegurar que recollien el guant de l’oposició per entomar una nova roda de converses i acostar posicions. Un exercici que s’intueix difícil donada la manifesta manca de confiança dels uns i dels altres.

Compartir

Més notícies

Últimes notícies

Aleix Camats (CAI), campió d’Espanya Sub-16 en Disc

Els atletes Sub-16 del C.A. Igualada Petromiralles/Jocnet Aleix Camats i Carla Bisbal, van assolir sengles medalles d'Or i Bronze respectivament, en la seva participació...

Els alcaldes d’ERC Anoia demanen “màxima prudència i reduir les activitats”

Els 17 alcaldes i alcaldesses d’ERC a la comarca de l’Anoia demanen a tota la població “extremar les precaucions” i que tothom segueixi “les...

La pandèmia, una oportunitat per al repoblament dels micropobles

Arran de la pandèmia de la covid-19 i la implantació del teletreball, moltes famílies s'han replantejat marxar de les ciutats per anar a viure...

Victòria curta

CF PALLEJÀ 1 CF IGUALADA 2 Les blaves arribaven a un camp on sempre és complicat puntuar-hi i on s’hauria de suar de valent per aconseguir...

Tres punts d’honor

CF IGUALADA 1 CE MANRESA 0 Gairebé vuit mesos més tard, tornava la Tercera Divisió, a Les Comes. I el duel era ni més ni menys...
Compartir